Το «κόμμα Κασιδιάρη» μπήκε στη Βουλή. Αρα το μπλόκο που επιχείρησε να θέσει η συγκεκριμένη διάταξη ήταν αναποτελεσματικό. Ετσι διατυπώθηκε, εύκολα και γρήγορα, από χείλη δημοσιολογούντων, δημοσιογράφων και πολιτικών αυτές τις ημέρες ο σχολιασμός για την είσοδο του κόμματος «Σπαρτιάτες» στη Βουλή.
Είναι όμως έτσι; Τι σκόπευε η διάταξη; Να αποκλείσει από την εκπροσώπησή τους κόμματα με απεχθές ιδεολογικό περιεχόμενο, κόμματα ναζιστικά, φασιστικά, ρατσιστικά; Η απάντηση που δόθηκε στη Βουλή ήταν σαφής: Οχι. Γιατί; Αφήνοντας τις άλλες επιφυλάξεις (που δεν είναι και λίγες), τα κόμματα της Αριστεράς αρνήθηκαν οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση διότι εξέφρασαν την ανησυχία ότι ο δικαστικός έλεγχος των κομματικών προγραμμάτων θα μπορούσε, κάτω από άλλες πολιτικές συνθήκες και περιστάσεις, να οδηγήσει σε απαγορεύσεις που ενδεχομένως τελικά θα έπλητταν και τα κόμματα της Αριστεράς.
Αρα η επιλογή του νομοθέτη ήταν να μην αποτελεί αντικείμενο του δικαστικού ελέγχου η προγραμματική και ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος. Αρα ένα κόμμα με απεχθή ιδεολογία, φασιστική ή ναζιστική, θα μπορούσε να συμμετάσχει; Η απάντηση είναι θετική.
Tότε ποιος ήταν ο σκοπός της διάταξης; Για πολλοστή φορά διευκρινίζω ότι σκοπός της διάταξης ήταν να μην επιτρέπει σε καταδικασμένους για το έγκλημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης να υποδύονται τους πολιτικούς αρχηγούς, είτε αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του κόμματος είτε συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτιά του είτε αποτελώντας την κρυφή ηγεσία του.
Λειτούργησε η διάταξη ως προς αυτό; Φυσικά. Ετσι αποκλείστηκαν οι «Ελληνες», έτσι αποκλείστηκαν οι ανεξάρτητοι συνδυασμοί, έτσι ο Κασιδιάρης δεν είναι στη Βουλή.
Η απόφαση ανακηρύξεως των «Σπαρτιατών» ήταν όμως σωστή; Η απάντηση είναι και πάλι ναι.
Διότι με τα δεδομένα που ετέθησαν προς κρίση στον Αρειο Πάγο, ο Κασιδιάρης ούτε αρχηγός ούτε πρόεδρος εμφανιζόταν ούτε και προέκυπτε τότε οποιαδήποτε σχέση με τον Κασιδιάρη.
Η στήριξη Κασιδιάρη στους «Σπαρτιάτες» είναι μεταγενέστερη της ανακηρύξεώς τους.
Κατά συνέπεια, η διάταξη λειτούργησε και ήταν το περισσότερο που μπορεί να γίνει. Τα υπόλοιπα είναι για το μέλλον.
Ο κ. Μάκης Βορίδης είναι υπουργός Επικρατείας.