H εξελισσόμενη κλιματική κρίση είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να μας φέρνει συχνότερους καύσωνες και θα αυξάνει την ξηρότητα του εδάφους. Επομένως, τίθεται το μείζον ζήτημα της άμεσης ανάγκης για προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι περιοχές μεικτές, όπου γειτνιάζουν ή ακόμα και συνυπάρχουν αστικές κατασκευές και δασοκάλυψη.

Για τις περιοχές αυτές, όπως ο Υμηττός, η Πεντέλη και η Πάρνηθα, η απάντηση είναι μία για όλες: χρειαζόμαστε άμεση προσαρμογή στη νέα κατάσταση, η οποία περιλαμβάνει την επιτακτική ανάγκη απομάκρυνσης όλων των ξερών κλαδιών και της φυτικής μάζας, η οποία είναι σκόρπια σε όλες αυτές τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Λεκανοπεδίου. Το 2007 πρωτοείδαμε στην Πελοπόννησο δασικές πυρκαγιές να επεκτείνονται έως ένα χιλιόμετρο για πρώτη φορά στην ιστορία των δασικών πυρκαγιών της χώρας μας. Φέτος είδαμε δασική πυρκαγιά να εισβάλλει ακόμη και στον αστικό ιστό της Πεντέλης. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι ότι πρέπει άμεσα να εφαρμόσουμε όλους τους κανόνες προσαρμογής.

Ο πρώτος και πιο απλός κανόνας είναι ο καθαρισμός των κενών οικοπέδων από την καύσιμη ύλη. Η απομάκρυνση των κλαδιών που συσσωρεύονται σε σημεία μετά την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από τα οικόπεδα είναι έργο το οποίο πρέπει η πολιτεία, διά νόμου, να το επιβάλει στους δήμους και στις κοινότητες, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να χρεώνουν ανάλογα τους δημότες τους.

Δεύτερον, πρέπει το περιαστικό δασικό οικοσύστημα, όπου υπάρχει, να προστατευτεί, και γι’ αυτό χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις από πλευράς των δασαρχείων, αλλά και δημιουργία κοινών επιτροπών με τους ενδιαφερόμενους κατοίκους, όπως αυτό έχει γίνει ήδη με τους εθελοντές πυροσβέστες, οι οποίοι τόσα έχουν προσφέρει στην αποτροπή καταστροφών. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, τα πρόστιμα πρέπει να είναι μεγάλα.

Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό οικοπέδων, μπορεί να φθάνει και το 30%, στον αστικό ιστό (Πεντέλη, Πάρνηθα και αλλού), τα οποία δεν έχουν καθαριστεί. Η πολιτεία πρέπει να θεσπίσει ειδική ποινή για τους ανυπάκουους και να τους επιβάλει συμμετοχή στην αποζημίωση των συμπολιτών τους που έχουν χάσει περιουσίες από τη δασική πυρκαγιά η οποία διεδόθη μέσα στον ιστό υπαιτιότητι όλων μας και φυσικά κατεξοχήν αυτών που αδιαφόρησαν.

Η προσαρμογή αυτή πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται αύριο, με αυστηρούς κανόνες. Στην προσαρμογή φυσικά συμπεριλαμβάνεται και η ανάγκη τροποποίησης των οικιών και θωράκισής τους απέναντι στις δασικές πυρκαγιές. Δεν νοούνται πλέον παραθυρόφυλλα ξύλινα ή σκεπές ξύλινες, πρέπει να τα αλλάξουμε όλοι, ούτως ώστε να προσαρμοστούμε και να προστατεύσουμε την περιουσία μας και τις ζωές μας από εκείνα που θα μας έρθουν. Βλέπουμε πάρα πολλά ωραία κτίρια και μονοκατοικίες να έχουν σωθεί, ακόμα και σε περιοχές που επλήγησαν έντονα στις δασικές πυρκαγιές που έχουν συμβεί τα τελευταία 30 χρόνια, διότι το περίβλημά τους ήταν προστατευμένο. Οι οδηγίες θα πρέπει να συνταχθούν πάραυτα, το ίδιο και η επιβολή του νόμου.

Ο κύριος Χρήστος Ζερεφός είναι γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, εθνικός εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή.