Ο εθελοντισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των σύγχρονων πολιτών και βέβαια της πόλης μας. Βασική αρχή του είναι το γεγονός πως η εργασία του εθελοντή είναι άμισθη, δηλαδή δεν πληρώνεται για το έργο του και πως η συμμετοχή του ατόμου σε αυτό αποτελεί πάντα προσωπική του απόφαση. Τι δείχνει τελικά ο εθελοντισμός; Σεβασμό προς όλους, προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα καθώς και άμεσα ή έμμεσα ωφελεί την κοινωνία και τον ίδιο τον εθελοντή. Αποτελεί έναν φορέα κοινωνικοποίησης καθώς και έναν θεμιτό τρόπο με τον οποίο οι πολίτες μπορούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες της κοινωνίας τους ομαδικά, να ανταλλάζουν απόψεις και να εκφράζουν ανθρώπινες, περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανάγκες.
Οι εθελοντικοί σύλλογοι στο Σουφλί αναπτύσσουν έντονη δράση. Ποιοι είναι;
- Ο Σύλλογος Εθελοντών και Νεολαίας Σουφλίου «Κινήσου», συστάθηκε το 2014 από μια ομάδα ανθρώπων που αποφάσισαν να κάνουν κάτι δραστικό για τον τόπο τους. Πρόεδρος του συλλόγου είναι η κυρία Μαρία Καψογεώργη που μαζί με τους υπόλοιπους εθελοντές τελικά κατάφεραν να ξεπεράσουν τις προσδοκίες τους και να δημιουργήσουν εξαιρετικά πράγματα στο Σουφλί.
Πέραν του χριστουγεννιάτικου πάρκου «Σαν παραμύθι», ο σύλλογος στο πέρασμα των χρόνων οργάνωσε ακόμη πολλές δράσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η συμμετοχή και παροχή βοήθειας στις γιορτές μεταξιού του Συλλόγου «Χρυσαλλίδα», οι καθαρισμοί περιοχών, το βάψιμο κάποιων χώρων, η διοργάνωση καλοκαιρινών πάρτι και παιχνιδιών για μικρούς και μεγάλους, αποκριάτικες βραδινές γιορτές.
- Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Σουφλίου «Η Αλληλεγγύη» συμπληρώνει 25 χρόνια προσφοράς αλλά και μιας διαρκούς προσπάθειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων, για συμμετοχή σε αυτό το υπέροχο ταξίδι της ανιδιοτελούς αλληλεγγύης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, όπως μας λέει ο πρόεδρός του Πασχάλης Χριστοδούλου. Ο Σύλλογος Αιμοδοτών Σουφλίου δημιουργήθηκε το 1998 και η πρώτη αιμοδοσία έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 1999 και από τότε, όπως λέει ο κ. Χριστοδούλου, «δεν έχουμε αφήσει καμία περίπτωση μέσα στο Σουφλί και γειτονικά χωριά που δεν καλύψαμε».
- Ο Σύλλογος Φίλων ΑμεΑ Σουφλίου και Περιφέρειας «Νήμα Ζωής» ιδρύθηκε το 2013 και έχει την έδρα του στην πόλη του Σουφλίου. Οπως μας λέει η κυρία Δέσποινα Μπακαλούδη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου, την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του πήραν τέσσερις γονείς με τέσσερα παιδιά και με την πρωτοβουλία ενός αιρετού, καθώς δεν υπήρχε κάποια δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά τους. Απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενηλίκους με ειδικές ανάγκες, όπως αυτισμό, σύνδρομο Asperger, αναπτυξιακές διαταραχές, σύνδρομο Down και κινητικά προβλήματα. Στόχος του είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών αλλά και η συμβουλευτική στήριξη των γονέων τους, ενώ έχει εντάξει και το κομμάτι της εργοθεραπείας μαζί με το Κέντρο Υγείας Σουφλίου. «Οι εθελοντές μας ξεκινάνε από την ηλικία των 22 χρονών και φτάνουμε μέχρι 72, ενώ όλοι έχουμε γίνει μια ομάδα, μια οικογένεια και θα το συνεχίσουμε» λέει η κυρία Μπακαλούδη.
- Τέλος, ένας ακόμη σύλλογος όπου τα μέλη του δρουν εθελοντικά είναι ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σουφλίου – Τυχερού – Ορφέα «ΝοιάΖΩμΑι» που συστάθηκε το 2017. Στην περιοχή (όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας) έχουμε πολλές εγκαταλείψεις κουταβιών αλλά και ενηλίκων ζώων, ενώ στο παρελθόν υπήρχαν και κρούσματα με φόλες ή κακοποιήσεις. Πάντως σήμερα, η ανταπόκριση των Σουφλιωτών στον φορέα είναι μεγάλη και ειδικότερα τα παιδιά έδειξαν να ευαισθητοποιήθηκαν με το θέμα.