Η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ – Κινήματος Αλλαγής συνιστά μια πολύ σημαντική όσο και κρίσιμη δημοκρατική διαδικασία. Δεν είναι απλή τυπικότητα, αλλά ουσιαστική λειτουργία. Είναι η ευκαιρία αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος της 9ης Ιουνίου. Να συμφωνήσουμε τι κερδίσαμε και τι χάσαμε, και κυρίως γιατί. Να κρατήσουμε όσα κερδίσαμε – την έκτη κατά σειρά αύξηση ποσοστών, την «πράσινη» Ανατολική Κρήτη –, να αναλύσουμε όμως γιατί δεν πετύχαμε τη δεύτερη θέση, τι δεν κάναμε σωστά, για να μην τα κάνουμε ξανά.

Οποιαδήποτε κριτική, για να είναι ειλικρινής και – άρα – αποδοτική, οφείλει να συνοδεύεται από την αναγκαία αυτοκριτική. Μπροστά στον αγώνα που έδωσαν και δίνουν τόσα χρόνια τώρα τα μέλη και οι ψηφοφόροι του Κινήματος, πρώτοι όσοι από εμάς είχαμε την τιμή να αναλάβουμε θεσμική ευθύνη, οφείλουμε λογοδοσία. Πώς συμβάλαμε – αν συμβάλαμε – στην κοινή προσπάθεια να γίνει η παράταξή μας πρωταγωνίστρια ξανά. Αν όλοι κάναμε το καλύτερο δυνατό, σε κόμμα και Κοινοβουλευτική Ομάδα. Να αξιολογηθούμε και να αξιολογήσουμε.

Μόνο αφότου προηγηθεί η αναγκαία κριτική αποτίμηση μπορεί με σύνεση και συναίνεση να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Σε έναν οδικό χάρτη που θα μας δεσμεύει όλους. Οπως κάνει κάθε δημοκρατικό κόμμα που σέβεται την αποστολή του. Δεν είμαστε επιχείρηση, ούτε παράρτημα των ΜΜΕ, που μας υποδεικνύουν (!) πώς θα πορευτούμε. Εμείς θα αποφασίσουμε ελεύθερα για όλα, προστατεύοντας την αυτονομία της πολιτικής από τα οικονομικά συμφέροντα. Κι εμείς θα προσδώσουμε στη διαδικασία τα αναγκαία πολιτικά – και όχι αμιγώς προσωπικά – χαρακτηριστικά.

Να συζητήσουμε ξανά πολιτικές ιδέες και προτάσεις, να απαντήσουμε σε επίκαιρα ερωτήματα για να συστηθούμε ξανά. Μπορεί να «διαβάζουμε» διαφορετικά τα αίτια της πρόσφατης κρίσης στη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας. Μπορεί να πιστεύουμε διαφορετικά πράγματα για τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους: Παιδεία, Υγεία, εργασία. Ενδεχομένως, αξιολογούμε διαφορετικά ζητήματα δικαιωμάτων και διακρίσεων. Μπορεί ίσως και να βλέπουμε διαφορετικά τον διάλογο για την ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη και τον ρόλο και τη θέση του ΠαΣοΚ σε αυτόν. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν με θάρρος, ώστε να μετρηθούν και να αξιολογηθούν όλες οι απόψεις.

Με όρους συλλογικούς, όχι προσωπικούς. Χωρίς αυτοαναφορικότητα. Τα προβλήματα επιμένουν, οι ανισότητες διευρύνονται και μέσα σε αυτό το περιβάλλον δεν έχουμε ούτε το περιθώριο ούτε όμως και το δικαίωμα να μιλάμε περισσότερο για τους εαυτούς μας. Οφείλουμε, πράγματι, να απευθυνθούμε σε όλους και κυρίως σε εκείνους που απέχουν, που αποστρέφουν το βλέμμα από την πολιτική, εκείνους που κουράστηκαν να απογοητεύονται και να προσδοκούν ολοένα και λιγότερα. Με όραμα και σχέδιο για τη χώρα, όχι μόνο για τον χώρο. Με τόλμη και πίστη στις αναγκαίες αλλαγές.

Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυσή του, το ΠαΣοΚ δείχνει πως έχει ακόμη, όσα κι αν συνέβησαν, τη δύναμη, το αξιακό απόθεμα να εμπνεύσει και να διαμορφώσει τις συνθήκες ενός κοινωνικού πλειοψηφικού ρεύματος. Για να το πετύχει, οφείλει να γίνει ακόμα πιο ανοικτό στην κοινωνία, διατηρώντας την αυτόνομη φωνή του και την ενότητά του. Και «ενωμένο, δυνατό» σημαίνει «συλλογικό».

Ο κ. Δημήτρης Μάντζος είναι βουλευτής Επικρατείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ.