Συνηθίζουμε στην αρχή του χρόνου να θέτουμε στόχους και να παίρνουμε αποφάσεις με σκοπό να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Συχνά δε οι αποφάσεις αυτές έχουν να κάνουν με τον τρόπο της ζωής μας, με αυτά που θα θέλαμε να αλλάξουμε για να γίνουμε καλύτεροι. Μεταξύ των πλέον συχνών αποφάσεων με αφορμή την έναρξη της καινούργιας χρονιάς είναι αυτές που σχετίζονται με τη διατροφή. Καθόλου περίεργο αν σκεφτεί κανείς ολοένα και μεγαλύτερα ποσοστά του παγκόσμιου πληθυσμού (των κατοίκων των υπό ανάπτυξη χωρών συμπεριλαμβανομένων) εμφανίζουν διαβήτη και παχυσαρκία.
Αλλά δεν χρειάζεται να κινδυνεύει κανείς από μεταβολικό νόσημα για να φροντίσει τη διατροφή του. Παρά το γεγονός ότι το να τρώμε είναι απαραίτητο για την επιβίωση, σε όλες τις κοινωνίες του πλανήτη το φαγητό έχει μια έντονη κοινωνική συνιστώσα η οποία υπερβαίνει το αναγκαίο: οι ομοτράπεζοι είναι φίλοι, συγγενείς, αγαπημένοι… Ενας λόγος παραπάνω λοιπόν να φροντίσουμε τον εαυτό μας και τους οικείους μας προσέχοντας τι βάζουμε στο πιάτο μας.
Εύκολο να το λέει κανείς, αλλά δυσκολότερο να το κάνει! Οποιος έχει προσπαθήσει έστω και μια φορά να πάρει διατροφικές συμβουλές μελετώντας τη βιβλιογραφία γνωρίζει καλά ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Οπως υπάρχουν και μελέτες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Και ας μη μιλήσουμε για τις δίαιτες της μόδας (που έρχονται και παρέρχονται βεβαίως), τις λεγόμενες υπερτροφές που υπόσχονται θαύματα και άλλα παρόμοια.
Για να συμβάλουμε λοιπόν στις πιθανές αποφάσεις των αναγνωστών μας για βελτίωση της διατροφής τους, καταφύγαμε στους καλυτέρους των ειδικών. Για να είμαστε δίκαιοι, σε αυτούς κατέφυγε η έγκριτη αμερικανική επιθεώρηση «Science», η οποία στα τέλη του περασμένου χρόνου δημοσίευσε ένα αφιέρωμα με την τελευταία λέξη της επιστήμης για τη διατροφή. Εμείς μελετήσαμε τα άρθρα τους (που είναι αποστάγματα του συνόλου της βιβλιογραφίας επί συγκεκριμένων θεμάτων) και αποκωδικοποιήσαμε για εσάς τα συμπεράσματά τους ακολουθώντας τη δική τους λογική επί της θεματολογίας.
Ετσι, στις επόμενες σελίδες μας θα πληροφορηθείτε ότι έληξε η περίοδος κατά την οποία τα λίπη έμοιαζαν να ευθύνονται για όλα τα διατροφικά δεινά μας (σελ. 2-3) και πως η ποιότητα των υδατανθράκων που βάζουμε στο πιάτο μας είναι αποφασιστική παράμετρος για την καλή μας υγεία. Στην πραγματικότητα, η ποιότητα όλων των τροφίμων που καταναλώνουμε είναι, στην κυριολεξία, ζήτημα ζωής και θανάτου. Φαίνεται όμως ότι και ο χρόνος κατανάλωσης της τροφής μας παίζει τεράστιο ρόλο (σελ. 4-5) καθώς μας συγχρονίζει (ή μας αποσυγχρονίζει) με το εσωτερικό ρολόι μας. Επίσης, είναι πια ξεκάθαρο ότι όταν τρώμε, αυτό που κάνουμε είναι να ταΐζουμε τους μικροοργανισμούς που φιλοξενούμε μέσα μας, οι οποίοι διασπούν τις τροφές για χάρη μας και μας επιτρέπουν να πάρουμε τα θρεπτικά συστατικά τους (σελ. 6-7). Τέλος, όσοι αθλούνται θα μάθουν πώς το φαγητό επιδρά στις αθλητικές επιδόσεις. Ελπίζουμε το σημερινό αφιέρωμά μας να φανεί χρήσιμο σε όλους όσοι αποφάσισαν ότι η σωστή διατροφή είναι προτεραιότητά τους.