To αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των τουρκικών προεδρικών εκλογών με εξέπληξε σε κάποιον βαθμό αλλά δεν με σόκαρε. Περίμενα κάπως καλύτερη επίδοση της αντιπολίτευσης, δεδομένης της οικονομικής κρίσης. Ανέμενα ότι θα ήταν πιο πιθανό να κερδίσει αυτή τη φορά. Υπήρχε ρεύμα υπέρ της αντιπολίτευσης, μιλούσε για το μέλλον ενώ ο Ερντογάν εστίασε στο παρελθόν. Με δεδομένο όμως το αποτέλεσμα, είναι πιο πιθανό τώρα ο μέσος ψηφοφόρος να ψηφίσει υπέρ του παρά υπέρ της αλλαγής. Δεν θα είναι μεγάλη η διαφορά αλλά είναι πιθανότερο να επικρατήσει ο Ερντογάν καθώς φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν θέλουν να κάνουν πειράματα απ’ ό,τι φάνηκε οι ψηφοφόροι. Ο Ερντογάν υποσχέθηκε αυξήσεις μισθών, συντάξεων, δωρεάν φυσικό αέριο και φαίνεται αυτό μέτρησε γιατί οι εκλογές έχουν να κάνουν κατά βάση με τέτοια ζητήματα. Ο Κιλιτσντάρογλου δεν το έκανε και προφανώς του κόστισε.
Ο διχασμός που αναδείχθηκε από την κάλπη είναι βαθύς αλλά η διαφορά ανάμεσα στα δύο μπλοκ έγκειται στο ότι η εξουσία του Ερντογάν είναι προσωποπαγής, των αντιπάλων του πολυκεντρική. Τους ένωσε η αντίθεσή τους στο πρόσωπό του. Η αντιπολίτευση επιδιώκει τώρα να προσελκύσει συντηρητικά ακροατήρια με μηνύματα για παράδειγμα κατά των μεταναστών. Δυσαρεστεί έτσι άλλα στρώματα ψηφοφόρων. Το ΑΚΡ δεν έχει ιδεολογία, ταυτίζεται με τον αρχηγό του. Αλλαγή στην Τουρκία θα υπάρξει μόνο όταν αποχωρήσει ο Ερντογάν από την πολιτική.
Οσον αφορά τον προσανατολισμό της Τουρκίας σε περίπτωση επανεκλογής του, δεν αναμένω εντυπωσιακή στροφή. Θα έχουμε κατά βάση μία από τα ίδια, με κάποιες παραλλαγές ίσως αλλά όχι ουσιώδεις διαφορές στις σχέσεις με τη Δύση. Οι σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργαλειοποιούνται από τον Ερντογάν αναλόγως του τι θέλει να αποκομίσει υπό την απειλή της προσέγγισής του με τη Ρωσία. Η ισχύς και η επιρροή του ως περιφερειακού ηγέτη βασίζονται ακριβώς στο γεγονός ότι η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, είναι υποψήφιο μέλος της ΕΕ. Επομένως, δεν τον συμφέρει να αλλάξει προσανατολισμό, να απομακρυνθεί από τους δυτικούς θεσμούς.
Ο κ. Ράιν Τζιντζέρας είναι καθηγητής στη Μεταπτυχιακή Ναυτική Σχολή των ΗΠΑ.