Αννα Ζήση, νομικός στο Στρασβούργο

«Πολύ δύσκολο να βρω τέτοια ποιότητα ζωής στην Ελλάδα»

Συνέντευξη στη Μελίνα Λαυρέντζου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πολύγυρο, σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, αλλά σήμερα μένει στο Στρασβούργο. Η ζωή της είναι «στρωμένη» και θεωρεί μη ρεαλιστικό το σενάριο του να επιστρέψει στην πόλη μας. Η δικηγόρος Αννα Ζήση μας μίλησε για την επαγγελματική της πορεία από το σχολείο έως σήμερα.

Θα σας ζητήσω να γυρίσετε για λίγο πίσω στα σχολικά σας χρόνια…

«Μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Πολύγυρου υπήρξα από το 2013 έως το 2016. Εδωσα πανελλαδικές εξετάσεις το 2016 και πέρασα στη Νομική Θεσσαλονίκης. Από εκεί και πέρα όλα πήραν τον δρόμο τους. Πήρα πτυχίο το 2020, μεταπτυχιακό στο Διοικητικό Δίκαιο το 2022 και είμαι «επίσημα» δικηγόρος από το καλοκαίρι του 2022. Ωστόσο, το πού είμαι και τι κάνω παραμένει ρευστό…».

Τι σημαίνει ακριβώς αυτό;

«Εννοώ ότι για κάποιες γενιές πριν από τη δική μου η εργασιακή μονιμότητα ήταν η «φυσιολογική» και επιθυμητή κατάσταση. Αντιθέτως, η δική μου γενιά μου είναι πιο συμφιλιωμένη με την εργασιακή ρευστότητα – από κάθε άποψη, σε ό,τι αφορά και το τι δουλειά κάνεις και το πού δουλεύεις, στην Ελλάδα, στο εξωτερικό».

Εσείς πού δουλεύετε τώρα και με τι ακριβώς ασχολείστε;

«Αυτή τη στιγμή ζω και εργάζομαι στο Στρασβούργο. Είμαι νομικός στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), δηλαδή στο δικαιοδοτικό όργανο που λειτουργεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, με κύρια αρμοδιότητά του την εξέταση ατομικών προσφυγών αναφορικά με παραβιάσεις των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) για τα κράτη που μετέχουν σε αυτή».

Σε ποιες γλώσσες εργάζεστε; Πόσο δύσκολη ήταν η προσαρμογή;

«Στη δουλειά μου δουλεύω σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά. Την προσαρμογή δεν τη βίωσα ποτέ σαν πραγματική δυσκολία ή πρόκληση, γιατί έγινε σταδιακά και φυσιολογικά, καθώς έφτασα να δουλεύω σε ένα διεθνές και πολυγλωσσικό περιβάλλον, μέσα από πολλές εμπειρίες».

Ποιες ήταν αυτές οι εμπειρίες που θεωρείτε ότι διαμόρφωσαν την πορεία σας;

«Σίγουρα οι σπουδές μου, τέσσερα πολύ παραγωγικά χρόνια προπτυχιακών σπουδών στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, με ένα εξάμηνο στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Αυτό ήταν το πρώτο διεθνές βίωμα και θεωρώ ότι του χρωστάω πολλά. Επειτα, και πάλι στη Θεσσαλονίκη, εργάστηκα ως ασκούμενη δικηγόρος περίπου για δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ολοκλήρωσα και το μεταπτυχιακό μου. Μπορώ να πω ότι αυτό το διάστημα ήταν υπό μια έννοια «άχαρο», στη σκιά της τηλεργασίας όμως, επαγγελματικά πολύ ουσιαστικό γιατί δούλεψα με ανθρώπους που μου έμαθαν να συμπεριφέρομαι επαγγελματικά και συναδελφικά. Επειτα, όλα λειτούργησαν πολλαπλασιαστικά».

Θα μείνετε στο εξωτερικό ή θα θέλατε να γυρίσετε στην Ελλάδα;

«Αυτό είναι κάτι που δεν είναι άσπρο – μαύρο. Στην παρούσα φάση η δουλειά μου μού προσφέρει μια εργασιακή καθημερινότητα και ποιότητα ζωής που μάλλον πολύ δύσκολα θα μπορούσε να μου προσφέρει κάποια δουλειά στην Ελλάδα. Αυτό, όμως, είναι ρευστό. Οι συνθήκες μεταβάλλονται, οι εναλλακτικές επηρεάζονται, οι προσωπικές προτεραιότητες αλλάζουν. Συνεπώς, θα ζούσα οπουδήποτε θα μπορούσα να νιώθω ότι έχω μια ζωή που με κάνει να νιώθω συνολικά καλά. Και δεν αποκλείω την Ελλάδα σε αυτό. Δύσκολα, πάντως, θα έφευγα εκτός Ευρώπης».

Θα ζούσατε στον Πολύγυρο;

«Το θεωρώ μάλλον μη ρεαλιστικό σενάριο από άποψη εργασίας. Δεν υπάρχει, πραγματικά, τίποτε που να μπορώ να με φανταστώ να κάνω, όχι μόνο στον Πολύγυρο, αλλά ευρύτερα στην επαρχία. Θα μπορούσε, συνεπώς, να συμβεί μόνο εάν είχα μια remote δουλειά, να εργαζόμουν δηλαδή από το σπίτι και να επέλεγα τον Πολύγυρο ως βάση για προσωπικούς λόγους».

Ακης Πατρώνης, στέλεχος εταιρείας στην Αγγλία

«Βλέπεις τον κόσμο και με τα μάτια των άλλων»

Συνέντευξη στους Γεωργία Καναβού, Δανάη Κουλουσιάνη, Δανάη Κουκούτση, Μαρία Τζάγια, Αννα Τσολάκη

Το ταξίδι της ζωής του ξεκίνησε από τον Πολύγυρο, όπου και φοίτησε στο Γενικό Λύκειο. Ο Ακης Πατρώνης, πλέον στέλεχος προμηθειών στην Ebay της Αγγλίας, ζει στην Αγγλία. Εκεί διαπίστωσε, όπως λέει σήμερα, ότι δουλεύοντας σε μια πολυεθνική εταιρεία δεν υπάρχει κάποιο όριο για το πού μπορείς να φτάσεις ή τι μπορείς να κάνεις στη ζωή σου.

Μιλήστε μας για την πορεία σας μέχρι σήμερα.

«Μετά την αποφοίτησή μου από το Γενικό Λύκειο Πολύγυρου σπούδασα στο ΤΕΙ Καβάλας Λογιστική και Οικονομικά και στη συνέχεια έκανα ένα μεταπτυχιακό Supply Chain and Logistics Management στο Πανεπιστήμιο του Warick. Σήμερα, παράλληλα με την εργασία μου ως Senior Procurement Manager στην Ebay, παρακολουθώ ένα executive mini MBA in Digital Commerce του UCL».

Ποιες είναι οι θετικές πλευρές της εργασίας σε ένα διεθνές περιβάλλον;

«Εχεις πάρα πολλές ευκαιρίες στο να δουλέψεις σε μεγάλες εταιρείες παγκοσμίου επιπέδου. Επίσης, δεν έχεις κάποιο όριο που μπορείς να φτάσεις για το τι μπορείς να κάνεις σε μια πολύ μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού. Το τρίτο και νομίζω το πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι έχεις την ευκαιρία να δουλέψεις με ανθρώπους από όλον τον κόσμο, οι οποίοι μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικό παρελθόν, διαφορετικές εθνικότητες, διαφορετικές πεποιθήσεις κ.λπ. Οπότε μαθαίνεις να βλέπεις τον κόσμο και από τα μάτια τους και επίσης είναι κάτι που φέρνει μια πολύ μεγάλη παραγωγικότητα και δημιουργικότητα σε μια εταιρεία και σε μια ομάδα και αυτό θεωρώ ότι είναι από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα που έχω ως εργαζόμενος στο εξωτερικό».

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε;

«Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ο ανταγωνισμός γιατί δεν ήμουν προετοιμασμένος για αυτό! Στην αρχή μπορεί να νιώθεις λίγο μειονεκτικά επειδή δεν είσαι μέσα σε ένα οικείο περιβάλλον, δεν είσαι στη χώρα σου, δεν μιλάς τη γλώσσα σου, στις αξίες σου και στο πώς έχεις μεγαλώσει. Από την άλλη, αν το διαχειριστείς σωστά, είναι κάτι που σου προσφέρει ένα κίνητρο να γίνεις πιο παραγωγικός, δημιουργικός, να δουλέψεις πιο σκληρά ώστε να έρθεις στο ίδιο επίπεδο και να ξεπεράσεις τους υπόλοιπους».

Η επιστροφή στην Ελλάδα υπάρχει στα σχέδιά σας; Αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

«Το έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου, αλλά δεν είναι στα άμεσα πλάνα μου, εκτός και αν χρειαστεί να γυρίσω ή αν όντως προκύψει κάποια πολύ καλή ευκαιρία. Μπορούμε να ερευνήσουμε ένα υποθετικό σενάριο: αν υπάρχει κάποια αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση από κάποια είτε διεθνή είτε ελληνική εταιρεία σε μια καλή θέση ή σε έναν οργανισμό που θα μπορούσα να συνεχίσω να εξελίσσομαι, να μαθαίνω κ.λπ., τότε σίγουρα θα ήταν κάτι το οποίο θα σκεφτόμουν αρκετά σοβαρά».

Tι θα συμβουλεύατε σήμερα τα παιδιά του Λυκείου που πρέπει να πάρουν αποφάσεις για τη ζωή τους;

«Αυτό που θα ήθελα να είχα ακούσει εγώ όταν βρισκόμουν σε αυτή την αγχωτική κατάσταση που έπρεπε να αποφασίσω τι θέλω να κάνω στη ζωή μου και τι πορεία θέλω να ακολουθήσω είναι ότι σε αυτή την ηλικία είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην ξέρεις τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου, υπάρχουν άνθρωποι σε ακόμη μεγαλύτερη ηλικία που ακόμα προσπαθούν να μάθουν σε τι είναι καλοί, τι τους αρέσει και θέλουν να κάνουν. Γι’ αυτό ας μην αγχώνονται. Μια δεύτερη συμβουλή είναι να πάρουν όσα περισσότερα ερεθίσματα μπορούν από ταξίδια, από ανθρώπους, να είναι ανοιχτοί σε γνώσεις, σε πληροφορίες, στο να ακούσουν και στο να επεξεργαστούν».