Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία προβληματίζουν. Η Γαλλία αποτελεί τη δεύτερη, σε μέγεθος, οικονομία στην ευρωζώνη (μετά τη Γερμανία) με ποσοστό συμμετοχής 16,5% στο ΑΕΠ της ευρωζώνης. Οι όποιες αρνητικές εξελίξεις στη Γαλλία δημιουργούν ντόμινο παρενεργειών στο υπόλοιπο της ευρωζώνης (και στην Ελλάδα).

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το γαλλικό δημόσιο χρέος θα αυξηθεί από το 110,6% του ΑΕΠ το 2023 και στο 115,2% του ΑΕΠ το 2029. Το ιταλικό χρέος θα αυξηθεί από το 137,3% του ΑΕΠ το 2023 στο 145% του ΑΕΠ το 2029. Η δημοσιονομική κατάσταση στην Ιταλία θα καταστεί χειρότερη της Ελλάδας, όπου το χρέος θα μειωθεί στο 138,8% του ΑΕΠ το 2029.

Οι παραπάνω προβλέψεις λαμβάνουν υπόψη, ως έναν βαθμό, τη γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Αυτή απαιτεί αυξημένες δημοσιονομικές δαπάνες για την κάλυψη πρόσθετων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Οι προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη την ακραία πολιτικοοικονομική αβεβαιότητα.

Μια πιθανή νίκη του κόμματος της Λεπέν στις γαλλικές εκλογές ήδη διπλασίασε το 5ετές spread γαλλικών-γερμανικών ομολόγων το τελευταίο τρίμηνο. Εάν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης εισέλθουν σε «χορό» υποβαθμίσεων, θα δούμε πολύ υψηλότερα επιτόκια δανεισμού και σοβαρό πλήγμα στην αναιμική ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.