Δεν είναι πλήρης μια αναφορά στο νησί μας αν δεν μιλήσουμε και για τις γεύσεις του. Η Σύμη έχει πολύ νόστιμα χαρακτηριστικά πιάτα, όπως οι κρομμυδένοι, τα ακούμια, οι χοχλιοί πλακί, τα ψαροπιτάκια, η «γαελλόπιτα». Η γαέλλα είναι ένα μικρό ψαράκι σαν αθερίνα και η συνταγή μπορεί να γίνει και με αυτή. Κάποιοι είπαν ότι και με γαυράκι μπορεί να γίνει. Τη συνταγή μας δίνει η κυρία Χλόη Αττιτή, σπουδαία μαγείρισσα, η οποία έχει γράψει πέντε βιβλία με γεύσεις της Σύμης και την ευχαριστούμε πολύ.
Ας της δώσουμε τον λόγο:
Μια από τις καλύτερες λιχουδιές για κρασάκι ή ούζο είναι οι γαελλόπιτες. Πίτα ή μικρά πιτάκια με γαέλλα (αθερίνα) που έβρισκε κανείς στους καλούς καφενέδες τα παλαιά χρόνια στη Σύμη. Αλλά και οι νοικοκυρές το τιμούσαν αρκετά το μεζεδάκι αυτό αφού ήταν αρεστό σε όλους
Από υλικά θα χρειαστούμε 1 κιλό γαέλλα ψιλή, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μια ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη χωρίς το ζουμί, δύο-τρία κλωναράκια δυόσμο (που στη Σύμη είναι το βασικό μυρωδικό που έχουμε όλον τον χρόνο), 1 φλιτζάνι τριμμένο άσπρο τυρί, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 4 κουταλιές αλεύρι, 1 κουταλάκι σόδα, 2 κουταλιές καλό λάδι, λάδι για το τηγάνισμα (κατά προτίμηση ένα καλό σπορέλαιο).
Οσον αφορά την εκτέλεση, τρίβουμε τη γαέλλα με χοντρό αλάτι, την πλένουμε και την αφήνουμε να στραγγίσει. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά να γίνει ένας μέτριος χυλός. Καίμε μπόλικο λάδι στο τηγάνι και ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά από τον χυλό να γίνουν μικρά πιτάκια. Μόλις ροδίσουν τα γυρνάμε και από την άλλη και πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι ή μαϊντανό ή ρίγανη, ό,τι σας αρέσει! Μπορούμε να κάνουμε τον χυλό και ολόκληρη πίτα σε μικρό τηγάνι.
Στη Σύμη βάζουμε και ένα αβγό. Η κυρία Αττίτη λέει ότι το απέφυγε «γιατί πολλοί φοβούνται να ανακατέψουν ψάρι με αβγό». Στο βιβλίο της, ωστόσο, το περιλαμβάνει στη συνταγή της. «Χιλιάδες χρόνια τις κάνουμε τις πίτες αυτές αβγουλένιες, τίποτε δεν πάθαμε πάντως» λέει χαρακτηριστικά.