Το κατά Μακρόν «εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ», χάρη στον απερίγραπτο Ντόναλντ Τραμπ, όχι μόνο νεκραναστήθηκε, αλλά δίνει τώρα μια νέα ευκαιρία στην Ευρώπη να συζητήσει, σοβαρά αυτή τη φορά, το πρόβλημα της αμυντικής της διάστασης, η οποία θεωρείται τώρα περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ. Και τούτο διότι η γνωστή δήλωση Τραμπ ότι θα ενθαρρύνει τη Ρωσία να κάνει «ό,τι στο διάολο θέλει» εναντίον όσων ευρωπαϊκών κρατών δεν καλύπτουν τις οφειλές τους απέναντι στη Συμμαχία άναψε φωτιές στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Καθώς μάλιστα είναι η πρώτη φορά που πρώην αμερικανός πρόεδρος και υποψήφιος και πάλι για την προεδρία προβάλλει τέτοια απειλή. Με αποτέλεσμα να τον κατακεραυνώσει αμέσως μετά ο νυν πρόεδρος και αντίπαλός του στην προεκλογική μάχη, έστω και αν κατηγορείται ότι λόγω ηλικίας τα έχει περίπου χαμένα. Γεγονός που θεωρείται πλέον πολύ πιθανό ότι θα τον οδηγήσει και στην ήττα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Αυτό σημαίνει φυσικά ότι θα τις κερδίσει ο Τραμπ, έστω και αν είναι μόλις τρία χρόνια νεότερος. Και είναι ο φόβος αυτής της νίκης που έχει προκαλέσει έναν συνεχώς αυξανόμενο πανικό στους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, καθώς μάλιστα θεωρούν ότι με την άρνηση Τραμπ να συμφωνήσει στην αποστολή αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία ουσιατικά παίζει το παιχνίδι του Πούτιν.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μέσα σε όλα τα τρελά που λέει τελευταία ο Τραμπ είναι και η δήλωσή του ότι από την πρώτη μέρα της προεδρίας του θα έχει τερματίσει τον πόλεμο στη Ουκρανία. Γεγονός που σημαίνει ότι θα αποδεχθεί τα εδαφικά τετελεσμένα της ρωσικής εισβολής. Είναι άλλωστε γνωστό ότι τρέφει έναν θαυμασμό για τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης του Πούτιν, έχοντας κάνει σχετικές δηλώσεις στο παρελθόν. Εναν τρόπο διακυβέρνησης που θα ήθελε πολύ να εφαρμόσει και στις ΗΠΑ, παρά την ύπαρξη εκεί του γνωστού συστήματος «ελέγχου και ισορροπιών».
Και είναι οι εξελίξεις αυτές που οδηγούν τώρα τους Ευρωπαίους να συζητούν και πάλι την ιδέα που είχε προβάλει στο παρελθόν ο πρόεδρος Μακρόν για μια «στρατηγική αυτονομία» της Ευρώπης, η οποία θα μπορούσε, αν παραστεί ανάγκη, να οδηγήσει σε μια σταδιακή απεξάρτηση της ευρωπαϊκής άμυνας από τις ΗΠΑ. Ζητήματα όπως ο ευρωστρατός και η ανάπτυξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας συζητούνται και πάλι. Ενώ, εάν επανεκλεγεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκης Επιτροπής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σκέπτεται να προτείνει έναν ευρωπαίο επίτροπο για την άμυνα.
Παράλληλα σε κοινή δήλωσή τους ο Μακρόν, ο Σολτς και ο νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αναβιώσουν τη συμμαχία που είχαν συγκροτήσει στη Βαϊμάρη το 1991 και η οποία είχε περιέλθει σε αφασία, ενώ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη «μια δεύτερη ασφάλεια ζωής» εκτός του ΝΑΤΟ. Και να δούμε τώρα πού θα καταλήξουν όλα αυτά.