Σύμφωνα με έρευνα των «Νέων» (7/2) οι παρατεταμένοι καύσωνες σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, οι καταστροφικές πλημμύρες, ακόμα και η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας και του αέρα χρόνο με τον χρόνο δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή αγαθών και συνιστούν το νούμερο ένα πρόβλημα παγκοσμίως, που οδηγεί σε απρόβλεπτες αυξήσεις κόστους και συνεπώς των τιμών.
Ιδιαίτερα οι ανοδικές τάσεις των τιμών του καφέ, του ελαιολάδου, των φρούτων και των λαχανικών επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα τη συνολική δαπάνη των νοικοκυριών για διατροφή.
Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι σε σχεδόν 300 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ετησίως το κόστος των ξηρασιών σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως προειδοποιεί ο ΟΗΕ.
Ηδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι κύριες κατηγορίες προϊόντων διατροφής σε όλο τον κόσμο συνιστούν ήδη μία από τις κύριες πηγές πληθωρισμού και ιδιαίτερα το λάδι και το γάλα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) τα τρόφιμα θα είναι μηχανή αυξήσεων τιμών έως τον Οκτώβριο του 2025. Μέχρι στιγμής ο δείκτης τιμών του FAO αυξήθηκε κατά 7% λόγω αύξησης των τιμών των ελαίων και των γαλακτοκομικών. Ευτυχώς προς το παρόν τα δημητριακά και η ζάχαρη συμβάλλουν στην επιβράδυνση της ανόδου των τιμών. Ενδεικτικά οι παγκόσμιες τιμές του σογιελαίου αυξήθηκαν εν μέσω περιορισμένης προσφοράς εναλλακτικών φυτικών ελαίων. Επίσης η κλιματική αλλαγή και τα προβλήματα στην παραγωγή καφέ έχουν εκτινάξει τις τιμές του.
Η ποικιλία ρομπούστα κατέγραψε τις υψηλότερες διεθνείς τιμές των τελευταίων 30 ετών. Επίσης η ποικιλία αράμπικα σημείωσε στις 29 Νοεμβρίου ιστορικό ρεκόρ φτάνοντας τα 3,3 δολάρια ανά λίβρα από 1,82 δολάρια έναν χρόνο πριν. Αντίστοιχα η τιμή της ποικιλίας ρομπούστα αυξήθηκε στα 573 δολάρια ανά τόνο από 252,8 δολάρια τον Νοέμβριο του 2023 παρουσιάζοντας αύξηση 126,7% σε ετήσια βάση. Εν προκειμένω είναι η κλιματική κρίση, που επηρεάζει καταλυτικά τις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες όπως η Βραζιλία και το Βιετνάμ. Επισημαίνεται ότι ο παγετός και η παρατεταμένη ξηρασία επιδρούν καθοριστικά στην παγκόσμια παραγωγή και συνεπάγονται τις αλματώδεις αυξήσεις στην τιμή του καφέ.
Μείζον πρόβλημα γενικότερα δεν θα είναι μόνο οι υψηλές τιμές των τροφίμων, αλλά και οι ελλείψεις σε μια σειρά από αγροδιατροφικά προϊόντα. Ευτυχώς υπάρχουν και ορισμένες ευχάριστες διαπιστώσεις καθώς τα δημητριακά και κυρίως η ζάχαρη είναι οι δύο μεγάλες κατηγορίες που συμβάλλουν στην επιβράδυνση της ανόδου των τιμών. Ειδικότερα οι τιμές της ζάχαρης το 2024 υποχώρησαν κατά 3,5%. Επίσης στην κατηγορία των τροφίμων είναι τα δημητριακά, που παρουσίασαν πτώση τιμών κατά 6,8% και του ρυζιού κατά 5,6%.
Γενικά ο λογαριασμός της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα έως το τέλος του αιώνα υπολογίζεται σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ μέχρι το 2100 το κόστος θα αγγίξει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, αν η χώρα μας δεν προχωρήσει σε δραστικές αποτρεπτικές ενέργειες.