Η ακτινογραφία λίγο πριν από την ψήφο

Εδώ και πολύ καιρό είχαμε διατυπώσει την εκτίμηση ότι αυτές οι εκλογές δεν θα είναι τόσο εκλογές «διακυβέρνησης» αλλά εκλογές «αντιπολίτευσης».

Λίγες ημέρες έμειναν για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου και τίποτα δεν δείχνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να αποκλίνει σημαντικά από αυτό της 21ης Μαΐου.

Τα συμπεράσματα που μπορούμε να σταχυολογήσουμε από τις εκλογικές τάσεις στο διάστημα που παρήλθε είναι τα εξής:

  • Η ΝΔ επιδεικνύει μια εντυπωσιακή σταθερότητα στην εκτίμηση ψήφου, αφού σε αλλεπάλληλες μετρήσεις κινείται στην περιοχή του 40-41%. Διαθέτει την υψηλότερη κομματική συσπείρωση με ποσοστό άνω του 90% (για την ακρίβεια 91%) και ισορροπημένες εισροές-εκροές ψήφου. Αν τελικά σημειώσει ένα ανάλογο ποσοστό και στην κάλπη, τότε είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση αφού κατά πάσα πιθανότητα θα διαθέτει από 160 έδρες και πάνω.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το σοκ του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου, φάνηκε να υποχωρεί κι άλλο, αφού στην πρώτη μας έρευνα βρέθηκε στην εκτίμηση ψήφου στο 19,1%, δηλαδή μία μονάδα κάτω από το εκλογικό του ποσοστό. Ωστόσο, στις επόμενες ημέρες δεν υποχώρησε περαιτέρω και πήρε πίσω μισή μονάδα, με αποτέλεσμα να κινείται τώρα στο 19,6%. Αν δεν συμβούν απρόοπτα (τύπου Κατρούγκαλου) όπως στις πρώτες εκλογές, μπορεί να φτάσει – και γιατί όχι, να ξεπεράσει – το 20,1% της πρώτης αναμέτρησης. Η συσπείρωσή του βρίσκεται στο 85% και είναι εφικτό στην κάλπη να την αυξήσει πάνω από 90%.
  • Το ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ επίσης δείχνει εντυπωσιακή σταθερότητα, αν και θα περίμενε κανείς να αναπτύξει μεγαλύτερη δυναμική αφού στην πρώτη αναμέτρηση πέτυχε τον στόχο του για διψήφιο ποσοστό. Ωστόσο, κινείται και αυτό στα όρια μίας ποσοστιαίας μονάδας από το 11-12%. Η συσπείρωσή του είναι ανάλογη του ΣΥΡΙΖΑ (84%) και βέβαια θα επιδιώξει να την αυξήσει μέχρι και την τελευταία στιγμή ώστε να συνεχίσει την ανοδική πορεία.
  • Το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση επίσης παρουσιάζουν οριακές διακυμάνσεις, ενώ το καθένα στον χώρο του έχει να αντιμετωπίσει πιεστικό ανταγωνισμό.
  • Το μεν ΚΚΕ αντιμετωπίζει πίεση από την Πλεύση Ελευθερίας, η οποία φαίνεται μέχρι τώρα να επιτυγχάνει τον στόχο της εισόδου στη Βουλή (με εκτίμηση ψήφου στο 4,7%), αλλά και από το ΜέΡΑ25, το οποίο έχει πιο δύσκολο έργο και στην τωρινή μας μέτρηση δείχνει να κινείται κάτω από το 3% (με 2,5%).
  • Η δε Ελληνική Λύση βλέπει ένα όμορο κόμμα, τη Νίκη, να κινείται σε παρόμοια εκλογικά ακροατήρια και να δείχνει ικανή να κερδίσει το στοίχημα της εισόδου στη Βουλή.

Εδώ και πολύ καιρό είχαμε διατυπώσει την εκτίμηση ότι αυτές οι εκλογές δεν θα είναι τόσο εκλογές «διακυβέρνησης» αλλά εκλογές «αντιπολίτευσης».

Πράγματι, το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και οι τωρινοί συσχετισμοί δείχνουν ότι:

  • Εχει προεξοφληθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός (εξάλλου το 40% τον αναφέρει αυθόρμητα ως καταλληλότερο για τη θέση αυτή) και επιπλέον το 59% εκτιμά ότι θα σχηματιστεί αυτοδύναμη Κυβέρνηση.
  • Ο χώρος της Αντιπολίτευσης δείχνει να έχει μπει σε μία φάση αναπροσανατολισμού και αναδιάταξης δυνάμεων. Αν κάτι διαφαίνεται έντονα όσον αφορά τη σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου είναι αφενός η διασφάλιση της αυτοδυναμίας της ΝΔ και αφετέρου η μετατροπή του χώρου της Αντιπολίτευσης σε «εκκολαπτήριο» από το οποίο θα αναδειχθεί μακροπρόθεσμα μια νέα ισχυρή Αξιωματική Αντιπολίτευση είτε μέσω της ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ είτε μέσω της διαμόρφωσης νέων συσχετισμών.
  • Τρίτο σημείο είναι η έντονη διεργασία στον χώρο της Δεξιάς, όπου παρατηρείται έντονη κινητικότητα με σχήματα να εμφανίζονται και να σβήνουν διαρκώς. Ηδη στη μέτρησή μας αυτή ο χώρος της πέραν της ΝΔ Δεξιάς δείχνει να υπερβαίνει το 10%, και αν δεν βρισκόταν σε πολυδιάσπαση ο ρόλος της στα πολιτικά πράγματα θα είχε αυξημένο βάρος.

Τις ώρες που γράφονται οι γραμμές αυτές βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το δράμα του πνιγμού των μεταναστών έξω από την Πύλο, θυμίζοντάς μας μεταξύ άλλων ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων και των υπηρεσιακών Κυβερνήσεων.

Ζούμε σε μια εποχή αμυντική για την ανθρωπότητα, με αυξημένους κινδύνους και μεγάλες αβεβαιότητες. Και το μεταναστευτικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα και δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Ας δούμε τι θα μας επιφυλάξει και η τελευταία προεκλογική εβδομάδα και αν οι συσχετισμοί θα παραμείνουν ως έχουν.

Ο κ. Στράτος Φαναράς είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis SA.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.