H εικόνα αρχίζει και καθαρίζει, για όποιον τουλάχιστον έχει τη δυνατότητα να ενώσει τις τελείες. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο η νευρικότητα είναι έκδηλη μετά την ήττα των ευρωεκλογών και η νευρικότητα αυτή αποτυπώθηκε και στη μεγάλη δυστοκία του Πρωθυπουργού να πάρει αποφάσεις για τα πρόσωπα αλλά και στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε έναν ανασχηματισμό που μου θύμισε τους ανασχηματισμούς του Αντώνη Σαμαρά όταν οι μέρες είχαν αρχίσει να δυσκολεύουν, το 2014, ή και – ακόμη πιο πίσω στον χρόνο – ανασχηματισμό που είχε κάνει ο Κώστας Σημίτης το 2003.

Ο κ. Σαμαράς μετά το τότε αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και μέσα στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων είχε προχωρήσει σε ανασχηματισμό ενισχύοντας στο σχήμα τη λαϊκή Δεξιά με πρόσωπα όπως ο Γεράσιμος Γιακουμάτος που είχε οριστεί υφυπουργός Ανάπτυξης. Οι προσθήκες έγιναν με το βλέμμα στους εσωτερικούς κομματικούς συσχετισμούς αλλά η σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα επέβαλε ειδικούς χειρισμούς που ξεπερνούσαν έτσι κι αλλιώς τα πρόσωπα. Το πού κατέληξε όλο αυτό είναι γνωστό και καταγεγραμμένο. Το 2003 ο Κώστας Σημίτης προχώρησε σε ανασχηματισμό τοποθετώντας τον Κίμωνα Κουλούρη επίσης στη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης διότι και τότε μεγάλο θέμα για την κοινωνία ήταν η ακρίβεια και οι τιμές, εκείνες τις ίδιες μέρες βέβαια έγινε και το μοιραίο λάθος να απομακρυνθεί ο Κώστας Λαλιώτης από τη θέση του γραμματέα της ΚΕ του ΠαΣοΚ… Σε κάθε περίπτωση, ο Κίμων Κουλούρης σάρωσε τις λαϊκές αγορές στην προσπάθειά του να ελέγξει τις τιμές, ωστόσο δεν κατάφερε να «φρενάρει» την κατιούσα που έπαιρνε το ΠαΣοΚ διότι το πρόβλημα δεν ήταν ο υπουργός αλλά συστημικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας. Η συνέχεια και σε αυτή την περίπτωση γνωστή.

Πολύ φοβάμαι ότι ο ανασχηματισμός της Παρασκευής θα μπει στην ίδια λίστα. Παρά τα ταρατατζούμ, μόνο δομικός δεν ήταν, διότι ούτε χαρτοφυλάκια μεταφέρθηκαν ούτε δομές υπουργείων άλλαξαν ούτε δημιουργήθηκαν νέα, άρα στη δομή της κυβέρνησης δεν άλλαξε το παραμικρό. Αυτό που σίγουρα έγινε ήταν ένας ανασχηματισμός με φόντο τις δυνάμεις που κατέγραψε η Νεα Δημοκρατία σε περιφέρειες καθώς στο κυβερνητικό σχήμα μπήκαν δυο στελέχη από τη Θεσσαλία και δυο στελέχη από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου σαρώνει ο κ. Βελόπουλος. Επίσης ενισχύθηκε η παρουσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας η οποία «βράζει» μεταξύ άλλων και για τους πασοκογενείς υπουργούς. Aυτό που δεν προκύπτει, τουλάχιστον από μια πρώτη ματιά, είναι αυτό που έλεγε το Μαξίμου ότι «έλαβε το μήνυμα». Και αν το έλαβε, η «ανάγνωση» οπωσδήποτε δεν είναι αυτή ενός κυβερνητικού restart…