Συνωστισμός ταλέντων και εφέτος στην ελληνική τηλεόραση: φιλόδοξων ζαχαροπλαστών («Bake off Greece»), φιλόδοξων μοντέλων («Greece’s next top model» αλλά και «My style rocks»), φιλόδοξων τραγουδιστών («The voice») και φιλόδοξων… γενικώς («Ελλάδα έχεις ταλέντο»). Από δίπλα, οι παίκτες του «Nomads» και του «Survivor 3» (που ετοιμάζεται να επιστρέψει), καθένας εξ αυτών με τις δικές του δεξιότητες, διαγωνίζονται σκληρά για μια θέση… πού; Στη μικρή οθόνη. Από εκεί ξεκινά η σύντομη δόξα τους, εκεί συνήθως περιορίζεται και ακολούθως σβήνει. Και τι κάνουν στον τηλεοπτικό μικρόκοσμο που συνεχίζει να τους φιλοξενεί μετά την… αποφοίτησή τους από το παιχνίδι που τους ανέδειξε;
Συμμετέχουν σε κάποια νέα παραγωγή ως πανελίστες (βλέπε Κωνσταντίνος Βασάλος), στην καλύτερη περίπτωση ως παρουσιαστές (βλέπε Γιώργος Λιανός) ή ως ηθοποιοί (βλέπε Γιώργος Αγγελόπουλος – Ντάνος). Κατά τα άλλα, όπως επιβεβαιώνει ένα ξεφύλλισμα στους καταλόγους με τα ονόματα εκείνων που έγιναν γνωστοί από τη συμμετοχή τους σε τηλεοπτικά παιχνίδια ή ριάλιτι, ελάχιστοι καταφέρνουν να κάνουν κάτι έξω από τη μικρή οθόνη. Ας μη γελιόμαστε, οι περισσότερες υποσχέσεις για νέες καριέρες σε πίστες, θέατρα, κουζίνες κ.λπ. έχουν αποδειχθεί κάλπικες.

Από την εποχή του Τσάκα

Πάρτε τα πράγματα από την αρχή, ας πούμε από το «Big brother 1», με όλα εκείνα τα παιδιά που θα έκαναν τη μεγάλη καριέρα στις πίστες ή όπου αλλού: Ο νικητής Γιώργος Τριανταφυλλίδης, γνωστός και ως Τσάκας, έβγαλε έναν δίσκο με ποντιακά τραγούδια, το «Με αγάπη, Τσάκας», και χάθηκε. Οχι άδικα. Το ίδιο και ο Πρόδρομος Καθηνιώτης, ερμηνευτής του (μόνο σουξέ δεν το λες) «Από το μασάζ στη yoga / κι απ’ τη yoga στο μασάζ, / σου το λέω και σου το ‘πα / το στραβό κορμί δε σάζ’».
Καριέρα μηδέν για τις επίσης φιλόδοξες αοιδούς Μαίρη Σκόρδου και Δώρα Αρχοντάκη. Εναν δίσκο κυκλοφόρησε και ο νικητής του «Fame story 1» Νότης Χριστοδούλου, ο οποίος μετά το ριάλιτι επιχείρησε να σταδιοδρομήσει – πού αλλού, πάλι στην τηλεόραση – και ως διακοσμητής. Μάρω Λύτρα, Περικλής Στεργιανούδης, Στέλλα Μπεζαντάκου («Θέλεις τραλαλά / θέλω τραλαλό»), Ασπα Τσίνα, Φραντζέσκα Μελά και Φίλοι για Πάντα (που τσακώθηκαν και το διέλυσαν για πάντα)  είναι μερικοί μόνο από τους παίκτες ριάλιτι που, όσο και αν το πάλεψαν, δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από την τηλεοπτική εικόνα τους και να σταδιοδρομήσουν. Ολοι τους έγιναν γνωστοί για λίγο (αρκετοί εξ αυτών ως… τηλεοπτικά ανέκδοτα) και εξαφανίστηκαν. Επιβεβαιώνοντας πόσο αναλώσιμα είναι τα τηλεοπτικά προϊόντα. Πόσο βραχύβια είναι η δόξα τους. Αλλά και πως χρειάζεται και ταλέντο για να γίνεις κάτι περισσότερο από παίκτης ριάλιτι. Κυρίως αυτό.

Από τραγουδιστές παρουσιαστές

Ακόμα και η Καλομοίρα, που είχε ένα ταλέντο, που έφτασε μέχρι τη Eurovision και που βγήκε μέσα από την τούρτα με την οποία γιόρτασε ο Διονύσης Σαββόπουλος τα 60 χρόνια του και τα 40 χρόνια του στο τραγούδι (Ηρώδειο 2004), χάθηκε, έκανε την ηθοποιό, έκανε την παρουσιάστρια, ξαναχάθηκε, για να επανέρχεται κατά διαστήματα στα lifestyle περιοδικά ως σύζυγος και μητέρα.
Και ο Κώστας Μαρτάκης («Dream show») το πάλεψε ως τραγουδιστής, το πάλεψε και ως παρουσιαστής… Οσο και αν το πάλεψε, υπάρχει κανείς που να τον νοσταλγεί με κάποια από τις ιδιότητές του; Υπάρχει πάντα και ο Γιώργος Λιανός («Fame story 3»): Αφού και εκείνος απέτυχε να σταδιοδρομήσει ως τραγουδιστής, επιστρέφει κάθε λίγο και λιγάκι ως παρουσιαστής ή συμπαρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών. Ενα περίεργο πράγμα όμως, ενώ έχει το χάρισμα το επικοινωνιακό, πάντα είναι το νούμερο δύο, εκείνος που σκέφτονται όταν δεν τα έχουν βρει με το εκάστοτε νούμερο ένα.

Οι «επιτυχημένοι»

Ανάμεσα, βεβαίως, στα δεκάδες παιδιά που πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια από τις οθόνες μας προσπαθώντας να γίνουν γνωστά, υπάρχουν και εκείνα που πέτυχαν στον τομέα που ήθελαν. Αν θεωρήσουμε επιτυχία τις εμφανίσεις σε ξενυχτάδικα τρίτης διαλογής με κάκιστο ρεπερτόριο ή τη συντήρηση μιας εικόνας celebrity περισσότερο επειδή ξέρεις να την περιφέρεις παρά επειδή τραγουδάς – βλέπε Τάμτα. Οπως και αν έχει, η Τάμτα («Super idol»), ο Νίκος Οικονομόπουλος («Dream show»), ο Θάνος Πετρέλης («Fame story 1»), ο Νίνο («Fame story 1») και ο Κωνσταντίνος Αργυρός («Fame story 3») είναι τέτοιες περιπτώσεις. Η Ραλλία Χρηστίδου («Fame story 2») και ο Ησαΐας Ματιάμπα («Να η ευκαιρία») κινούνται σε άλλα νερά.  Ο Σπύρος Σούλης («Survivor») παρουσίασε εκπομπές διακόσμησης, ενώ ως διακοσμητής εργάζεται και εκτός τηλεοράσεως. Οσο για τον τομέα του ριάλιτι μαγειρικής, από εκεί μας έχει έρθει ο Ακης Πετρετζίκης («Master chef»), ο οποίος εξακολουθεί να σταδιοδρομεί και στην τηλεόραση με δικές του εκπομπές και ως μέλος της κριτικής επιτροπής του «Bake off Greece». Μια ιδιαίτερη παρουσία είναι ο Ανδρέας Γεωργίου, που βγήκε από το «Dream show» και σήμερα υπογράφει το «Μπρούσκο» και το «Τατουάζ» – αν και η αλήθεια είναι πως κανένας δεν τον θυμάται ως νικητή του τηλεπαιχνιδιού.
Περιπτώσεις σαν τη δική του έρχονται ως εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, ο οποίος θέλει τους παίκτες των ριάλιτι να διαγράφουν μια σύντομη πορεία και να εξαφανίζονται. Ή, τα τελευταία κυρίως χρόνια, να εξαφανίζονται προτού καν να διαγράψουν αυτή την πορεία: Εχει βγάλει κανέναν καινούργιο τραγουδιστή το «The voice»; Τι να βγάλει σε μια κορεσμένη, σχεδόν ανύπαρκτη αγορά, όπου έχουν μείνει χωρίς καριέρα και εκείνοι που κάποτε θεωρούνταν σταρ;
Ομως, ας μη γελιόμαστε, το ζητούμενο για την παραγωγή και του εν λόγω ριάλιτι δεν είναι η ανακάλυψη του νέου σταρ του ελληνικού πενταγράμμου. Το σόου είναι, η λαϊκή ψυχαγωγία, που διαρκεί όσο διαρκεί η εκπομπή. Αν τελικά οι συμμετέχοντες πιάνονται κορόιδα; Αν παρασύρονται από τις υποσχέσεις για καριέρα, χρησιμοποιούνται με τρόπο ύπουλο για να ψυχαγωγήσουν τους θεατές και έπειτα πετιούνται; Μεγάλα παιδιά είναι. Ξέρουν και πού πηγαίνουν, και γιατί. Εξάλλου, για τους περισσότερους από εκείνους η σύντομη, έστω, τηλεοπτική καριέρα είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να τους συμβεί, είναι το απόλυτο ζητούμενο. Δείτε με πόση ευτυχία (και αυτοπεποίθηση) περιφέρει την εικόνα της στα κανάλια η νικήτρια του περυσινού «My style rocks» Ραμόνα Βλαντή. Τα κατάφερε!