Η σημερινή εποχή όλο και περισσότερο «ζητάει» από τους νέους να ασχολούνται με ποικίλες δραστηριότητες και να έχουν σφαιρική εικόνα του κόσμου γύρω τους. Πόσο όμως είναι δυνατό να συμβεί αυτό σε μία επαρχιακή περιοχή και ειδικά της παραμεθορίου;
Νέοι και διασκέδαση: Κάτι που απασχολεί πολύ τους νέους της Σάμου είναι η ψυχαγωγία τους, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Το καλοκαίρι στο νησί υπάρχουν αρκετές επιλογές διασκέδασης, εφόσον πρόκειται για τουριστικό προορισμό και αυτό σημαίνει πολλά καταστήματα σε λειτουργία, οργανωμένες παραλίες, φεστιβάλ μουσικής κ.ά. Τον χειμώνα όμως η εικόνα αλλάζει από την πολυκοσμία στην ερήμωση. Ελάχιστες καφετέριες που συχνάζουν οι νέοι λειτουργούν ενώ οι επιλογές για κινηματογράφο είναι περιορισμένες. Επίσης, υπάρχει γενικότερη έλλειψη πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως συναυλίες ή θεατρικές παραστάσεις, αν και μια ακτίδα φωτός αποτελεί η θεατρική ομάδα Σάμου με σημαντική οργάνωση παραστάσεων που πάντα κεντρίζουν το ενδιαφέρον!
Μία ακόμη σημαντική έλλειψη σχετίζεται με τις συγκοινωνίες, οι οποίες τον χειμώνα δεν λειτουργούν από το μεσημέρι και έπειτα. Αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την κυκλοφορία των κατοίκων που δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να επισκεφθούν ο ένας τον άλλον ή να πάνε βόλτα, εάν δεν διαμένουν στο ίδιο χωριό. Τις μετακινήσεις αναλαμβάνουν πάντα οι γονείς τους, εάν όμως τους το επιτρέπει το εργασιακό τους πρόγραμμα. Με αυτά τα δεδομένα περιορίζεται αναγκαστικά η κοινωνικοποίηση των νέων με αποτέλεσμα συχνά να καταφεύγουν (αναπόφευκτα) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο Διαδίκτυο.
Νέοι και εργασιακές επιλογές: Ενα ακόμη ζήτημα που απασχολεί ουσιαστικά τους νέους είναι οι περιορισμένες θέσεις εργασίας. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος που τους οδηγεί στη φυγή τους από το νησί. Τους θερινούς μήνες οι τουριστικές επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό αλλά πρόκειται για εποχιακή απασχόληση, χρήσιμη μόνο για το λεγόμενο «χαρτζιλίκι». Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί ένας νέος, παραγωγικός άνθρωπος να επαναπαυτεί και να ζήσει με τόση ανασφάλεια. Ως συνέπεια η μετακίνηση των νέων σε άλλες πόλεις, κυρίως στα αστικά κέντρα, όπου έχουν δυνατότητα εύρεσης εργασίας και εξέλιξης, μοιάζει ως μόνη επιλογή.
Ας σημειωθεί εδώ ότι ακόμη και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Καρλόβασι δεν προσελκύει υποψήφιους φοιτητές τα τελευταία χρόνια, καθώς όπως φαίνεται η απόσταση και το υψηλό κόστος εισιτηρίων τούς αποτρέπει από το να το δηλώνουν στα μηχανογραφικά τους.
Αγάπη και ανάπτυξη
Σήμερα το ζητούμενο για τους νέους της Σάμου είναι να επιλυθούν τα ζητήματα που τους απομακρύνουν από το νησί τους, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, ώστε να μην εγκαταλείπουν τον τόπο τους. Πραγματικά, αγαπούν το νησί τους και με οργανωμένες κινήσεις και καλή θέληση σίγουρα μπορούν να παραμείνουν στον τόπο τους και να τον βοηθήσουν να «ανθίσει». Οι νέοι άνθρωποι φέρνουν νέο τρόπο σκέψης, και έτσι ο τόπος τους μπορεί να ζωντανέψει και να αναπτυχθεί!