Το ημερολόγιο έγραφε 13 Νοεμβρίου 2020 όταν η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου στάθηκε μπροστά στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές έχοντας αποφασίσει να σπάσει τη σιωπή της και μίλησε για τον βιασμό της, παρότι γνώριζε εκ των προτέρων ότι στη δική της περίπτωση τα περιθώρια τιμωρίας ήταν μηδενικά, καθώς είχε επέλθει η παραγραφή της πράξης.

Από τότε το ελληνικό #ΜeΤoo μετρά 891 ημέρες ζωής, καθώς η απόφαση αυτή της Σοφίας Μπεκατώρου αποδείχθηκε σημείο αναφοράς για πολλές γυναίκες, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα ηχηρό μήνυμα σε ολόκληρη την κοινωνία. Παράλληλα, το μήνυμα αυτό ενεργοποίησε και τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης. Στα χρόνια που ακολούθησαν, κατηγορούμενοι κάθισαν στο εδώλιο και με την έκδοση των αποφάσεων σε πρώτο βαθμό γράφτηκε το πρώτο κεφάλαιο αναφορικά με την απόδοση των ποινικών ευθυνών.

Ο δικαστικός κύκλος του #ΜeΤoo στη χώρα μας όμως δεν έχει ακόμα κλείσει καθώς μέσα στους επόμενους μήνες οι υποθέσεις αυτές θα κριθούν σε δεύτερο βαθμό από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας.

Η διαδρομή αυτή, που συνήθως χρειάζεται χρόνια για να ολοκληρωθεί, ενέχει για τα θύματα και τον κίνδυνο της επαναθυματοποίησής τους όταν αποφασίσουν να περάσουν από τη θέση του «σιωπηλού μάρτυρα» στη θέση του «μάρτυρα κατηγορίας». Γνωρίζουν πολύ καλά – όπως και έγινε σε όλες τις δίκες του ελληνικού #ΜeΤoo – ότι θα πρέπει με την ίδια γενναιότητα ψυχής να σταθούν απέναντι στους δικαστές και τους ενόρκους, απέναντι στους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Οπως εύστοχα είχε πει από έδρας στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η εισαγγελέας Στέλλα Στόγια, στο πλαίσιο της δίκης με κατηγορούμενο τον ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη, τα εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης είναι από τα πλέον δυσαπόδεικτα. Αλλά αμέσως μετά τράβηξε μία «κόκκινη γραμμή» λέγοντας πως  «Οταν θα νιώσουν δυνατές» είπε χαρακτηριστικά.