Με αφορμή το πρόσφατο λίαν σοβαρό περιστατικό της αποστολής ταχυδρομικού φακέλου που περιείχε εκρηκτική ύλη στο υπηρεσιακό γραφείο της προέδρου Εφετών Θεσσαλονίκης, επανέρχεται εκ νέου στην επικαιρότητα το διαχρονικά δυσεπίλυτο, όπως αποδεικνύεται, ζήτημα της ασφαλούς φύλαξης των δικαστικών μεγάρων της χώρας.
Το ανωτέρω περιστατικό στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης είναι το δεύτερο μετά την έκρηξη βόμβας στο υπόγειο του Μεγάρου το 2010, ενώ και τα δικαστικά καταστήματα της Αθήνας (Πολιτικό και Διοικητικό Εφετείο Αθηνών) δέχθηκαν τα έτη 2010 και 2017 βομβιστικές επιθέσεις, χωρίς να παροράται και το γεγονός της διά πυροβολισμού ανθρωποκτονίας που τέλεσε 43χρονη μητέρα εις βάρος κατηγορουμένου έξωθεν του γραφείου του ανακριτή και εντός του δικαστικού καταστήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών, καθώς και η επίθεση με μαχαίρι αλλοδαπού κατά δικαστικής γραμματέως ανακριτή, πάλι στο Πρωτοδικείο Αθηνών το έτος 2013.
Τα προεκτεθέντα γεγονότα μαρτυρούν αναμφίβολα ελλείψεις κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ελέγχων κινητών πραγμάτων και της φυσικής εισόδου των προσώπων που διέρχονται καθημερινά εντός των δικαστικών μεγάρων, η ασφαλής πρόσβαση των οποίων σε σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας δικαστηρίων και Εισαγγελιών προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 22 του Ν. 4938/2002 (Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων) ως διαρκής υποχρέωση των λοιπών οργάνων της πολιτείας.
Για την όσο το δυνατόν μέγιστη αποτροπή εισόδου αντικειμένων υγρής ή στερεάς μορφής, πρόσφορων αφαίρεσης ζωής ή τραυματισμού εντός των δικαστικών μεγάρων, απαιτείται η εγκατάσταση μηχανημάτων εφάμιλλων της ασφάλειας των αεροδρομίων και εφοδιασμένων με ακτίνες XRAY που να ανιχνεύουν καθολικά το περιεχόμενο των ύποπτων αντικείμενων ή δεμάτων στις εισόδους, ερευνητέα δε καθίσταται η εγκατάστασή τους σε περιφερειακά δικαστικά καταστήματα της χώρας όπου οι κτιριακές συνθήκες δεν ευνοούν την τοποθέτηση αυτή, όπου δε παρουσιάζεται τέτοια αναντιστοιχία να επιτυγχάνεται η ανάλογη δομική προσαρμογή τους.
Περαιτέρω πρέπει να λάβει χώρα επανέλεγχος των περιφράξεων των δικαστικών μεγάρων ούτως ώστε να καθίσταται δυσχερής η οποιαδήποτε άνευ αστυνομικού ελέγχου είσοδος φυσικών προσώπων, καθώς και να αποτρέπεται η ρίψη αντικειμένων πρόσφορων για επίθεση εντός των δικαστικών κτιρίων, τούτο βέβαια προϋποθέτει και την ενίσχυση του αστυνομικού προσωπικού όπου απαιτείται καθώς και την τοποθέτηση εικονοληπτικών καμερών.
Είναι ενδεικτικό ότι στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, τη μεγαλύτερη Εισαγγελία Εφετών της χώρας, δεν υπάρχει έξωθεν του γραφείου του εισαγγελέα υπηρεσίας, όπου καθημερινά εισέρχονται πολίτες, αστυνομικό όργανο προς φύλαξη προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη επίθεση στον εισαγγελέα ή απομάκρυνση προσώπων που έντονα θορυβοποιούν. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης οργάνων της Δικαστικής Αστυνομίας που έχει ήδη ξεκινήσει θα συμβάλει αποφασιστικά στην αύξηση των οργάνων εποπτείας και ελέγχου ασφάλειας των δικαστικών κτιρίων.
Η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή το από 13.2.2024 δελτίο Τύπου της με περιεχόμενο που συμφωνεί με πάγιες και διαρκείς θέσεις της, καλεί την πολιτεία να επιδιώκει και να ενισχύει την ασφαλή φύλαξη των δικαστικών μεγάρων της χώρας και των λειτουργών της, να αξιολογεί δικαστικά καταστήματα που δεν πληρούν σύγχρονες κτιριακές προδιαγραφές, ενισχύοντας τα προς επίτευξη του κοινού στόχου που είναι η πρόσβαση και παραμονή με ασφάλεια όλων εντός των δικαστικών κτιρίων.
Ο κ. Σπυρίδων Παππάς είναι αντιπρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.