Στις μέρες μας οι νέοι και οι νέες της χώρας μας αντιμετωπίζουν καθημερινά σειρά προβληματισμών. Οι προβληματισμοί αυτοί γίνονται όλο και πιο έντονοι κατά την περίοδο των σχολικών εξετάσεων, καθώς το σύστημα συνεχώς αλλάζει κι αυτό διαχρονικά επηρεάζει τον τρόπο ζωής μας. Ειδικά, όταν στα σχολεία εμφανίζεται ο υπερβολικός ανταγωνισμός μεταξύ των μαθητών για το ποιος θα γράψει καλύτερα.

Ακόμη, όλη η πίεση που ασκείται στους μαθητές από τους εκπαιδευτικούς λόγω του περιορισμένου χρονικού ορίου για τη μετάδοση της εξεταστέας ύλης και η αξιολόγηση με βάση μόνο τις γραπτές εξετάσεις. Ολα αυτά προκαλούν άγχος στους νέους που τελικά φτάνουν να ζουν μέσα σε βαθιά καταπίεση.

Είναι γνωστό ότι η παιδεία κατέχει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, αφού μπορεί να μας επηρεάσει είτε αρνητικά (όταν γίνεται όλο και πιο έντονο το φαινόμενο του ρατσισμού και της κριτικής) είτε θετικά εάν περιτριγυριζόμαστε από τα καταλληλότερα πρότυπα για εμάς, με πρώτα από όλα η οικογένεια, από την οποία ένα παιδί λαμβάνει τη σωστή ανατροφή του. Σε συνέχεια των παραπάνω οι νέοι προβληματίζονται με το εάν όταν τελειώσουν τις σπουδές τους θα καταφέρουν να αποκατασταθούν στον επαγγελματικό τομέα στη χώρα μας, εάν δηλαδή η Ελλάδα μπορεί να τους καλύψει και να τους παρέχει τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να μην αναγκαστούν να ταξιδέψουν και να εγκατασταθούν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον.

Είναι φανερό ότι οι προβληματισμοί για το εργασιακό μέλλον επιδρούν σε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, όμως είναι σημαντικό να εξετάσουμε τις δυνατότητες που προσφέρει η εκπαίδευση και η αναζήτηση των τρόπων με τους οποίους οι δεξιότητες του καθενός θα οδηγήσουν σε μία επιτυχημένη σταδιοδρομία. Επίσης, είναι αντιληπτό πως οι νέοι έχουν μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον τους, όμως βρίσκονται αντιμέτωποι με εμπόδια που δεν τους επιτρέπουν να ανοίξουν τα φτερά τους. Παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις με σύνεση και αποφασιστικότητα για να μπορέσουν να φτάσουν στην επιτυχία.

Ωστόσο, αν η χώρα δεν παρέχει προοπτικές εξέλιξης, αλλά έχει περιορισμένη αγορά εργασίας και έχει περιορισμένες εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για κάποια επαγγέλματα, αν δεν υπάρχουν ικανοποιητικές απολαβές και παρατηρείται ο ρατσισμός στις εργασιακές συνθήκες, τότε είναι προφανές ότι κανείς ανάμεσά μας δεν μπορεί να χτίσει θεμέλια για το μέλλον του στη χώρα. Ολο αυτό θα προκαλέσει στην Ελλάδα οικονομικό μαρασμό και τον άνισο καταμερισμό της εργασίας, όπως επίσης και τη μείωση του πληθυσμού. Πλέον οι νέοι επιθυμούν να αλλάξει όλο αυτό το σύστημα που δημιουργεί τα προβλήματα και τους οδηγεί σε αδιέξοδο.

Κανείς δεν θα έφευγε από τη χώρα του αν μπορούσε να ευημερήσει σε αυτήν, όμως πολλοί νέοι αναγκάζονται να το κάνουν. Συνεπώς, για να μειωθούν όλα αυτά τα προβλήματα χρειάζεται να εξασφαλιστούν οι κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των νέων για να περιθωριοποιηθεί ο ρατσισμός και όλο το άγχος που επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους.