Ορίζοντα λύσεων και όχι έναν διάλογο με στόχο τη στασιμότητα που θα επιτρέπει στην ένταση να επιστρέφει κάθε φορά από το παράθυρο δηλώνει ότι θέλει η Αθήνα με φόντο και τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους. Στόχος παραμένει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και η επίλυση της διαφοράς που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με τον Πρωθυπουργό ωστόσο να προσέχει τα λόγια του, σημειώνοντας ότι «είμαστε ακόμα μακριά από αυτό το σενάριο».
Η προσφυγή στη Χάγη είναι σαφές σε όλους ότι θα αποτελεί ένα προϊόν συμβιβασμού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραδέχεται ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ενδεχομένως και κάποιες «υποχωρήσεις», αλλά πάντα με τον όρο αυτές να είναι συμβατές με τα «εθνικά συμφέροντα». Ορος παραμένει επίσης το Διεθνές Δίκαιο.
«Παραχωρήσεις» και κόκκινες γραμμές
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τονίζουν ότι αρχικά αυτό που πρέπει να βρεθεί είναι η «περπατησιά του διαλόγου». Αναγνωρίζοντας ότι οι διερευνητικές δεν κατέστη δυνατό να προχωρήσουν πάντα και δη όταν εξέλειπε η πολιτική βούληση, τόνιζαν ότι ανεξάρτητα από τον τίτλο που θα δοθεί στον πολιτικό διάλογο, σημασία έχουν η πολιτική βούληση και η ιδιοκτησία. Και όπου πολιτική βούληση, βάλτε την ηγεσία της κυβέρνησης και όπου ιδιοκτησία την πολιτική ευθύνη, που ανήκει στους δύο ΥΠΕΞ.
Με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η Ελλάδα στη Χάγη πάει για να κερδίσει 100-0. Ξεκαθάριζαν πως σαφώς υπάρχουν ζητήματα τα οποία η Ελλάδα δεν θέτει υπό συζήτηση, όπως υπάρχουν και κόκκινες γραμμές. Αναγνωρίζοντας πως κόκκινες γραμμές έχει αντίστοιχα και η άλλη πλευρά. Σε αυτό το πλαίσιο τόνιζαν ότι οι «παραχωρήσεις» τόσο για την Ελλάδα όσο και την Τουρκία δεν θα αφορούν ζητήματα υπαρξιακού χαρακτήρα της εθνικής τους εξωτερικής πολιτικής. Και σε αυτό το πλαίσιο αναζητούνται οι συγκλίσεις.
Το Κυπριακό, η ΕΕ και η Θράκη
Τουρκικές πηγές υπογράμμιζαν την ανάγκη μιας «κανονικότητας» στις σχέσεις Αθήνας και Αγκυρας και μίας προετοιμασίας της κοινής γνώμης να δεχτεί λύσεις. Σημείωναν σε αυτό και τον ρόλο των ΜΜΕ. Για κάποιους τούρκους αναλυτές δε ένα θετικό μήνυμα από την Ελλάδα θα ήταν η στήριξη της Αγκυρας στο πλαίσιο της ΕΕ, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται στο Κυπριακό. Ζήτημα στο οποίο η Αθήνα απορρίπτει κατηγορηματικά τη λύση δύο κρατών. Στο Κυπριακό προσκρούει και ενδεχόμενη διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο που είχε προτείνει ο Ερντογάν.
Την ίδια στιγμή επανέρχεται το ζήτημα της Θράκης, με τον Πρωθυπουργό να έχει πει ότι το έθεσε στον Ερντογάν χωρίς να δίνει λεπτομέρειες. Αντίστοιχα ο Ερντογάν δήλωσε μετά την προσευχή της Παρασκευής ότι το θέμα των προβλημάτων που σχετίζονται με τη Θράκη ήταν το σημαντικότερο που έβαλε ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει «θέλουμε να ξεπεράσουμε το θέμα με τους μουφτήδες». Προκαλώντας και αντίδραση της αντιπολίτευσης στην Αθήνα.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε θέμα παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου αλλά σε σχέση με το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που διαχρονικά θέτει η τουρκική πλευρά, ο έλληνας πρωθυπουργός ουδέποτε συζήτησε ή αποδέχτηκε συζήτηση για θέματα που αφορούν έλληνες πολίτες και κυριαρχικά θέματα της χώρας.
Τούρκοι διπλωμάτες ωστόσο κρατούν τη διάθεση για διάλογο και την αξία που έχει αυτός στη διατήρηση της ηρεμίας μεταξύ των δύο χωρών, με τον τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα Τσαγατάι Ερτζιγές να έχει την πρώτη συνάντηση με τον Γεραπετρίτη την Παρασκευή. Αναμένεται και ένα χρονοδιάγραμμα συναντήσεων Φιντάν – Γεραπετρίτη, με την πρώτη πριν από την υλοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.
Για την Αθήνα άλλωστε υπάρχουν τρεις επιλογές, είτε να συνεχιστεί η ένταση, είτε να μείνουμε στην ηρεμία χωρίς εξέλιξη και αποφεύγοντας να μπούμε σε δύσκολα θέματα που προκαλούν εντάσεις, ή να επιδιωχθούν λύσεις στα μεγάλα ζητήματα. Λύσεις που θα είναι παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές και θα τις απαλλάξουν από τους κινδύνους της έντασης. Εφόσον τελικά επιδιωχθούν…