Τα βήματα του νομού στην πράσινη ενέργεια

Οικολογική στροφή.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου αποτελεί ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα και συνδέεται βέβαια με την αναζήτηση πηγών ενέργειας. Λόγω των αερίων που παράγονται από την καύση των λιθανθράκων για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν οδηγήσει στα σημερινά περιβαλλοντικά προβλήματα, οι άνθρωποι αναζητούν πηγές ενέργειας, που δεν θα βλάπτουν τον πλανήτη. Τέτοιες πηγές ενέργειας είναι ο αέρας, το νερό και ο ήλιος. Τις πηγές αυτές τις εκμεταλλευόμαστε με τη χρήση των αιολικών γεννητριών, των υδροηλεκτρικών εργοστασίων και των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Τη Χαλκιδική για πολλά χρόνια τροφοδοτούσαν αποκλειστικά τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της Πτολεμαΐδας. Με τη σταδιακή απολιγνιτοποίηση της ενέργειας, η τροφοδοσία της Χαλκιδικής αντικαταστάθηκε σε κάποιον βαθμό από τα αιολικά πάρκα που υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, γίνεται μια μεγάλη στροφή της Χαλκιδικής στα φωτοβολταϊκά συστήματα με την ευρεία χρήση τους σε όλη τη Χαλκιδική.

Φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν ήδη γίνει στην Κασσάνδρα και την περιοχή του Αγίου Προδρόμου. Επιπλέον, πολλοί ιδιώτες έχουν τοποθετήσει στις στέγες των σπιτιών τους φωτοβολταϊκά στοιχεία για την κάλυψη των οικιακών τους αναγκών. Παράλληλα, πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε μια συνεργασία μεταξύ των δήμων Σιθωνίας και Νεάπολης-Συκεών, με την οποία θα δημιουργηθεί η πρώτη ενεργειακή κοινότητα δήμων που θα δημιουργήσει δύο 100% πράσινους δήμους, των οποίων η ενέργεια θα παράγεται αποκλειστικά από καθαρές, πράσινες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο στόχος της συνεργασίας είναι να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά που θα καλύπτει τις ανάγκες των δύο δήμων και των δημοτικών νομικών τους προσώπων, που αυτή τη στιγμή καταναλώνουν περίπου 18 GWh ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες κοστίζουν περίπου 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πρόκειται για μία δημόσια, δημοτική, μη κερδοσκοπική επένδυση. Μπορεί, μάλιστα, εκτός από φωτοβολταϊκά να επεκταθεί και σε άλλα αντικείμενα, όπως η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας με την απαλλαγή σημαντικού ποσοστού κόστους στους λογαριασμούς ρεύματος κοινωνικά και οικονομικά αδύναμων και ευάλωτων δημοτών. Παράλληλα, γίνεται αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροδότησης της περιοχής.

Υπάρχουν βέβαια και ενστάσεις στα παραπάνω που αφορούν επίσης περιβαλλοντικές συνέπειες καθώς και το ποσοστό κάλυψης του τοπίου των χωριών όπου εγκαθίστανται τα φωτοβολταϊκά πάρκα όπως στον Αγιο Πρόδρομο. Και αυτό κυρίως γιατί επηρεάζουν αισθητικά το τοπίο του χωριού.

Πάντως, οι μεταρρυθμίσεις που εξελίσσονται, οι συζητήσεις και οι αποφάσεις που τις ακολουθούν, φανερώνουν την επιθυμία της Χαλκιδικής να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους νομούς της Ελλάδας, οδηγούμενη στη χρήση πράσινων και καθαρών πηγών ενέργειας βοηθώντας, έτσι, στην ενεργειακή ανάπτυξη της χώρας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.