Τα οικονομικά στοιχεία της δραστηριότητας της Folli Follie στην Ασία και με τη βούλα των ελέγχων απεδείχθησαν «πειραγμένα» μέχρι εκεί που δεν πάει. Εμφάνιζε τζίρο 1,1 δισ. δολάρια και ο πραγματικός ήταν 116 εκατ. δολάρια. Τα αποθέματα ήταν 33 εκατ. δολάρια και στις λογιστικές καταστάσεις φαίνονταν 581 εκατομμύρια. Τα κέρδη των 316 εκατ. μετετράπησαν σε ζημιές 45 εκατ. και τα διαθέσιμα στις τράπεζες ήταν μόνο 6 εκατ. αλλά ο ισολογισμός απεικόνιζε… 297 εκατ. δολάρια. Ενα όμως νούμερο είναι πραγματικό: τα 530 εκατ. ευρώ των υποχρεώσεων του ομίλου. Δεδομένου ότι οι δραστηριότητες της Ασίας «αντιπροσώπευαν» το 70% των εσόδων του ομίλου προκύπτει ότι το 30% του δυτικού ημισφαιρίου είναι ζημιογόνο και δεν μπορεί να αποπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις.
Δυστυχώς το μέλλον για το φημισμένο ελληνικό brand και τους 1.100 εργαζόμενους στην Ελλάδα διαγράφεται δυσοίωνο. Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας δύσκολα μπορεί να ικανοποιήσουν το 1/5 των υποχρεώσεων και όλα δείχνουν ότι η πτώχευση είναι το πιο πιθανό σενάριο. Αυτή η περίπτωση όμως κακοδιαχείρισης δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη. Εκτός από την οικογένεια Κουτσολιούτσου, βαρύτατες ευθύνες για τα μαϊμού στοιχεία έχει η Επιτροπή Ελέγχου της εταιρείας, ο διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, οι ορκωτοί λογιστές, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Εταιρεία Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) που αποδεικνύει για μία ακόμα φορά τον διακοσμητικό της ρόλο.
Το λυπηρό όμως είναι ότι η αποκάλυψη του σκανδάλου έγινε από ένα fund από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που εντόπισε δύο στοιχεία που έβγαζαν μάτι: τον μικρότερο αριθμό καταστημάτων σε σχέση με αυτόν που δημοσιοποιούσε η εταιρεία και το δυσανάλογα μικρό ποσό πιστωτικών τόκων σε σχέση με τα διαθέσιμα των 450 εκατ. που δήλωνε ο όμιλος. Τόσο απλά. Οι έλληνες αναλυτές κάτι ψέλλιζαν κατά καιρούς για τις προβληματικές ροές αλλά μέχρι εκεί. Οι έλληνες τραπεζίτες δάνειζαν την εταιρεία, οι δημοσιογράφοι παραπλανημένοι έγραφαν διθυράμβους και ο Γιώργος Κουτσολιούτσος βραβευόταν ως επιχειρηματίας της χρονιάς το 2015 σε διαγωνισμό γνωστής ελεγκτικής εταιρείας. Ολοι οι παράγοντες της αγοράς πιάστηκαν στον ύπνο. Ακόμα και οι μεγαλοσχήμονες μέτοχοι της εταιρείας από το εξωτερικό, όπως Fosun, Fidelity κ.ά.