Οι γείτονές μας οι Τούρκοι, όταν δεν μας ανάβουν φωτιές με τα πολιτικά τους παιχνίδια και με τις απειλές τους, φαίνεται πως μας βοηθούν να σβήσουμε τις φωτιές που ανάβουμε μόνοι μας. Καλύτερα να στέλνουν πυροσβεστικά αεροσκάφη όπως κάνουν τώρα παρά ερευνητικά σκάφη στις θάλασσές μας; Την προοπτική να μη φλέγεται ούτε το Αιγαίο ούτε τα δάση μας δεν την εξετάζουμε, υποθέτω. Ετσι, μπορεί εφέτος να αποφύγαμε ένα θερμό σε πολιτικό επίπεδο καλοκαίρι, αλλά την περασμένη εβδομάδα φροντίσαμε να κάνουμε αποκαΐδι τη μισή Αττική. Καμία έκπληξη, μόνο στενοχώρια μπροστά στο προαναγγελθέν χρονικό μιας εθνικής τραγωδίας. Αυτή η θλίψη που έχει γίνει πλέον συνώνυμη με το να είσαι Ελληνας και που πολύ φοβάμαι πως την έχουμε πλέον συνηθίσει.

Η αλήθεια είναι πως ζήσαμε και κάτι σαν χαρά, την περασμένη Κυριακή, στην παρισινή τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Οταν είδαμε εκείνο το – Αλιεν να το πω, περσόνα Manga να το πω, non-binari να το πω; –, εκείνο τέλος πάντων το αλλόκοτο πλάσμα να κρατά τη γαλανόλευκη. Με υπόκρουση τον εθνικό ύμνο μας. Και με την ξενιτεμένη Νίκη της Σαμοθράκης στο πλευρό του – ας όψονται πάλι οι Τούρκοι που επί οθωμανικής αυτοκρατορίας έδωσαν άδεια στον Σαρλ Σαμπουαζό να την πάρει από τα χώματα που τη γέννησαν. Προς στιγμήν σκέφτηκα πως οι φιλέλληνες Γάλλοι έκαναν statement για την επιστροφή του αγάλματος στην Ελλάδα. Μετά άκουσα τους εκφωνητές να διευκρινίζουν πως ήθελαν απλώς να μας τιμήσουν που θεσπίσαμε στην αρχαιότητα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στα εν Ελλάδι social media φούντωνε εκ νέου ο καβγάς που είχε ξεκινήσει με την τελετή έναρξης: Με τους μισούς να κατακεραυνώνουν (και) την τελετή λήξης («η δική μας με τα καρπούζια και το Datsun ήταν πολύ ανώτερη») και με τους άλλους μισούς να προσπαθούν να εξηγήσουν στους μη έχοντες γαλλική παιδεία τους λόγους για τους οποίους η εν λόγω τελετή αποτελούσε απαύγασμα της υψηλής κουλτούρας και αισθητικής με πλήθος σημαινόμενα που αδυνατεί να συλλάβει το απαίδευτο μάτι του μέσου (άσχετου) θεατή.

Και έπειτα ήρθαν οι φλόγες. Με τον καπνό τους να σκεπάζει ακόμα και την άφιξη των ολυμπιονικών μας. «Οπως ερχόμασταν βλέπαμε έξω από τα παράθυρα να σκοτεινιάζει η εικόνα» είπε ο Εμμανουήλ Καραλής με την άφιξή του στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να συμπληρώσει: «Είμαστε στεναχωρημένοι για αυτό που συμβαίνει στη χώρα». Και εκείνοι και εμείς! Οπως κάθε καλοκαίρι που ζούμε τα ίδια. Το μόνο που αλλάζει είναι οι τοποθεσίες. Και οι δικαιολογίες: Μια φταίει ο «στρατηγός άνεμος», μια το φαινόμενο της καμινάδας, μια το πυρονέφος της νύχτας… Εφέτος ενοχοποιείται και το φαινόμενο των χαοτικών κηλιδώσεων.

«Δυστυχώς, η πρόβλεψη για τον κόκκινο συναγερμό στην Αττική επιβεβαιώθηκε» δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας-πανίσχυρο μέντιουμ Βασίλης Κικίλιας. Αφού το είχε/είχαν προβλέψει, δεν το έλεγαν και στον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ώστε να μην ξεκινήσει τις διακοπές του πριν φτάσει να καεί και το Χαλάνδρι; Και να μην αναγκάζεται να τις διακόψει, όπως έκανε τώρα, και να επιστρέψει άρον-άρον από τα Χανιά τη στιγμή που ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια είναι φωτιά; Πάλι καλά που αυτές τις δύσκολες ώρες έχει στο πλευρό του την αντιπολίτευση, με τον Στέφανο Κασσελάκη να δηλώνει «προφανώς δεν είναι τώρα η στιγμή να μιλήσουμε για τις όποιες ελλείψεις έχουν φέρει αυτή τη φωτιά κυριολεκτικά στην Αθήνα». Προφανώς! Προέχει η είσοδος του ιδίου στη Βουλή.

Τι άλλο σκέπασε ο πυκνός καπνός; Μία ακόμη γυναικοκτονία, αυτή τη φορά στη Λαμία. Καταγγελίες στο Μαιευτήριο «Ελενα» για τις συνθήκες λειτουργίας του και υποσχέσεις από τον αρμόδιο υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη για βελτίωση της κατάστασης. Την εντόπιση επικίνδυνων σωματιδίων στα υπόγεια νερά της Αττικής σύμφωνα με την έρευνα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τα άλλα, ο ιταλός σταρ Σιμόνε Σούσινα (της σειράς ταινιών «365 μέρες») και η σύντροφός του βραζιλιάνα ποπ σταρ Αnitta, η επίσης ιταλίδα επιχειρηματίας και fashion blogger Κιάρα Φεράνι και η αμερικανίδα ηθοποιός και μοντέλο Τζέσικα Αλμπα εθεάθησαν στη Μύκονο, εκεί όπου παραθέριζε και ο Κασσελάκης. Με την τελευταία να χαρακτηρίζει τις διακοπές της στην Ελλάδα «μια καταπληκτική εβδομάδα στον Παράδεισο». Επιβεβαιώνοντας έτσι πως «εδώ είναι ο Παράδεισος και η Κόλαση είναι εδώ». Ολα εξαρτώνται από το πόσο διάσημος, πλούσιος ή… στην κοσμάρα σου είσαι.