Η χώρα μας και η ΕΕ ως σύνολο έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση της πανδημίας, από αυτή της έκτακτης ανάγκης σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο διαχείρισης, αφού μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει, ενώ παράλληλα οι υπάρχουσες μεταλλάξεις είναι ηπιότερες σε σχέση με τις προηγούμενες.
Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα, οφείλουμε να μην εφησυχάζουμε. Αποτελεί βασική προϋπόθεση να συνεχίσουμε να ενισχύσουμε το τείχος προστασίας απέναντι στον ιό, πρωτίστως με την αναμνηστική δόση με τα πλέον επικαιροποιημένα εμβόλια για τα άτομα άνω των 60 ετών, τα άτομα νεότερων ηλικιών που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις, τους υγειονομικούς και τα άτομα που δουλεύουν σε οίκους ευγηρίας ή φροντίζουν ανοσοκατεσταλμένους.
Επίσης δε επιβάλλεται να συνεχιστούν η παρακολούθηση και η συλλογή πληροφοριών για την εξέλιξη του ιού με στόχο την αντιμετώπιση ενδεχόμενων μεταλλάξεων.
Δεύτερον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνεχίσουμε να εξετάζουμε τον κοινωνικό-οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας σε διάφορες κατηγορίες του πληθυσμού από παιδιά μέχρι ασθενείς με χρόνιες και σπάνιες ασθένειες καθώς και ανοσοκατεσταλμένους, αλλά και τον αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία.
Στο πλαίσιο της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία της COVID-19, στην οποία και συντονίζω τη δραστηριότητα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξετάζουμε την ιδιαίτερη έμφαση που πρέπει να δοθεί στην έρευνα για το σύνδρομο του Long COVID αφού σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, 30% των νοσούντων από κορωνοϊό αντιμετωπίζουν συμπτώματα ακόμη και 5 ή 12 και παραπάνω εβδομάδες μετά τη λοίμωξη.
Τέλος, επιβάλλεται να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη αλλά και στην ανθεκτικότητα των Συστημάτων Υγείας μας.
Τα αποτελέσματα της κυβερνητικής δράσης σε αυτούς τους τομείς είναι ήδη ορατά, με τον εκσυγχρονισμό των δομών του ΕΣΥ και την ενίσχυσή του με επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τον υπερδιπλασιασμό των μονάδων ΜΕΘ, τον διορισμό 18.000 μόνιμων και έκτακτων γιατρών και υγειονομικών, αλλά και τις σημαντικές τομές στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Tα διδάγματα από την πανδημία, όμως, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και για να σχεδιάσουμε πολιτικές και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Προκλήσεις όπως η ανθεκτικότητα των αλυσίδων παραγωγής, δεδομένης της πολυπλοκότητας της παραγωγής φαρμάκων κι εμβολίων, αλλά και η ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της Ευρώπης στον ιατροφαρμακευτικό κλάδο, στην έρευνα και την καινοτομία.
Υπό το φως και της υφιστάμενης ενεργειακής κρίσης, είναι πρωτίστως ευκαιρία να αναλογιστούμε τη σημασία και τα οφέλη της κοινής ευρωπαϊκής απάντησης, όπως αυτή εκφράστηκε κυρίως με την κοινή προμήθεια και εμβολίων κατά της COVID-19, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ιδιαίτερα η πρώτη υπήρξε ένα από τα ορόσημα της αντίδρασης της ΕΕ κατά της πανδημίας, και η οποία κατέδειξε την ενότητα και τη δύναμη της ΕΕ ως συνόλου, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο ασφαλών και οικονομικά προσιτών εμβολίων για τα κράτη-μέλη και τους ευρωπαίους πολίτες.
Εχοντας αυτό κατά νου, πρέπει να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την οικοδόμηση μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Ενωσης Υγείας.
Σημαντικά βήματα έχουν ήδη γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών της Ενωσης, η δημιουργία της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Εκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), αλλά και η αναθεώρηση του πλαισίου για την αντιμετώπιση των σοβαρών διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας.
Οφείλουμε όμως όχι μόνο να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχουν οι υφιστάμενες ιδρυτικές Συνθήκες της ΕΕ, αλλά και να ενισχύσουμε περαιτέρω τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες της Ενωσης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη ζητήσει τη σύγκληση Συνέλευσης για την αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ.
Η αναπροσαρμογή των εξουσιών της ΕΕ, ιδίως στους τομείς της υγείας και των σχετικών διασυνοριακών απειλών, πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της διαδικασίας, όταν αυτή λάβει χώρα.
Και η πολιτική μου ομάδα, το ΕΛΚ, είναι πάντα στην πρώτη γραμμή, ζητώντας περισσότερη δράση της Ενωσης στον τομέα της υγείας και των διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας.
Διότι θα συμβάλει σημαντικά προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων ενώ παράλληλα «απαντά» και στους προβληματισμούς των ίδιων των ευρωπαίων πολιτών, όπως αυτοί εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.
Τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά και οφείλουμε, ως ΕΕ, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε τις προαναφερθείσες προκλήσεις προς όφελος της υγείας των ευρωπαίων πολιτών.
Ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ.