Τρεις σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις ξεκινούν από την Κυριακή που έρχεται στην περιοχή μας.
Κύπρος, Ελλάδα και Τουρκία ολοκληρώνουν – με διαφορά λίγων εβδομάδων – τον εκλογικό τους κύκλο και ετοιμάζονται να εκλέξουν τους ηγέτες τους μέσα στην άνοιξη.
Συνηθίζουμε να λέμε ότι στις εκλογικές αναμετρήσεις τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης κατέχουν πρωτεύουσα θέση. Ωστόσο εδώ ίσως ξεφεύγουμε κάπως από αυτόν τον κανόνα. Πρώτα απ’ όλα γιατί στην Κύπρο το εθνικό ζήτημα παραμένει άλυτο εδώ και μισό αιώνα και συνεχίζει να αποτελεί το μεγάλο αγκάθι του νησιού.
Ομως τα γεωπολιτικά ζητήματα και ιδιαίτερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα ψηλά στην προεκλογική ατζέντα τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας.
Θα λέγαμε λοιπόν ότι οι επικείμενες εκλογές αναμένεται να δώσουν απαντήσεις σε τρεις μεγάλες ενότητες πολιτικής:
• Θα επιλεγούν κυβερνήσεις ικανές να φέρουν τις διακρατικές σχέσεις σε ήρεμα νερά ή θα έχουμε συνέχεια στην ένταση και απρόβλεπτες εξελίξεις στην περιοχή;
• Στο ερώτημα «Σταθερότητα ή συνέχεια;», που αποτελεί πάντοτε καθοριστικό εκλογικό δίλημμα, θα γίνουν επιλογές συνέχειας ή αλλαγής στη διακυβέρνηση από τους ψηφοφόρους; Και τέλος, αλλά όχι τελευταίο:
• Θα αποτελέσουν οι εκλογικές αυτές αναμετρήσεις αφετηρία για την ανάκαμψη της πολιτικής εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα, εμπιστοσύνης που τόσο έχει τραυματιστεί ειδικά στη γειτονική μας Τουρκία αλλά και που στα καθ’ ημάς σημειώνει τις χαμηλότερες τιμές της τελευταίας τετραετίας;
Η αρχή λοιπόν από σήμερα, από την Κύπρο όπου αναμένεται να δοθούν οι πρώτες απαντήσεις. Οι τρεις ιστορικοί πόλοι Αριστερά, Κέντρο και Δεξιά κατέρχονται στην αναμέτρηση με ξεχωριστούς προεδρικούς υποψηφίους και αρνητικές διαθέσεις συνεργασίας, παρότι το εκλογικό σύστημα των δύο γύρων επιβάλλει τουλάχιστον για τον δεύτερο γύρο συνεργασίες ικανές να αναδείξουν τον τελικό νικητή του 50%+1 ψήφο.
Ταυτόχρονα με τους υποψηφίους του τριπολισμού που διεκδικούν την είσοδό τους στον δεύτερο γύρο κατέρχονται και ανεξάρτητοι υποψήφιοι, οι οποίοι φιλοδοξούν να καταγράψουν ποσοστά που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να παίξουν έναν ρυθμιστικό ρόλο στην τελική έκβαση και στην ανάδειξη του νέου Προέδρου.
Κυπριακό και οικονομία κυριαρχούν στην ατζέντα των πολιτών και η θετική αποδοχή του έργου του απερχόμενου Προέδρου Αναστασιάδη σημειώνει απόλυτη ισορροπία με την αρνητική αξιολόγησή της στο 44% (πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Omega).
Με βάση τις προεκλογικές έρευνες ο κ. Χριστοδουλίδης (που υποστηρίζεται από τα κόμματα του Κέντρου) προηγείται, αλλά το προβάδισμά του μειώθηκε σημαντικά τον τελευταίο μήνα από τις διψήφιες διαφορές που κατέγραφε στις περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες από τους δύο άλλους υποψηφίους της Αριστεράς και της Κεντροδεξιάς (Μαυρογιάννη και Νεοφύτου) που δίνουν μάχη για την είσοδό τους στο δεύτερο γύρο.
Το ερώτημα είναι αν η σύγκλιση των ποσοστών των τριών υποψηφίων που διαπιστώθηκε τον μήνα Ιανουάριο θα συνεχιστεί μέχρι σήμερα στην κάλπη, οπότε δεν αποκλείεται να έχουμε μια οριακή έκβαση.
Καλή αρχή λοιπόν και ας ελπίσουμε ότι οι νέες ηγεσίες που θα εκλεγούν στις τρεις χώρες θα καταφέρουν να μειώσουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Ο κ. Στράτος Φαναράς είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis SA.