Covid: Πολύ λίγα, πολύ αργά

«Με μόλις το 10% των Ελλήνων να έχει κάνει τη νέα αναμνηστική δόση του εμβολίου, κάτι έχει γίνει λάθος (στην ενημέρωση του κοινού και όχι μόνο). Και πολύ φοβούμαι ότι το επαναλαμβανόμενο λάθος τού να κάνουμε πολύ λίγα, πολύ αργά, θα πληρωθεί και πάλι πολύ ακριβά».

«Εισερχόμαστε τώρα στον 5ο χρόνο της πανδημίας και είμαστε βεβαίως σε μια διαφορετική φάση. Αυτή η φάση χαρακτηρίζεται από έναν συνεχώς εξελισσόμενο ιό. Η υποπαραλλαγή JN.1 κυριαρχεί, αλλά αυτό που έχει σημασία για εσάς είναι ότι η COVID-19 κυκλοφορεί σε ΟΛΕΣ τις χώρες. ΜΠΟΡΕΙΤΕ να προστατευθείτε από τη μόλυνση και τη σοβαρή νόσο. Φορέστε μάσκα, έχετε καλό εξαερισμό, κάνετε τεστ, λάβετε θεραπεία, εμβολιαστείτε».

Ετσι αρχίζει το μήνυμα που ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα η Μαρία Βαν Κερκχόφε (Maria Van Kerkhove), εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή την έλευση του καινούργιου χρόνου και συνεχίζει ως εξής: «Η παρούσα φάση χαρακτηρίζεται από μειωμένη επίπτωση σε σύγκριση με την κορύφωση της νόσου πριν μερικά χρόνια, αλλά παραμένει ακόμη μια παγκόσμια απειλή για την υγεία, παραμένει μια πανδημία προκαλώντας πάρα πολλές (επανα)μολύνσεις, νοσηλείες, θανάτους και μακρά COVID, ενώ υπάρχουν τα εργαλεία να προληφθούν όλα αυτά. Χαρακτηρίζεται επίσης από εφησυχασμό. Δεν θα δεχθώ ποτέ ότι υπάρχει αποδεκτό επίπεδο αριθμού θανάτων (κάτι που με ρωτάτε συχνά). Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να εφησυχάζουν. Οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν».

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυρία Βαν Κερκχόφε αναφέρεται στην πανδημία ως αυτή να μην είχε κηρυχθεί λήξασα και μάλιστα από τον ίδιο τον οργανισμό στον οποίο υπηρετεί. Το μήνυμα της εκπροσώπου του ΠΟΥ έρχεται σε μια περίοδο παγκόσμιας έξαρσης του ιού SARS-CoV-2, με τα κρούσματα και τις νοσηλείες να αυξάνονται εκθετικά και τους θανάτους να ακολουθούν την αναμενόμενη ανοδική πορεία. Πώς αλλιώς θα μπορούσε λοιπόν κανείς να περιγράψει αυτή την πραγματικά πάνδημη λοίμωξη;

Διόλου τυχαία δεν είναι επίσης η επιλογή της λέξης εφησυχασμός, αφού με την κήρυξη της λήξης της πανδημίας ο ΠΟΥ είχε δώσει σαφείς οδηγίες για ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Αλήθεια, πόσο έτοιμη είναι η χώρα μας να αντιμετωπίσει τη νέα έξαρση; Γιατί φτάσαμε να έχουμε πάνω από 60(!) θανάτους την εβδομάδα προτού εκδοθεί η ισχυρή σύσταση για λήψη μέτρων; Και αν δεν ήταν τόσο σοβαρό το θέμα θα προκαλούσε θυμηδία η «πρόβλεψη» ειδημόνων και ιθυνόντων για αναμενόμενη κορύφωση της έξαρσης στα τέλη Ιανουαρίου. Δεν χρειαζόμαστε ειδήμονες και ιθύνοντες που να προβλέπουν τάχα αυτό που όλοι βλέπουμε. Χρειαζόμαστε ειδήμονες και ιθύνοντες που επαγρυπνούν πραγματικά, που βλέπουν το κύμα να έρχεται και πράττουν τα δέοντα για να μειωθεί η έντασή του, ή καλύτερα, να μη μας χτυπήσει.

Με μόλις το 10% των Ελλήνων να έχει κάνει τη νέα αναμνηστική δόση του εμβολίου, κάτι έχει γίνει λάθος (στην ενημέρωση του κοινού και όχι μόνο). Και πολύ φοβούμαι ότι το επαναλαμβανόμενο λάθος τού να κάνουμε πολύ λίγα, πολύ αργά, θα πληρωθεί και πάλι πολύ ακριβά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.