Των Αννας Ανδρίτσιου, Μαρίας Πεγιά, Μαρίας Τάσιου

Ολοι γνωρίζουν τη Χαλκιδική με τα μοναδικά φυσικά τοπία και την απερίγραπτη ομορφιά της. Λίγοι όμως είναι ενήμεροι για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της και την επαφή της με την τέχνη.

Για όσους ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν την ιστορία και την κληρονομιά της περιοχής, η Χαλκιδική φιλοξενεί πολλά αξιόλογα μουσεία, που αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Ο Πολύγυρος ειδικά έχει δύο μουσεία, ένα λαογραφικό και ένα αρχαιολογικό. Καθένα από αυτά αποτελεί μια πύλη που οδηγεί τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι στον χρόνο και τον πολιτισμό, αναδεικνύοντας τον πλούτο και την πολυφωνία της τοπικής κληρονομιάς.

Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου:

Ενας χώρος που αξίζει να επισκεφτείτε για μια «βουτιά» στην παράδοση της Χαλκιδικής είναι το Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου. Παρουσιάζει μια σειρά από παραδοσιακά αντικείμενα, εργαλεία και φορεσιές που απεικονίζουν την καθημερινή ζωή και τα έθιμα του τόπου μας. Προσφέρει μια συναρπαστική εικόνα της λαογραφίας και των παραδόσεων της περιοχής, δημιουργώντας μια βαθύτερη εκτίμηση για τον τοπικό πολιτισμό. Το Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1998.

Φιλοξενείται στην ανακαινισμένη διώροφη κατοικία του πρώην δημάρχου Πολυγύρου, Αθ. Καραγκάνη, ο οποίος τη δώρισε για τον σκοπό αυτόν. Ακόμη, τα εκθέματα αποτελούν δωρεές κατοίκων και πολιτών του Πολυγύρου. Στο ισόγειο, οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν τα αγροτικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για όργωμα, σπορά, θέρισμα, αλώνισμα και λιομάζωμα καθώς και παραδοσιακές ενδυμασίες. Στον πρώτο όροφο ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει το εσωτερικό ενός αστικού σπιτιού του 19ου αιώνα με δωμάτια υποδοχής (σαλόνι με σοφάδες και χαμηλά στρόγγυλα τραπέζια, τραπεζαρία κ.λπ.), κρεβατοκάμαρες (με μεταλλικά κρεβάτια, ντουλάπες και κλινοσκεπάσματα), καθιστικό, κουζίνα (με όλες τις μαγειρικές συσκευές, καζάνια, ταψιά, τζάκι).

Σε ξεχωριστό δωμάτιο είναι στημένος ο παραδοσιακός αργαλειός. Επιπρόσθετα αυθεντικές στολές της ευρύτερης περιοχής του Πολυγύρου εκτίθενται σε διάφορες γωνίες του σπιτιού. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι το Μουσείο λειτουργεί με τη φροντίδα και την αγάπη των μελών του Εθελοντικού Ομίλου Γυναικών Πολυγύρου και του δήμου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου:

Ενα από τα πιο σημαντικά μουσεία της Χαλκιδικής είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου. Παρουσιάζει μια εκτενή συλλογή αρχαιολογικών αντικειμένων, παρέχοντας μια εικόνα για το αρχαίο παρελθόν της περιοχής. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν εκθέματα, αγγεία, γλυπτά, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν, προσφέροντας μια ματιά στη ζωή των ανθρώπων που κάποτε κατοικούσαν στη Χαλκιδική.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, η ανέγερση του οποίου ξεκίνησε το 1969, σε σχέδια του Δημήτρη Φατούρου, πρωτολειτούργησε το 1971. Αρχικά περιλάμβανε μια εκθεσιακή αίθουσα, η οποία φιλοξενούσε αντιπροσωπευτικά αντικείμενα της Χαλκιδικής. Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός των σημαντικών και συχνά μοναδικών αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια συσσωρεύονταν στις αποθήκες του Μουσείου, καθώς και οι όροι της Δωρεάς του Ηρακλή Λαμπρόπουλου, για την έκθεση ολόκληρης της Συλλογής του πατέρα του, Ιωάννη Λαμπρόπουλου, σε αίθουσα του Μουσείου, οδήγησαν στην επέκτασή του. Η νέα μόνιμη έκθεση αναπτύσσεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες, Τόπος και Ιστορία, Προϊστορικές κοινωνίες, Ιστορικοί χρόνοι, Συλλογές και Δωρεές.

Παρουσιάζονται ευρήματα από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς της Χαλκιδικής, τον Αγιο Μάμα, την Ολυνθο και την Τορώνη, τα πρώτα οργανωμένα νεκροταφεία, όπως το Κριαρίτσι και τη Νέα Σκιώνη, ενώ επιλεγμένα εκθέματα των ρωμαϊκών χρόνων, επιτύμβια αγάλματα και στήλες, προετοιμάζουν τον επισκέπτη πριν από την ολοκλήρωση της ενότητας Ιστορικοί Χρόνοι.