Το 1ο Γενικό Λύκειο Ναυπλίου αποτελεί την απόλυτη διοικητική συνέχεια του πρώτου εν Ελλάδι γυμνασίου, ιδρυθέντος το 1834 με διάταγμα της Αντιβασιλείας «επ’ ονόματι του Βασιλέως Οθωνος».
Η θέση του είναι στο κέντρο της παλιάς πόλης του Ναυπλίου. Σε ένα από τα «μοντέρνα κτίρια του Μεσοπολέμου» (ρυθμός Bauhaus) του προγράμματος ανέγερσης διδακτηρίων της Κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου. Η ανέγερση έγινε σε σχέδια του μεγάλου αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού. Μεταφέρθηκε στη θέση αυτή το 1934 από το απέναντι κτίριο (νυν Δημαρχείο Ναυπλίου), όπου και είχε φιλοξενηθεί ήδη για 80 χρόνια. Παλιότερα, στη θέση του σχολείου μας υπήρχε ένα βενετσιάνικο φρούριο, ο προμαχώνας Μοτσενίγκο, που μετατράπηκε στην επανάσταση του 1821 σε οπλοστάσιο (πολεμική βιομηχανία).
Στην ιστορική του διαδρομή στο σχολείο μας είχαν την τύχη να φοιτήσουν ως μαθητές προσωπικότητες όπως ο ναύαρχος και πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Παύλος Κουντουριώτης, ο Μακεδονομάχος Τέλλος Αγρας, ο Πρόεδρος της Βουλής Πραξιτέλης Μουτζουρίδης (που έγραψε και τον ύμνο του σχολείου), λογοτέχνες όπως ο Κώστας Ουράνης, ο Αντώνης Αναπλιώτης (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Αντώνη Λεκόπουλου), ο Θοδωρής Κωστούρος, ο Νίκος Καρούζος, ο Νίκος Καχτίτσης, ο Θοδωρής Γκόνης και ο Ηλίας Λάγιος. Ο ακαδημαϊκός ποιητής, πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας Στέφανος Δάφνης (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Θρασύβουλου Ζωιόπουλου) υπήρξε μαθητής και καθηγητής Μαθηματικών του σχολείου μας. Δύο καθηγητές μας έγιναν υπουργοί Παιδείας: ο Σπυρίδων Στάης και ο Ευάγγελος Σέκερης. Πολλοί απόφοιτοι του σχολείου μας έγιναν καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών ή και άλλων πανεπιστημίων.
Ο μαθητικός πληθυσμός του σχολείου μας προέρχεται από την παλιά πόλη του Ναυπλίου, από τις ιστορικές συνοικίες της Πρόνοιας, του Νέου Βυζαντίου, της Αριας, ενώ περίπου το 28% των μαθητών κατοικεί σε παραπλήσιες αγροτικές περιοχές του Ναυπλίου και τουριστικές ή αγροτικές περιοχές της δημοτικής ενότητας Ασίνης (Τολό, Ασίνη, Λευκάκια).
Ο κύριος σκοπός του σχολείου μας είναι η παροχή γενικής παιδείας στους μαθητές μας και η προετοιμασία τους για την ένταξή τους στην κοινωνία των ευρωπαίων πολιτών. Παράλληλα στοχεύει στη βαθμιαία εμβάθυνση σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα, ώστε οι μαθητές μαζί με την εξειδικευμένη γνώση να γνωρίσουν τον επιστημονικό τρόπο σκέψης.
Επιπρόσθετα με τα διδασκόμενα μαθήματα και το καθορισμένο πρόγραμμα σπουδών οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας αναλαμβάνουν προγράμματα και δράσεις που απευθύνονται στα ενδιαφέροντα του συνόλου της μαθητικής κοινότητας, αναδεικνύουν και ενισχύουν τις ιδιαίτερες ικανότητες και τα ταλέντα τους (εκπαιδευτικοί Ομιλοι και Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων – περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, Αγωγής Σταδιοδρομίας – με θέματα από τον χώρο της επιστήμης, της τεχνολογίας, του περιβάλλοντος, της τέχνης και του αθλητισμού).
Στη φιλοσοφία του σχολείου μας κατέχει πρωταρχικό ρόλο η βιωματική μάθηση σε αυθεντικές συνθήκες. Επιδιώκουμε την επικοινωνία, την κοινωνική συναναστροφή και την ψυχαγωγία όλων των μαθητών, προωθώντας το πνεύμα συμπερίληψης και άρσης τυχόν εμποδίων και αποκλεισμών. Για τον λόγο αυτόν κάθε έτος προγραμματίζουμε και υλοποιούμε εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκδρομές σε επιλεγμένους προορισμούς στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών ή των σχολικών δραστηριοτήτων ή των ομίλων.
Επιπρόσθετα το σχολείο οργανώνει επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, γονέων και γενικότερα ενηλίκων. Τέλος, το σχολείο μας διαθέτει πολύχρονη πείρα στη διεξαγωγή εξετάσεων, διά ζώσης ή εξ αποστάσεως. Εκτός από τις πανελλαδικές εξετάσεις, το σχολείο λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο ξένων γλωσσών, γραπτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, πανελληνίων διαγωνισμών σε διάφορα επιστημονικά αντικείμενα (Βιολογία, Μαθηματικά, Φυσική κ.λπ.), καθώς και ως κέντρο ηλεκτρονικών εξετάσεων (ΚΗΕ) για το Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής.
Ευχαριστούμε από καρδιάς την κυρία Μάρνυ Παπαματθαίου και τους συνεργάτες του «Βήματος» για την ευκαιρία που μας πρόσφεραν να παρουσιάσουμε το πολυσχιδές έργο της μαθητικής κοινότητας του σχολείου μας σε αυτό το φύλλο!
Η κυρία Νικολέττα Ματσιμάνη είναι διευθύντρια του 1ου Γενικού Λυκείου Ναυπλίου.