Η σκιά της υπόθεσης του Αλέξη Γεωργούλη πέφτει βαριά πάνω από την Κουμουνδούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει να αντιμετωπίσει και ένα κλίμα εσωστρέφειας με αφορμή τις καταγγελίες για τον μέχρι προ ημερών ευρωβουλευτή του. Το προεκλογικό κλίμα δεν είναι όπως το φανταζόταν ο Αλέξης Τσίπρας που ήθελε να επενδύσει σε άλλα ζητήματα, καθαρά πολιτικά, και να γίνει η σύγκριση με τη ΝΔ, αλλά η υπόθεση Γεωργούλη, όπως εκτιμάται και από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα τον ακολουθεί έως τις εκλογές της 21ης Μαΐου, όπως φαίνεται και από την τακτική του κυβερνώντος κόμματος.
Την ίδια στιγμή όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αλλάξει την ατζέντα και να προχωρήσει μπροστά, θέτοντας το διακύβευμα των εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιεί και τη συνάντηση που είχε προχθές στο Βερολίνο με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Από τα γραφεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) ο κ. Τσίπρας θέλησε να μεταδώσει το μήνυμα ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων στην Ελλάδα.
«Αμεση και καθαρή αντίδραση»
Η συνάντηση των κ. Τσίπρα και Σολτς, όσο σημαντική και σημειολογική να είναι, δεν επιδρά ιδιαίτερα στην αλλαγή του κλίματος, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει τη στρατηγική εξωστρέφειας, ώστε να μην περιστρέφεται η δημόσια συζήτηση γύρω από την υπόθεση Γεωργούλη. Αυτό που επιμένουν από την πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι υπήρξε «άμεση και καθαρή αντίδραση» και παράλληλα διέγραψαν και στελέχη που άφησαν υπονοούμενα για την καταγγέλλουσα.
Παράλληλα, κάνουν αντιπαραβολή με την υπόθεση του σκηνοθέτη Λιγνάδη, λέγοντας ότι «θέλει θράσος η ΝΔ να αφήνει υπονοούμενα για συγκάλυψη», η οποία επιχείρησε να συγκαλύψει υποθέσεις έμφυλης βίας και κακοποίησης.
Το ζήτημα όμως είναι πιο σύνθετο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγκαλείται και για τις δηλώσεις στελεχών του, όπως π.χ. οι ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου και Δημήτρης Παπαδημούλης και η εκπρόσωπος του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου, σχετικά με τον χρόνο που πληροφορήθηκε το κόμμα τις καταγγελίες.
Μάλιστα, το ΠαΣοΚ εξέδωσε και ανακοίνωση με αναφορά στον κ. Παπαδημούλη και του έθεσε μια σειρά ερωτήματα, όπως: α) πώς ερεύνησε τις φήμες που ακούγονταν για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, β) εάν εξέφραζε την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την αξιωματική αντιπολίτευση η ανακοίνωση του κ. Γεωργούλη, στην οποία επικαλείται τάχα πολιτική δίωξη και αφήνει απαράδεκτα υπονοούμενα για τον χρόνο του αιτήματος της ασυλίας του.
Οι αντιφάσεις και η διαχείριση
Κάπου το κουβάρι μπλέχτηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τις αντιφατικές δηλώσεις που έδειξαν έλλειψη στρατηγικής διαχείρισης της κρίσης. Ο κ. Κούλογλου είπε (το πρωί της Τρίτης) ότι υπήρχαν φήμες και για τον λόγο αυτόν ο κ. Γεωργούλης κλήθηκε αρμοδίως – πριν από περίπου δυο χρόνια – να απαντήσει και το αρνήθηκε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Την ίδια μέρα το μεσημέρι ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι ο ίδιος ενημερώθηκε για το θέμα τη Δευτέρα της Διακαινησίμου, λίγη ώρα πριν γίνει η επίσημη ανακοίνωση από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το απόγευμα o κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι είχε ακουστεί μια αόριστη φήμη, ένα κουτσομπολιό, τίποτα συγκεκριμένο, που φωτογράφιζε τον κ. Γεωργούλη, τον οποίο ρώτησε ο ίδιος σχετικά και το διέψευσε, ενώ δεν υπήρχε κάποιο στοιχείο. Το ίδιο απόγευμα η κυρία Τσαπανίδου ανέφερε ότι η φήμη για κακή συμπεριφορά του κ. Γεωργούλη κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2022 και με εντολή του κ. Τσίπρα ερευνήθηκε η υπόθεση μέχρι τον Σεπτέμβριο.
«Οταν τον καλέσαμε για εξηγήσεις, αρνήθηκε όσα του αποδίδονταν και μάλιστα έκανε λόγο για συκοφάντηση» είπε στο Mega, ενώ το επόμενο πρωί ανέφερε (Action 24) ότι οι φήμες κυκλοφόρησαν στις Βρυξέλλες το 2022 και ήταν για κακή συμπεριφορά σε ένα άτομο. «Ο Δ. Παπαδημούλης μας ενημέρωσε για τις φήμες και ρώτησε τον Αλ. Γεωργούλη τι συμβαίνει και αυτός το διέψευσε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν το άφησε έτσι» σημείωσε, ενώ την ίδια μέρα στον ΑΝΤ1 ο κ. Παπαδημούλης είπε: «Το 2022, με το που έμαθα κάποιες αόριστες φήμες περί »σεξουαλικής παρενόχλησης» που αφορούσαν τον ίδιο, τον κάλεσα, ως όφειλα, και μου το διέψευσε κατηγορηματικά. Συνεχίσαμε να ψάχνουμε όσο μπορούσαμε και με ό,τι δυνατότητες είχαμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά δεν βρήκαμε τίποτα».
Η κλήση και η διάψευση
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι και μόνο στην ύπαρξη φήμης που έφθασε στο κόμμα για κακοποιητική συμπεριφορά, χωρίς κανένα στοιχείο και καμία δημόσια καταγγελία, ο κ. Παπαδημούλης κάλεσε άμεσα σε εξηγήσεις τον κ. Γεωργούλη που τα διέψευδε όλα κατηγορηματικά.
Για να δείξουν και την άμεση αντίδραση, υποστηρίζουν από την Κουμουνδούρου, ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η καταγγελία το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας πήραν ξεκάθαρη θέση χωρίς κανέναν αστερίσκο: Απομάκρυναν τον ευρωβουλευτή και από την ευρωομάδα και από το κόμμα και ζήτησαν από τον κ. Γεωργούλη να παραδώσει την έδρα του.
«Καμία ανοχή, καμία συγκάλυψη, καμία σκιά, είμαστε με τα θύματα, όχι με τους θύτες» όπως δήλωσε ξεκάθαρα και ο κ. Τσίπρας από το Λαύριο και δείχνουν προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με το ερώτημα: «Τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης σε πολύ χειρότερες περιπτώσεις μάλιστα που αφορούσαν ανήλικα παιδιά;».