Μήπως ο sir Μαρκ Τζόουνς έπρεπε να κρατήσει μόνιμα τη θέση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου; Μάλλον ναι. Ο sir Μαρκ Τζόουνς είναι ελληνολάτρης, ένας διεθνούς φήμης ιστορικός τέχνης ο οποίος πάντα έλεγε ανοιχτά ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν. Στην Ελλάδα. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο από τον πράο, «γλυκό» Μαρκ σε αυτή τη θέση, που τελικά είναι μια θέση-ηλεκτρική καρέκλα;
Οι υποστηρικτές, οι άνθρωποι που «φωνάζουν» πλέον για την επιστροφή των Γλυπτών, μετά τις τελευταίες φοβερές εξελίξεις με τις απανωτές κλοπές πολύτιμων αντικειμένων από το British Museum, γίνονται όλο και περισσότεροι. Σίγουρα ο sir Μαρκ Τζόουνς θα «προσέξει» τους αμύθητους θησαυρούς ενός από τα δημοφιλέστερα μουσεία στον πλανήτη πολύ περισσότερο από τον προκάτοχό του. Τον γερμανικής καταγωγής κ. Χάρτγουικ Φίσερ διέκρινε μια έπαρση. Ιστορικός τέχνης και αυτός, ο οποίος είχε μια αλαζονική θέση απέναντι στην επιστροφή των Γλυπτών, όπως και άλλων αντικειμένων από διάφορες χώρες του πλανήτη.
Την αλαζονική αυτή στάση του Μουσείου είχε επιπλήξει μάλιστα ο καθηγητής της LSE, κ. Φέδερστοουν. Τι και αν επιφανείς επιστήμονες και παγκόσμιες προσωπικότητες μιλούσαν για την επιστροφή των Γλυπτών; Πιστεύω ότι εάν δεν συνέβαιναν όλα αυτά τα τραγικά με τις κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο, κανένας από πολλούς που εργάζονται εκεί σε υψηλές επιτελικές θέσεις δεν θα σκεφτόταν κάτι τέτοιο. Μην ξεχνάμε ότι και ο ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έδειξε ότι χάρηκε. Μην ξεχνάμε όμως ότι όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία ήταν αρνητικός για την επιστροφή εκθεμάτων στις χώρες από τις οποίες εκλάπησαν.
Η αισιοδοξία είναι μεγαλύτερη τώρα, μακάρι τα πράγματα να προχωρήσουν με θετικό τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι όταν επισκέπτομαι την Αγγλία θα περάσω μια βόλτα από το Βρετανικό Μουσείο, την Tate Gallery, το Sotheby’s και το Albert & Victoria Museum. To Victoria & Albert (γνωστότερο ως V&A) φιλοξενεί πάντα υπέροχες εκθέσεις. Εκθέσεις που τραβάνε το διεθνές ενδιαφέρον και χρειάζεται πολύς χρόνος να ετοιμαστούν. Ισως και χρόνια.
Η νέα εντυπωσιακή έκθεση είναι αφιερωμένη στη μεγάλη Coco Chanel. Τίτλος της, «Gabrielle Chanel Fashion Manifesto». H Gabrielle-Coco-Chanel, η γαλλίδα couturiere, άλλαξε την πορεία της παγκόσμιας μόδας. Αυτή είναι η πρώτη έκθεση στη Γηραιά Αλβιώνα αφιερωμένη στην κορυφαία σχεδιάστρια της υψηλής ραπτικής. Πώς ξεκίνησε η εξαιρετική πορεία της Coco στον χώρο της μόδας; Η επανάσταση που έφερε με τα σχέδιά της, τα περίφημα ταγέρ, το little black dress, τις πέρλες, τις καρφίτσες-καμέλιες, τα δίχρωμα παπούτσια, τις μοναδικές τσάντες. Η Gabrielle Chanel εξακολουθεί να εμπνέει και σήμερα.
Η έκθεση ξεκινάει στις 16 Σεπτεμβρίου.