Επενδύσεις υγείας

O Ιανουάριος έχει θεσπιστεί ως μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

«Η υγεία σας είναι η καλύτερη επένδυση». Αυτή την υπενθύμιση απηύθυνε προς όλους μας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή το νέο έτος. Η υπενθύμιση συνοδεύτηκε και από παροτρύνσεις όπως: προγραμματίστε προληπτικές εξετάσεις, μείνετε συνεπείς στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, το δικό σας και της οικογένειάς σας, κόψτε το κάπνισμα, θέστε στόχους για τη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης.

Εκτός από τις γενικές παροτρύνσεις, υπάρχουν και ειδικότερες: Καθώς ο Ιανουάριος έχει θεσπιστεί ως μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, «Ενημερωθείτε, εξεταστείτε και εμβολιαστείτε!» αναγράφεται στο σημείωμα του ΠΟΥ, στο οποίο τονίζεται ότι «ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Μπορεί όμως να προληφθεί και να θεραπευθεί αν εντοπιστεί έγκαιρα».

Πράγματι, όπως εξηγεί ο ΠΟΥ, «σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (99%) συνδέονται με μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), έναν εξαιρετικά κοινό ιό που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Η αποτελεσματική πρωτογενής πρόληψη (εμβολιασμός ενάντια στον HPV), αλλά και η δευτερογενής πρόληψη (έλεγχος με PAP test και θεραπεία προκαρκινικών βλαβών) μπορούν να αποτρέψουν την πλειονότητα των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».

Αναμφίβολα, θα ήταν καλό να υιοθετήσουμε (έστω κάποιες από) τις παροτρύνσεις του ΠΟΥ. Αξίζει πάντως εδώ να πούμε ότι ο στόχος της βελτίωσης της φυσικής μας κατάστασης ίσως και να είναι περισσότερο χειροπιαστός απ’ ό,τι νομίζουμε.

Σύμφωνα με άρθρο-σχόλιο το οποίο υπογράφουν επιδημιολόγοι και ειδικοί της προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το οποίο δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», οι επίσημες οδηγίες για τη σωματική άσκηση θα πρέπει να αλλάξουν καθώς φαίνεται πως δεν απαιτείται και τόσος κόπος για να δρέψει κανείς τα οφέλη που παρέχει η άθληση στην υγεία, ενώ οι υψηλοί στόχοι των επίσημων οδηγιών αποθαρρύνουν τους λιγότερο εξασκημένους.

Η πρόταση των ειδημόνων βασίστηκε σε πλήθος μελετών που έγιναν (και) με τη βοήθεια συσκευών που μετρούν τη φυσική δραστηριότητα και οι οποίες κατέδειξαν ότι ακόμη και μικρότερες δόσεις άσκησης από αυτές που συνιστώνται σήμερα μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μετρήσεις βημάτων.

Σύμφωνα με το άρθρο, «πολύ λιγότερα από τα συμβατικά 10.000 βήματα την ημέρα έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και άνοιας. Σημαντικές μειώσεις κινδύνου παρατηρήθηκαν ακόμη και με αριθμό βημάτων της τάξης των 4.000-5.000 την ημέρα». Οι αμερικανοί ειδήμονες επισημαίνουν επίσης ότι οι «ασκήσεις» της καθημερινότητας, όπως το ανέβασμα της σκάλας ή η κηπουρική, δεν πρέπει να υποτιμώνται.

Συμπερασματικά, ίσως μια καλή επένδυση για τη νέα χρονιά να είναι οι βόλτες, με προτίμηση στις ανηφόρες!

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.