Τα δύο πρώτα νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση εξασφαλίζουν άμεση ή έμμεση αύξηση των εισοδημάτων για όλους τους πολίτες και ενδυναμώνουν τους εργαζομένους. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που ήδη ψηφίστηκε από τη Βουλή, προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυξήσεις μετά από 14 χρόνια σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, την αύξηση του επιδόματος μητρότητας για τις νέες μητέρες ελεύθερους επαγγελματίες, τον διπλασιασμό του ύψους της χρηματοδότησης της ΔΥΠΑ κατά 375 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και τη μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων.
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με μια σειρά από διατάξεις ενδυναμώνει τους εργαζομένους, μειώνει την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, εξασφαλίζει διαφάνεια στους όρους εργασίας. Πλέον οι εργαζόμενοι μπορούν να απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότες, κάτι το οποίο δεν επιτρεπόταν, δημιουργώντας στρεβλώσεις και οδηγώντας σε αδήλωτους και ανασφάλιστους εργαζομένους. Η διάταξη αυτή δεν επηρεάζει την υποχρεωτική εκ του νόμου 11ωρη ημερήσια ανάπαυση.
Περαιτέρω, συμπληρώνεται και επιταχύνεται η υποχρεωτική ενημέρωση των εργαζομένων για τους ουσιώδεις όρους εργασίας από δύο μήνες σε μία εβδομάδα, ακόμα και αν πρόκειται για συμβάσεις «επί παραγγελία». Αντίθετα προς ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, πλέον πρέπει να συμφωνούνται εγγράφως οι ουσιώδεις όροι της σύμβασης, έτσι ώστε να προστατεύονται οι εργαζόμενοι από καταχρηστικές εργοδοτικές συμπεριφορές και να μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους.
Επιπλέον, γίνεται υποχρεωτική η ανάρτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, ενώ προβλέπεται πρόστιμο 10.500 ευρώ για αναντιστοιχία της πραγματικής απασχόλησης με τα «χτυπήματα» της κάρτας εργασίας, δίνοντας έτσι ουσιαστική και όχι επίπλαστη διαφάνεια στους όρους εργασίας. Και τέλος, ξεκαθαρίζεται η έννοια της δοκιμαστικής περιόδου και του δοκίμου εργαζομένου, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες και προσμετράται ως προϋπηρεσία.
Πρώτιστο μέλημά μας είναι ο σεβασμός των εργαζομένων και η προάσπιση των δικαιωμάτων τους στην πράξη. Το αποδεικνύουν, άλλωστε, όχι μόνο οι νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά οι συνεχείς έλεγχοι της – αναβαθμισμένης πια σε Ανεξάρτητη Αρχή – Επιθεώρησης Εργασίας και τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις παράβασης της εργατικής νομοθεσίας, όπως έγινε στην περίπτωση δύο μεγάλων αλυσίδων διανομής.
«Το δίκιο του εργάτη» δεν πρέπει να είναι μόνο ένα σύνθημα. Ο σεβασμός στους εργαζομένους, η προστασία τους και η αύξηση των εισοδημάτων τους, όπως προκύπτει από πράξεις και όχι συνθήματα, αποτελούν για την κυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω, γκρεμίζοντας τους μύθους που θέλουν τη φιλεργατική πολιτική να έχει αριστερό πρόσημο.
Ο κ. Παύλος Μαρινάκης είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος, γραμματέας ΠΕ ΝΔ.