Συνήθως βρίσκει κανείς τους επιστήμονες σε εργαστήρια, βιβλιοθήκες και αμφιθέατρα διαλέξεων. Στις ΗΠΑ όμως, την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025 έβρισκε κανείς περισσότερους επιστήμονες στους δρόμους παρά στις συνηθισμένες θέσεις τους. Με σύνθημα «Get up, stand up» – εμπνευσμένο από το ομώνυμο τραγούδι του Μπομπ Μάρλεϊ – οι επιστήμονες διαδήλωναν ενάντια στις πολιτικές Τραμπ που υποβαθμίζουν το έργο τους και καλούσαν τους πάντες να (ξε)σηκωθούν και να υπερασπιστούν τον επιστημονικό ορθολογισμό.
Βοστώνη, Ντένβερ, Σιάτλ, Ουάσιγκτον είναι μόνο μερικές από τις πόλεις στις οποίες οι αμερικανοί επιστήμονες διαδήλωσαν, ενώ αντίστοιχες διαδηλώσεις υποστήριξης των συναδέλφων τους έλαβαν χώρα και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.
Αν και ειρηνικές, οι διαδηλώσεις ήταν ιδιαιτέρως μαχητικές, όπως αποδεικνύεται από τα συνθήματα που ακούγονταν, όπως «Οι επιστήμονες δεν θα φιμωθούν» ή «Τα δεδομένα πάνω από τον φόβο». Αντίστοιχο ήταν και το κλίμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους μας στις ΗΠΑ, ερευνητές και πολίτες σε όλη τη Γαλλία διαμαρτυρόμαστε σήμερα για την επιστήμη και τη γνώση ως δημόσιο αγαθό» έγραψε γαλλίδα ερευνήτρια στην πλατφόρμα BlueSky, στην οποία έχει «μετακομίσει» ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας (μεταξύ των οποίων και το Γαλλικό Ινστιτούτο Παστέρ) αποχωρώντας από την πλατφόρμα Χ, η οποία ανήκει στον Ιλον Μασκ, έτερο πολέμιο της επιστήμης και συνοδοιπόρο του Τραμπ.
Οι επιστήμονες έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται καθώς από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, ο Τραμπ έχει καταφέρει πλήθος χτυπημάτων σε επιστημονικούς φορείς και επιστημονικές κρατικές υπηρεσίες, απολύοντας μαζικά τους εργαζομένους και σταματώντας ερευνητικά προγράμματα που δεν ευθυγραμμίζονται με την πολιτική ιδεολογία του.
Τόσο πολλές είναι αυτές οι επιθέσεις ώστε o διαδικτυακός τόπος του έγκριτου περιοδικού «Science», το οποίο εκδίδεται από την Αμερικανική Ενωση για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), έχει εγκαινιάσει στήλη αφιερωμένη στην παρακολούθηση των πεπραγμένων του Τραμπ (Tramp tracker).
Σύμφωνα με αυτή τη στήλη, μετά τις μαζικές απολύσεις ερευνητών που ασχολούνταν με την πυρηνική ασφάλεια, την επιτήρηση της γρίπης των πτηνών και την πρόβλεψη ακραίων καιρικών συνθηκών, σειρά είχε η διάλυση δύο συμβουλευτικών επιτροπών που ασχολούνταν με την ασφάλεια των τροφίμων.
Οι δύο επιτροπές διατάχθηκαν να σταματήσουν αμέσως τις εργασίες τους, μεταξύ των οποίων ήταν η έκθεση για τα αίτια βακτηριακής μόλυνσης βρεφικών παρασκευασμάτων, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο βρεφών.
Δεν είναι λίγες οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η διάλυση του επιστημονικού και ερευνητικού ιστού των ΗΠΑ θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια και εν τέλει την επιβίωση των αμερικανών πολιτών. Βεβαίως, το αν θα ακουστούν αυτές οι φωνές και (κυρίως) ποιο θα είναι το κόστος μέχρι τότε, είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.