Και ξαφνικά κοσμογονία συντελείται στον χώρο της Δικαιοσύνης καθώς το δίδυμο πρόεδρος και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα και Γεωργία Αδειλίνη, αποφάσισαν να παρέμβουν και να διορθώσουν δικαστικές αποφάσεις που άφηναν ελεύθερους και ασύδοτους υπόδικους ή κατάδικους για βαριά αδικήματα σε βάρος γυναικών. Είχε προηγηθεί η πρωτοβουλία του τολμηρού υπουργού Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη, ο οποίος με σχετική νομοθετική παρέμβαση επαναπροσδιόρισε το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας προτάσσοντας τη φυλάκιση των δραστών και την υπεράσπιση των θυμάτων από τέτοιες βίαιες συμπεριφορές.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η νομοθετηθείσα υποχρέωση των γιατρών να ενημερώνουν τις Αρχές οσάκις διαπιστώνουν πράξεις ενδοοικογενειακής βίας, όπως συνέβη πρόσφατα στην περίπτωση της συζύγου του δικηγόρου Απόστολου Λύτρα, ο οποίος τελικά και προφυλακίστηκε.

Οπως αποκαλύφθηκε, έχουν γίνει τουλάχιστον 5.000 μη φυλακίσεις υπότροπων κακοποιών, αδικαιολόγητες αναστολές ποινών, πρόωρες αποφυλακίσεις, μη καταγραφές «εξαφανισμένων» κακοποιών και άλλες άστοχες επιλογές κρατικών λειτουργών που καταλήγουν σε βάρος των νομοταγών πολιτών, με τους δράστες βιασμών, ληστειών, ακόμα και δολοφονιών, να παραμένουν ελεύθεροι. Την ντροπή αυτή για το νομικό και δικαστικό μας σύστημα έφερε στην ευρύτερη δημοσιότητα η δολοφονία του εντεκάχρονου κοριτσιού στην Ηλεία από τον τριανταεπτάχρονο θείο της, ο οποίος το 2020 είχε καταδικαστεί από δικαστήριο της Ζακύνθου σε κάθειρξη 9 ετών για τον βιασμό μιας δεκατετράχρονης, επίσης από το συγγενικό του περιβάλλον, και παρά ταύτα είχε αφεθεί ελεύθερος.

Υπενθυμίζουμε ότι με τον διαβόητο νόμο Παρασκευόπουλου επί κυβερνήσεως Τσίπρα κατά την τετραετία 2015-19 αποφυλακίστηκαν περισσότεροι από 17.000 κρατούμενοι για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Και δυστυχώς το πρόβλημα κορεσμού των φυλακών παραμένει χωρίς σοβαρή αντιμετώπιση και από τη σημερινή κυβέρνηση, λες και ντρέπεται να αποφασίσει την άμεση δημιουργία νέων φυλακών, στις οποίες να χωρούν να εγκλεισθούν οι συνεχώς πολλαπλασιαζόμενοι εγκληματίες.

Στα όσα θετικά προαναφέραμε θα πρέπει να προστεθεί και η δραστηριοποίηση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την αντιμετώπιση του άλλου μεγάλου άγους, των απαράδεκτων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων, που όχι σπάνια υπερβαίνουν τα 4 έτη. Ο αριθμός των καθυστερήσεων σε τεσσεράμισι έτη κυμαινόταν αρχικά γύρω στις 114 υποθέσεις, αλλά σήμερα υπερέβη τις 240 μόνο στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Ετσι πρόσφατα ανακοινώθηκε η απόλυση τεσσάρων δικαστών για μεγάλες καθυστερήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει και απομάκρυνσή τους από το μισθολόγιο του Δημοσίου, αφού κατά το Σύνταγμα χαίρουν ισοβιότητας.

Η κοσμογονία που συντελείται σήμερα στον χώρο της Δικαιοσύνης, αν και πολύ καθυστερημένη, καθώς προηγήθηκε του κ. Φλωρίδη η ουσιαστική απραξία του προκατόχου του, ιατρού κ. Τσιάρα, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ελπίζεται ότι θα έχει συνέχεια, καθώς έχει πια επισημανθεί και από αρμόδιους διεθνείς θεσμούς το μείζον πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας. Διαπίστωση η οποία συνεπάγεται αποτροπή παραγωγικών επενδύσεων από το διεθνές κεφάλαιο. Τα θετικά προμηνύματα που προκύπτουν από την κοινή δράση κυβέρνησης και ηγεσίας της Δικαιοσύνης ελπίζεται ότι σύντομα θα εκτιμηθούν θετικά από το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο.