Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι πληροφορίες σχετικά με τα αίτια θανάτου ενός οκτάχρονου παιδιού είναι συγκεχυμένες. Το μοναδικό επίσημο στοιχείο είναι το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου το παιδί κατέληξε αφού είχε νοσηλευτεί διασωληνωμένο για τέσσερις ημέρες. Το σύντομο δελτίο Τύπου κλείνει με την παρακάτω πρόταση: «Από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε στις 27/11/2019 κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae)». Η παραπάνω πρόταση δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι το παιδί πέθανε από διφθερίτιδα: πληροφορίες μιλούν για αποστολή του δείγματος στο εξωτερικό προκειμένου να εξεταστεί η τοξικότητά του, αν και η κλινική εικόνα και οι βασικές μικροβιολογικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στο «Αγλαΐα Κυριακού» σχεδόν επιβεβαιώνουν τη διάγνωση.
Οποια και αν βρεθεί να είναι τελικά η αιτία θανάτου του παιδιού, το οποίο είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε ιδρύματα (και κατά τα φαινόμενα ήταν ατελώς εμβολιασμένο), γεγονός παραμένει ότι αυτό μολύνθηκε από ένα βακτήριο το οποίο θεωρείται εκριζωμένο από τη χώρα εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το βακτήριο υπάρχει στην κοινότητα και ότι βρίσκονται σε κίνδυνο παιδιά και ενήλικοι που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν είναι επαρκώς εμβολιασμένοι εναντίον του. Να σημειωθεί ότι τα παιδιά πρέπει να λάβουν τρεις δόσεις του εμβολίου κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους και τρεις ακόμη σε ηλικίες 18 μηνών, 5 και 12 ετών, ενώ οι ενήλικοι πρέπει να ανανεώνουν τον εμβολιασμό κατά της διφθερίτιδας ανά δεκαετία.
Παρά την παραπληροφόρηση των κοινωνικών δικτύων, η ανάδοχη μητέρα του παιδιού δεν ήταν οπαδός του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Ωστόσο, το αντιεμβολιαστικό κίνημα από τη μία (που έχει ως συνέπεια το 10% των ελληνόπουλων να είναι ανεμβολίαστα) και η άγνοια ή/και η αδιαφορία από την άλλη (αλήθεια, πόσοι από εμάς τους ενηλίκους θυμόμαστε να ανανεώσουμε τα εμβόλιά μας;) μειώνουν την ανοσία της αγέλης και δίνουν έδαφος στους λοιμογόνους μικροοργανισμούς που θεωρούνταν εκριζωμένοι να επανακάμψουν. Είναι πολύ σημαντικό να μην τους το επιτρέψουμε, και ο μόνος τρόπος για αυτό είναι ο εμβολιασμός. Τώρα όμως!

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω