Τα Τρίκαλα είναι η πόλη του σκακιού. Εκτός του ότι φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών έως 20 ετών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι σκακιστές της πόλης κερδίζουν και τη μια διάκριση μετά την άλλη.
Συναντήσαμε την κυρία Δήμητρα Αγγέλου, πρώτη πρόεδρο της Σκακιστικής Κίνησης Τρικάλων (ΣΚΑΚΙ) και τον σημερινό πρόεδρό της, κ. Τοζάρο Χρήστο, οι οποίοι μας μίλησαν για τις δράσεις της.
«Η πρώτη (συ)σκέψη για την ίδρυση σκακιστικού σωματείου στα Τρίκαλα συμβαίνει, ίσως παράδοξα, εκτός Τρικάλων» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Τα ανεπίσημα γενέθλια του συλλόγου είναι λοιπόν στις 6 Μαρτίου του 2011 σε διοργάνωση του Σχολικού Πρωταθλήματος Κεντρικής Ελλάδας. «Εκεί, μερικοί, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, γονείς πήγαμε τα παιδιά μας να συναγωνιστούν με τους μικρούς σκακιστές των υπόλοιπων νομών. Νιώθοντας άβολα που προσήλθαμε από τη μοναδική πόλη χωρίς ενεργό σκακιστικό σύλλογο, συγκεντρωθήκαμε και αμέσως έπεσε ο σπόρος της δημιουργίας του συλλόγου. Το έδαφος αποδεικνύεται γόνιμο και έτσι γεννήθηκε η ΣΚΑΚΙ Τρικάλων» συνεχίζουν.
Μετά την ίδρυσή της, στα τέλη του 2011, η Σκακιστική Κίνηση Τρικάλων γίνεται επίσημο μέλος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ). Ιδρυτικά της μέλη αποτελούν ένας πυρήνας γονέων, των οποίων τα παιδιά ήθελαν να ασχοληθούν με το σκάκι, καθώς και ενήλικοι σκακιστές οι οποίοι έπαιζαν αγωνιστικό σκάκι σε συλλόγους της Θεσσαλίας λόγω απουσίας συλλόγου στα Τρίκαλα.
Σκοπός του συλλόγου που δημιουργήθηκε τελικά είναι η συστηματική ανάπτυξη, διδασκαλία και διάδοση του σκακιού στα παιδιά και στη νεολαία γενικότερα, η παροχή της δυνατότητας στους αθλητές του να λαμβάνουν μέρος σε αθλητικούς αγώνες και η πνευματική επικοινωνία των μελών του.
Σημαντικότατη είναι η συμβολή των τρικαλινών σκακιστών που εξαρχής αγκάλιασαν την προσπάθεια και έδωσαν με την εμπειρία και την αγάπη τους για το σκάκι λύση σε όποιες δυσκολίες παρουσιάζονταν. Ολες οι αθλητικές διοργανώσεις γίνονται δίχως κανένα οικονομικό όφελος του συλλόγου και στηρίζονται στον εθελοντισμό των μελών και φίλων της ΣΚΑΚΙ.
«Σήμερα ο σύλλογός μας διαθέτει περισσότερους από 50 νεαρούς και 20 ενήλικους αθλητές, ενώ λειτουργούν ακαδημίες εκμάθησης τεσσάρων επιπέδων για τους νεαρούς σκακιστές» αναφέρουν οι συνομιλητές μας.
«Ο σύλλογός μας αναπτύσσει τη δράση του σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά τη διάδοση του σκακιού στις μικρές ηλικίες, που γίνεται τόσο με τα τμήματα εκμάθησης όσο και με την προώθησή του στα σχολεία μέσω σχολικών πρωταθλημάτων. Ο δεύτερος άξονας αφορά τη δημιουργία και στήριξη αγωνιστικών τμημάτων ενηλίκων και αναπτυξιακών κατηγοριών (παίδων – κορασίδων), τα οποία συμμετέχουν στα θεσσαλικά πρωταθλήματα με αξιοσημείωτη επιτυχία. Ενδεικτικά αναφέρουμε: 1η θέση στο Πρωτάθλημα Θεσσαλίας με δικαίωμα συμμετοχής στην Α’ Εθνική 2016, 2η το 2017, 3η το 2018, φιναλίστ του Κυπέλλου Θεσσαλίας 2016-2017-2018, πρόκριση της νεανικής μας ομάδας στην τελική φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Παίδων – Κορασίδων το 2015-2017-2019» συνεχίζουν.
«Και ο τρίτος άξονας αφορά τη συμμετοχή των μελών της σε ποικίλες πολιτιστικές δράσεις, όπως στον Μύλο των Ξωτικών με το σκάκι με ανθρώπινες φιγούρες (Human Chess), στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με υπαίθριο επιδαπέδιο σκάκι σε διάφορα σημεία της πόλης, σε συλλογικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και γενικά σε εκδηλώσεις πολιτισμού» καταλήγουν.
Το αποκορύφωμα αυτών των δράσεων σίγουρα αποτέλεσε η ανάθεση της διοργάνωσης του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών έως 20 ετών τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη ΣΚΑΚΙ και στα Τρίκαλα, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία.
Αγωνιστές που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία
Τα Τρίκαλα ήταν τόπος καταγωγής ή πεδίο δράσης για πολλούς αγωνιστές που είχαν ο καθένας τη δική του μικρή ή μεγάλη συνεισφορά στην ελληνική ιστορία. Από ένα ευρύτατο πάνθεον ηρώων, ξεχωρίσαμε τους εξής:
Στέφανος Σαράφης (1890-1957). Ελληνας αντιμοναρχικός στρατιωτικός, υποστράτηγος, ηγέτης του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) στην Εθνική Αντίσταση και εξέχουσα πολιτική φυσιογνωμία, ο τρικαλινός απότακτος συνταγματάρχης αφού εγκατέλειψε τις σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κατατάχθηκε εθελοντικά στον ελληνικό στρατό. Συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους και διακρίθηκε σε μάχες όπως στη μάχη του Σαρανταπόρου, στη Μικρασιατική Εκστρατεία, όπως επίσης και στη δημιουργία αντάρτικου στη Θεσσαλία. Ο θάνατος του στρατηγού συγκλόνισε το πανελλήνιο, αφού φημολογείται ότι πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα και όχι για δυστύχημα.
Νικόλαος Στουρνάρης (1778-1826). Με καταγωγή από τα Στουρναραίικα Τρικάλων, αποτελεί ξεχωριστή προσωπικότητα της Επανάστασης του 1821. Ηταν οπλαρχηγός, έδρασε ενεργά στη Στερεά Ελλάδα, στον Ασπροπόταμο και μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Συνεργάστηκε με τον Καραϊσκάκη το 1823, ήταν ονομαστός για τον πατριωτισμό του και σκοτώθηκε ηρωικά στο Μεσολόγγι.
Χριστόδουλος Χατζηπέτρος (1799-1869). Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1819 και από εκείνη τη στιγμή η μόνη του μέριμνα ήταν η απελευθέρωση της Ελλάδας. Κατά την έξοδο της φρουράς βγήκε κι αυτός από το Μεσολόγγι, επικεφαλής φρουράς τετρακοσίων, και πέρασε από τους Τούρκους πολεμώντας.
Διονύσιος Β΄, μητροπολίτης Λαρίσης-Τρίκκης, επονομαζόμενος και Φιλόσοφος (περ. 1540-1611). Ηταν έλληνας κληρικός. Θεωρείται ως ένας από τους δύο πιο σημαντικούς ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας οι οποίοι έδρασαν συνωμοτικά εναντίων των Τούρκων, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η προτομή του βρίσκεται στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
Οικογένεια Βλαχάβα. Πολλά μέλη της οικογένειας ήταν αρματολοί και εθνικοί αγωνιστές της προεπαναστατικής περιόδου, που κατάγονταν από το χωριό Σμόλιανη της Καλαμπάκας. Τα πιο γνωστά μέλη της ήταν ο πατέρας Αθανάσιος Βλαχάβας και οι γιοι Θεόδωρος, Δημήτριος και Ευθύμιος (ο περίφημος Παπαθύμιος), καθώς και ο Νικόλαος Βλαχάβας, γιος του Ευθύμιου. Η προτομή του τελευταίου βρίσκεται σήμερα στην κεντρική πλατεία της πόλης.
«Πέντε επονίτες». Στις 18 Απριλίου 1944 κρεμάστηκαν 5 νέοι και συνελήφθησαν 350 Τρικαλινοί ως όμηροι. Τα πέντε παλικάρια που θυσίασαν τη ζωή τους στον αντιφασιστικό αγώνα ήταν: Στέργιος Γάτσας, Ιωάννης Μπριάζης, Κωνσταντίνος Στεργιόπουλος, Κωνσταντίνος Σύρμπας και Απόστολος Τσανάκας. Το μνημείο αφιερωμένο στη θυσία τους βρίσκεται στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.