Η παρουσία της εβραϊκής κοινότητας στα Τρίκαλα είναι μακραίωνη. Διάφοροι περιηγητές που επισκέφθηκαν κατά καιρούς την περιοχή µας αναφέρουν εβραϊκή παρουσία από το 1420. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι αρχικά οι Εβραίοι των Τρικάλων ήταν ρωμανιώτικης καταγωγής, και για αυτό μιλούσαν ελληνικά. Τα επόμενα χρόνια άρχισαν να καταφτάνουν στα Τρίκαλα Εβραίοι Σεφαραδίτες από Ισπανία, Πορτογαλία και Σικελία. Συνεχίστηκε η προσέλευση Εβραίων και μετά τις αρχές του 20ού αιώνα στα Τρίκαλα, κυρίως από περιοχές όπως τα Ιωάννινα και η Λάρισα. Λόγω της διαφορετικής προέλευσης των Εβραίων των Τρικάλων υπήρχαν μέχρι το 1940 τρεις Συναγωγές: η Σεφαραδική, η Σισιλιάνικη και η Ρωµανιώτικη, η οποία είναι η μόνη που διασώθηκε και αποτελεί σπάνιο και πολύτιμο δείγμα αρχιτεκτονικής και διαρρύθμισης.
Οι Εβραίοι της κοινότητας Τρικάλων ασκούσαν διάφορα επαγγέλματα όπως τσαγκάρηδες, τενεκετζήδες, οινοποιοί, ράφτες, κεντήστρες για τις γυναίκες, ενώ ασχολούνταν και µε το εμπόριο. Η εβραϊκή κοινότητα χαρακτηρίζεται από μεγάλη και πραγματική φιλία µε τον λαό των Τρικάλων. Βοηθούσαν οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες τόσο εβραϊκές όσο και χριστιανικές, χωρίς διακρίσεις. Ολη αυτή η καλή συνύπαρξη αποδείχθηκε χρήσιμη στα χρόνια της Κατοχής. Πολλοί κατατρεγμένοι από τους ναζί Εβραίοι των Τρικάλων βρήκαν ανοικτές θύρες στον χριστιανικό πληθυσμό της περιοχής και διασώθηκαν. Το 1944, ωστόσο, οι ναζί συνέλαβαν 139 Εβραίους των Τρικάλων και τους οδήγησαν στα χιτλερικά στρατόπεδα όπου οι περισσότεροι εξοντώθηκαν.
Ενα πολύ μεγάλο µέλος των οικογενειών της κοινότητας, τη δεκαετία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μετανάστευσε σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές πόλεις, και κυρίως στο Ισραήλ. Ταυτόχρονα έγινε εσωτερική μετανάστευση πολλών οικογενειών σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Σήμερα μένει ένας μικρός αριθμός µελών στην κοινότητα.
Των Μάριου-Εφραίμ Καλογράνα, Μαρίας Αναγνωστοπούλου, Αχιλλείας Γιώτα