Αύξηση αμοιβών και ποσοστά ανεργίας

Οι μισθολογικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Το 2025 αναμένουμε αύξηση τόσο του κατώτατου μισθού όσο και των υπόλοιπων μισθών. Οι συγκεκριμένες αυξήσεις θα πρέπει να συμβαδίζουν με το τι μπορεί να προσφέρει η οικονομία έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε αύξηση του ποσοστού ανεργίας, το οποίο κινείται στο 9,6% (σε σχέση με το 6,3% στην ευρωζώνη).

Οι μισθοί στην οικονομία είναι, μεταξύ άλλων, θετική συνάρτηση της παραγωγικότητας, του κατώτατου μισθού και του πληθωρισμού. Οσον αφορά τον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη βούληση αυτός να αυξηθεί από τα 830 ευρώ το 2024 στα 950 ευρώ το 2027.

Οι προοπτικές στην παραγωγικότητα εργασίας κρίνονται περισσότερο προβληματικές. Την περίοδο 1970-1999 η παραγωγικότητα εργασίας παρουσίασε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης περίπου 2%. Από το 2000 και μετά όμως η παραγωγικότητα εργασίας κατέγραψε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης μόνο 0,2%.

Κάνω χρήση των ιστορικών δεδομένων της ελληνικής οικονομίας από το 1970 μέχρι σήμερα και ποσοτικών υποδειγμάτων προκειμένου να αναλύσω τις ιστορικές εξελίξεις αλλά και τις μισθολογικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Μια αύξηση της τάξης του 5% στον πληθωρισμό οδηγεί σε αύξηση των μισθών μόνο κατά 0,1%, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι ονομαστικοί μισθοί στην Ελλάδα υστερούν σημαντικά σε σχέση με το επίπεδο πληθωρισμού.

Οσον αφορά την παραγωγικότητα εργασίας όμως, μια αύξηση αυτής κατά 5% οδηγεί, από ιστορική άποψη, σε διπλάσια (μέχρι και 10% δηλαδή) αύξηση των μισθών! Παρατηρούμε δηλαδή μια σοβαρή «στρέβλωση» των μισθολογικών εξελίξεων καθώς ο πληθωρισμός «δυναμιτίζει» το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή οι μισθοί αυξάνονται πολύ περισσότερο από το τι θεωρείται συμβατό με την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας!

Επιπλέον, και από ιστορική άποψη, μια αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5% οδηγεί σε αύξηση του γενικού μισθού στην ελληνική οικονομία κατά 1,5%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, σε μακροχρόνιο επίπεδο, το «χάσμα» μεταξύ του κατώτατου μισθού και των υπόλοιπων μισθών στην ελληνική οικονομία θα μειωθεί.

Κάτι το οποίο με βρίσκει σύμφωνο, καθώς τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ εκτιμούν ότι το 2023 ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα αντιστοιχούσε (μόνο) στο 49,5% του διάμεσου μισθού και στο 39,6% του μέσου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά αύξηση της παραγωγικότητας εργασίας κατά 1,2% το 2025. Το ΔΝΤ εκτιμά πληθωρισμό 2,9% το 2025.

Ας υποθέσουμε, επιπλέον, ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από τα 830 ευρώ κατά 4,8%, στα 870 ευρώ, όπως ανέφερε πρόσφατα «Το Βήμα». Τότε οι μισθοί στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες εκτιμήσεις μου, θα μπορούσαν να αυξηθούν μέχρι και 4%. Εκτιμώ ότι μια τέτοια αύξηση, την οποία θεωρώ συμβατή με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, θα επιβαρύνει το ποσοστό ανεργίας, από το 9,6%, μόνο κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες!

Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής στο University of Liverpool.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.