Εχω την αίσθηση ότι αυτό το διάστημα που οι γιορτές πλησιάζουν, η τέχνη είναι στα καλύτερά της. Ο κόσμος μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον που ζούμε, όπου τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η τηλεόραση, οι έντυπες εκδόσεις είναι γεμάτες θλιβερά, απίστευτα, αποτρόπαια πολλές φορές γεγονότα (βλέπε κακοποιήσεις, βιασμούς, ακόμα και «περίεργους» θανάτους μικρών παιδιών), ψάχνει μια διέξοδο.
Η τέχνη πιστεύω ότι δίνει αυτή τη διέξοδο, γιατί είναι γεμάτη συναίσθημα, φαντασία, δημιουργία, κυρίως όμως φωτεινούς, συναρπαστικούς δρόμους. Γιατί η τέχνη είναι συναρπαστική σε όλες της τις εκφάνσεις. Από κάτι τελείως κλασικό μέχρι ό,τι πιο μοντέρνο, σύγχρονο, εκκεντρικό, κάποιες φορές. Ζωγραφική, γλυπτική, installations, μεγάλες εκθέσεις και δημοπρασίες, μουσική, χορός, θέατρο, σινεμά, τα περισσότερα καινούργια.
Γιατί αυτή την εποχή οι κινηματογραφικές αίθουσες γεμίζουν με νέες ταινίες, πολλά θέατρα κάνουν πρεμιέρες με φιλόδοξες παραγωγές και ταλαντούχους ηθοποιούς (σε αρκετές θεατρικές αίθουσες είναι sold out οι παραστάσεις τους μέχρι και τις πρώτες ημέρες του νέου έτους), η Εθνική Λυρική Σκηνή φιλοξενεί εμβληματικές παραστάσεις και top stars της όπερας, ενώ μπαλέτα, μουσεία και γκαλερί μάς οδηγούν στους υπέροχους δρόμους τού art world. Οι παιδικές παραστάσεις έχουν κυρίαρχη θέση αυτές τις ημέρες στα πολιτιστικά μας πράγματα. Παραμύθια «φτιαγμένα» με προσοχή και μεγάλη αγάπη για τους μικρούς μας φίλους από τους καλύτερους του είδους. Σήμερα φιλοξενούμε στις σελίδες Πολιτισμού του «Βήματος» τις παιδικές εκείνες παραστάσεις οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Παράλληλα, οι στήλες του σινεμά και της μουσικής μάς παρουσιάζουν τις νέες ταινίες οι οποίες έχουν αρχίσει να προβάλλονται και μουσικά γεγονότα που αξίζει να παρακολουθήσετε.
Μια συνέντευξη με την Κάτια Δανδουλάκη, μία από τις δημοφιλέστερες και πλέον ταλαντούχες ηθοποιούς μας, δεν θα μπορούσε παρά να παρουσιάζει ενδιαφέρον. Η Αννα Καλαϊτζίδου, που εντυπωσιάζει στην παράσταση «Ο τρόμος του κροκόδειλου», μιλάει επίσης στις σελίδες του Πολιτισμού. Ο σημαντικός Γιώργος Κουμεντάκης, συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στοχάζεται πάνω στη ζωή και τον θάνατο με αφορμή την παρουσίαση του ιδιαίτερου έργου του «Το ισοκράτημα ενός μεσήλικα» από την ΚΟΘ. Ο Κουμεντάκης μιλάει μόνο όταν έχει κάτι σημαντικό να πει. Δεν «σκορπίζεται» εδώ και εκεί.
Και κάτι σχεδόν επί του πιεστηρίου: Η αποχώρηση της Λίντας Καπετανέα από τη θέση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας σηματοδοτεί το τέλος μιας σημαντικής περιόδου για τον θεσμό. Μετά από επτά χρόνια παρουσίας, κατά τα οποία το φεστιβάλ σημείωσε καλλιτεχνική και οργανωτική πρόοδο, η μη ανανέωση της σύμβασής της φαίνεται να αποτέλεσε αιφνιδιαστική εξέλιξη, ιδιαίτερα με τον τρόπο που έγινε γνωστή – μέσω ενός σύντομου τηλεφωνήματος από τον δήμαρχο Καλαμάτας. Η χορογράφος Τζένη Αργυρίου αναφέρεται στους κύκλους της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας ως πιθανή διάδοχος, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση.