Η χθεσινή στέψη, μεγαλοπρεπής και δαπανηρή σε καιρούς οικονομικής κρίσης για το Ηνωμένο Βασίλειο, τροφοδοτεί τη συζήτηση για το αν είναι σωστό να πληρώσει τον λογαριασμό η κυβέρνηση, δηλαδή οι βρετανοί φορολογούμενοι, δεδομένου ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα μπορούσε να την πλήρωνε ο ίδιος από την τεράστια περιουσία του. Δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά ο Κάρολος είναι πολύ επιτυχημένος επενδυτής και αύξησε κατά 50% την περιουσία που κληρονόμησε νέος, ως πρίγκιπας της Κορνουάλης.
Μάλιστα άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του έχουν κατά καιρούς αποκαλύψει ότι το επενδυτικό του στυλ είναι «παρεμβατικό» και ασχολείται επίμονα με τις επενδύσεις του, αντίθετα προς τη βασίλισσα Ελισάβετ που άφηνε στους ειδικούς τη διαχείριση των δικών της επενδύσεων.
Στην περιουσία που αβγάτισε ο Κάρολος ως διάδοχος του θρόνου, προστέθηκε εκείνη που κληρονόμησε από τη μητέρα του, αξίας περίπου 550 εκατ. ευρώ – χωρίς να πληρώσει φόρο κληρονομιάς 40% όπως οι υπόλοιποι Βρετανοί, καθώς η βασιλική οικογένεια εξαιρείται από τους φόρους. Κανένας όμως δεν γνωρίζει πόση ακριβώς είναι η αξία της περιουσίας του.
Είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογιστεί, ιδίως η κινητή. Τα κοσμήματα μπορούν να εκτιμηθούν, όμως είναι δύσκολο να υπολογιστεί η υπεραξία τους, που προκύπτει από το γεγονός ότι ανήκουν στους Ουίνδσορ. Για παράδειγμα, το 2006, δημοπρασία κοσμημάτων που ανήκαν στην πριγκίπισσα Μάργκαρετ, αδελφή της βασίλισσας Ελισάβετ, απέφερε κατά μέσο όρο 18 φορές την ανώτατη αρχική εκτίμηση επειδή είχαν φορεθεί από κάποιον Ουίνδσορ.
Παραμένει μυστική η ιδιωτική περιουσία
Η βασιλική περιουσία που ανήκει στο Στέμμα αλλά τη χρησιμοποιεί ο Κάρολος ως βασιλιάς, όπως τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αξίζει 42 δισ. ευρώ. Η ιδιωτική περιουσία του όμως παραμένει μυστική, όπως έχει δικαίωμα από τον νόμο κάθε Βρετανός. Η γιαγιά του και ο πατέρας του ήταν μανιώδεις συλλέκτες έργων τέχνης, η μητέρα του αγόραζε άλογα κούρσας – όλα αυτά έχουν περάσει πλέον στον Κάρολο. Τα περίπου 70 καθαρόαιμα άλογα εκτιμάται ότι αξίζουν 31 εκατ. ευρώ – πολύ λιγότερο από τη βασιλική συλλογή γραμματοσήμων, την καλύτερη στον κόσμο, που εκτιμάται στα 114 εκατ. ευρώ.
Υπάρχει μία ακόμα «μαύρη τρύπα» στη βασιλική περιουσία: είναι άγνωστο πόσα από τα δώρα που έλαβε η Ελισάβετ στη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων της μακράς βασιλείας της κρατήθηκαν ως προσωπικά δώρα αντί να δηλωθούν ως περιουσία του κράτους. Ο νόμος υιοθετήθηκε το 1995 και υπάρχει ασάφεια για το τι ίσχυε μέχρι τότε, δίνοντας για παράδειγμα στην Ελισάβετ το δικαίωμα να θεωρεί τα άλογα που της χάριζαν παγκόσμιοι ηγέτες προσωπικά της δώρα.
Το πιθανότερο είναι ότι ούτε ο ίδιος ο Κάρολος γνωρίζει τι έχει. Το Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία και το Κτήμα Σάντριγχαμ, που αμφότερα ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία της βασιλικής οικογένειας, σπάνια πετράδια, πολυτελή αυτοκίνητα, έργα τέχνης, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά – μερικά χωρίς να έχουν καταγραφεί και πιθανώς βρίσκονται καταχωνιασμένα στα διάφορα ακίνητα του Στέμματος – συνθέτουν την προσωπική περιουσία του.
Υπολογίζεται σε πάνω από 2 δισ.
Αφότου ανέβηκε στον θρόνο, πολλοί προσπάθησαν να την υπολογίσουν. Η εφημερίδα «Guardian» πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα με τη βοήθεια εκτιμητών ακινήτων, έργων τέχνης, κοσμημάτων κ.ά. και κατέληξε ότι φθάνει το 1,81 δισ. στερλίνες (2,06 δισ. ευρώ).
Το Δουκάτο της Κορνουάλης, το οποίο εκμεταλλευόταν ο Κάρολος μέχρι να ανεβεί στον θρόνο, ξεπερνά τα 500.000 στρέμματα, εκτεινόμενο σε 20 κομητείες, και έχει μετατραπεί σε ένα εξελιγμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω του 1 δισ. στερλινών. Περιλαμβάνει 260 πλήρως εξοπλισμένες φάρμες, δάση, το περίφημο γήπεδο κρίκετ Οβαλ στο Λονδίνο, κτίρια γραφείων και κατοικιών, τουριστικά ακίνητα καθώς και επενδύσεις σε μετοχές και offshore – αυτές οι τελευταίες κρατούνται πιο μυστικές απ’ όλες. Ο Κάρολος προσέλαβε 180 άτομα για τη διαχείριση του δουκάτου, λειτουργώντας το σαν μια σύγχρονη επιχείρηση.
Σύμφωνα με πρώην υπάλληλο που μίλησε στην «Washington Post», ο Κάρολος είναι «αγχωτικός» τύπος και τηλεφωνεί στα στελέχη του οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, για σημαντικά ή ασήμαντα πράγματα.
Ο εκάστοτε διάδοχος του θρόνου, στον οποίο ανήκει το Δουκάτο της Κορνουάλης, εισπράττει τα ενοίκια και άλλα έσοδα από την εκμετάλλευσή του αλλά δεν μπορεί να πουλήσει. Τα τελευταία χρόνια, ο Κάρολος κέρδιζε ετησίως περισσότερες από 20 εκατ. στερλίνες (23 εκατ. ευρώ) από την εκμετάλλευσή του, ποσό αφορολόγητο και πολύ υψηλότερο από τον ετήσιο μισθό των 1,1 εκατ. στερλινών που λάμβανε ως πρίγκιπας της Ουαλίας.
Ιδιοκτησία από τον 11ο αιώνα
Τα έξοδα για τα επίσημα ταξίδια της βασιλικής οικογένειας, τη διοργάνωση των επίσημων εκδηλώσεων, τους μισθούς του προσωπικού και τη συντήρηση των παλατιών του Μπάκιγχαμ και του Ουίνδσορ δεν καλύπτονται από την προσωπική περιουσία του Καρόλου αλλά από τα Κτήματα του Στέμματος. Αυτά ανήκουν στην οικογένεια από τον 11ο αιώνα και περιλαμβάνουν ακίνητα όπως η Regent Street στο Λονδίνο και το παλάτι του Ουίνδσορ. Τα εκμεταλλεύεται το κράτος και δίνει ένα ετήσιο ποσό στη βασιλική οικογένεια (πέρυσι ήταν 98,5 εκατ. ευρώ). Τα έξοδα για την ασφάλεια της βασιλικής οικογένειας τα επωμίζεται η κυβέρνηση.
Λόγω της κρίσης, ψιθυρίζεται ότι θα μειωθεί η ετήσια κρατική επιχορήγηση της βασιλικής οικογένειας. Ωστόσο ψιθυρίζεται επίσης ότι ο Κάρολος έχει διάφορες ιδέες για να αντισταθμίσει αυτή την απώλεια εσόδων, όπως να διευρύνει τις ώρες επίσκεψης επί πληρωμή του Μπάκιγχαμ, να ανοίξει για επισκέψεις με εισιτήριο το Μπαλμόραλ και να ρίξει περισσότερα βασιλικά προϊόντα στην αγορά – ήδη πωλείται προς 43 ευρώ ένα τζιν εμποτισμένο με βατόμουρα που καλλιεργούνται στο Ουίνδσορ.