Πώς το έφερε η κουβέντα τις προάλλες με έναν πιτσιρικά και αναφέρθηκε το Πολυτεχνείο. Ηξερε ότι κάποιος με ένα τανκ έριξε την πύλη, αλλά αυτός ο κάποιος στο μυαλό του ήταν «οι Γερμανοί ξερωγώ». Δεν το γράφω με απαξία, αλλά με απορία και με πραγματική αγωνία. Τι στο καλό μπορεί να συμβαίνει στο σχολείο για να μην έχει ιδέα ένας δεκατετράχρονος για τη φοιτητική εξέγερση που κορυφώθηκε με αυτόν τον δραματικό τρόπο σαν σήμερα πριν από 51 χρόνια; Στο κάτω-κάτω, μόνο στις γιορτές κάθε χρόνο να πηγαίνει, αρκεί για μια στοιχειώδη γνώση των γεγονότων. Οχι;

Κι αν στους μικρούς επικρατεί άγνοια για τα γεγονότα, στους μεγαλύτερους βολεύει η απαξία προς τους πρωταγωνιστές τους. Παραμένει για μένα ακατανόητο το θράσος όσων δεν ντρέπονται να απομειώσουν τον αγώνα τόσων ανθρώπων απέναντι σε ένα αδίστακτο καθεστώς. Είναι αλήθεια ότι οι φοιτητές δεν έριξαν τη χούντα. Πιστώνονται όμως κάτι άλλο, πολύ σημαντικό και αναμφισβήτητο.

Το διατύπωσε εύστοχα μιλώντας στη Μεγάλη Εικόνα του MEGA ο Δημήτρης Χατζησωκράτης: «Δεν ρίξαμε τη χούντα, αλλά συμβάλαμε ουσιαστικά στο να υπάρχει αυτό το παντοτινό ρήγμα του ελληνικού λαού απέναντι στη δικτατορία. Οτι με αυτούς που αιματοκύλισαν τα παιδιά μας δεν μπορεί να έχουμε παραπέρα συζήτηση». Αν δεν είχε γίνει η εξέγερση του Πολυτεχνείου, θα έπρεπε να κατασκευάσουμε έναν παρόμοιο εθνικό μύθο για να ξεπλύνουμε από πάνω μας 7 χρόνια σιωπής και υποταγής.

Οι αιτιάσεις είναι από αστείες έως ύποπτα απλοϊκές: «Αυτοί φταίνε για όσα ακολούθησαν με τον Ιωαννίδη». Λες και όσοι με κίνδυνο της ζωής τους βγήκαν μπροστά μπορούσαν να ξέρουν τι έρχεται.

«Εξαργύρωσαν τους αγώνες τους με εξουσία». Δηλαδή, μεταπολιτευτικά ποιος θα έπρεπε να έχει θέση στα δημόσια πράγματα; Εκείνοι που λούφαξαν ή συνεργάστηκαν με τους χουντικούς; Αστειότητες. Ακόμη κι αν η μετέπειτα πορεία των πρωταγωνιστών δεν στάθηκε εξίσου αξιέπαινη, η προσφορά τους δεν μπαίνει στο ζύγι. Ισως βέβαια, κάποιοι να μην αντέχουν στη συνειδητοποίηση πως εκείνα τα τρία 24ωρα δεν ήταν εκεί.

Κατά σύμπτωση(;) προ ημερών η ΕΥΠ έκανε κάτι που σε άλλες χώρες, που δεν φοβούνται να κοιταχτούν στον καθρέφτη, είναι αυτονόητο: Αποχαρακτήρισε και δημοσίευσε δελτία της ΚΥΠ από το μαύρο καλοκαίρι του Αττίλα.

Κι επειδή στη χώρα μας ενδημεί αυτό το υβρίδιο του χουντικού που πονάει για την Κύπρο και αποκαλεί προδότες όσους συνομιλούν με την Τουρκία, μια απλή ανάγνωση θα ήταν χρήσιμη. Η χούντα είχε προειδοποιηθεί για όσα θα ακολουθούσαν. Τα ήξεραν όλα. Στάθηκαν μοιραίοι για αυτή την τραγωδία.

Ωραία το έθεσε ο επικεφαλής της ΕΥΠ μιλώντας για άσκηση εθνικής αυτογνωσίας. Εχουμε όμως διάθεση και στομάχι για τέτοια «γυμναστική» οι Ελληνες;