Οι υπολογιστές άρχισαν να διαδίδονται ευρέως στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, όμως η ιδέα της υπολογιστικής μηχανής γεννήθηκε πολύ νωρίτερα. Και είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι μια γυναίκα που έζησε το πρώτο μισό του δεκάτου ενάτου αιώνα, περίοδο κατά την οποία η εκπαίδευση των κοριτσιών ήταν από προαιρετική έως κατακριτέα, υπήρξε πρωτοπόρος της υπολογιστικής.
Η Άντα Λάβλεϊς (1815-1852), περί ης ο λόγος, ήταν το μόνο νόμιμο παιδί του ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα (το όνομά της, πριν παντρευτεί τον Ουίλιαμ Κινγκ, μετέπειτα Κόμη του Λάβλεϊς, ήταν Αντα Μπάιρον).
Εκτός από τα γονίδιά της, η Άντα Λάβλεϊς δεν χρωστά πολλά στον πατέρα της. Διάσημος (και) για τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του, ο Μπάιρον υπήρξε απαράδεκτος σύζυγος και ανύπαρκτος πατέρας: έχοντας παντρευτεί την Αναμπέλα, 11η βαρόνη του Ουέντγουορθ, ενώ διατηρούσε σχέση με επίσης παντρεμένη εξαδέλφη της, ζήτησε από τη σύζυγό του να εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία όταν η Αντα ήταν ενός μηνός. Δεν είδε το παιδί ποτέ ξανά!
Η Αναμπέλα εξασφάλισε για την κόρη της τους καλύτερους δασκάλους και η κλίση της Αντα στα μαθηματικά και στη μηχανική δεν άργησε να φανεί: στα 12, μελετώντας τα πουλιά, σχεδίασε μια ιπτάμενη μηχανή έχοντας υπολογίσει τη θέση του κινητήρα αλλά και την κατάλληλη για πτήση αναλογία φτερών και σώματος.
Στα 17 της, συνάντησε τον μηχανικό και εφευρέτη Τσαρλς Μπάμπατζ, ο οποίος προσπαθούσε να φτιάξει την Αναλυτική Μηχανή (Analytical Engine), η οποία θα είχε όλα τα χαρακτηριστικά των σημερινών υπολογιστών.
Μια σειρά γεγονότων, τα οποία αξίζει κανείς να διαβάσει στο ψηφιακό βιβλίο «A Passion for Science: Tales of Discovery and Invention», έφεραν την Αντα Λάβλεϊς να κάνει επισημάνσεις για τη μηχανή του Μπάμπατζ αλλά και να γράφει έναν κώδικα για τους Αριθμούς Μπερνούλι.
Στόχος δεν ήταν ο υπολογισμός των αριθμών, αλλά το να δειχθεί ότι μια μηχανή θα μπορούσε να βρει τους αριθμούς χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο τύπο. Επρόκειτο για την πρώτη φορά που κάποιος έγραψε και δημοσίευσε την πλήρη σειρά οδηγιών βάσει των οποίων ένας υπολογιστής θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα που δεν ήταν γνωστό από πριν. Δηλαδή ήταν η πρώτη φορά που γράφτηκε ένας αλγόριθμος!
Από το 2009, η δεύτερη Τρίτη κάθε Οκτώβρη γιορτάζεται διεθνώς ως Ημέρα Άντα Λάβλεϊς (Ada Lovelace Day). Στόχος του θεσμού είναι να αναδείξει τα επιτεύγματα των γυναικών στην επιστήμη, στην τεχνολογία, στη μηχανική και στα μαθηματικά (Science, Technology, Engineering and Maths, STEM), αλλά και να ενθαρρύνει την ενασχόληση των κοριτσιών με τα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα. Ας εμπνευστούμε λοιπόν από την Άντα Λάβλεϊς και ας δώσουμε και εμείς στα κορίτσια μας αυτή την ενθάρρυνση, όχι μόνο αυτή την Τρίτη αλλά κάθε μέρα.