Tην ανατολική πλευρά του σχολείου μου, τον άλλοτε παλαιωμένο μπεζ τοίχο του, καλύπτει η προσωπογραφία του ναυπλιώτη ποιητή Νίκου Καρούζου. Η εικαστική παρέμβαση στο λύκειό μας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός οργανωμένου προγράμματός Street Artist Kez δημοσίων τοιχογραφιών στο Ναύπλιο από την ομάδα Urbanact και τον Street Artist. Είναι ένα έργο σημαντικής αισθητικής αξίας που ομορφαίνει το σχολείο και την πόλη μας ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει την πολιτιστική της ταυτότητα προσκαλώντας μας σε μια συνάντηση με την ποίηση του σπουδαίου συντοπίτη μας. Τον Ιούνιο μάλιστα του 2021, διοργανώθηκε από τον Δήμο Ναυπλίου και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού-Περιβάλλοντος-Αθλητισμού-Τουρισμού (ΔΟΠΠΑΤ) το 1ο ετήσιο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης προ τιμήν του μεγάλου ποιητή, από την ποιητική πένα του οποίου και δόθηκε το όνομα της πρώτης διοργάνωσης «Μες στην ορμή της Ερημιάς γινόμαστε Διάφανοι». Ποιες όμως ήταν πραγματικά η συνθήκες της ζωής του και το έργο του;
Γεννήθηκε στην πόλη μας στις 17 Ιουλίου 1926 και πέθανε στην Αθήνα το 1990. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα, δεν ολοκλήρωσε όμως τις σπουδές του, αφού από το 1941 είχε στραφεί στην ποίηση. Διώχθηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου και εξορίστηκε μετά τη συνθηκολόγηση της Βάρκιζας, στην Ικαρία (1947) και στη Μακρόνησο (1951). Η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Η επιστροφή του Χριστού» εκδόθηκε το 1953. Στους λογοτεχνικούς κύκλους έγινε πιο γνωστός τη δεκαετία του ’60 με τις συλλογές: «Η έλαφος των Οίστρων», «Ο υπνόσακκος» και «Πενθήματα». Ακολούθησαν πολλές ακόμη συλλογές και συγκεντρωτικές εκδόσεις των ποιημάτων του ως τη συγγραφή του ποιητικού έργου «Αιώρηση», γραμμένου τον Αύγουστο του 1990 στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του.
Η ποίησή του έχει χαρακτηριστεί ως φιλοσοφική, θρησκευτική, μυστική και τη διακρίνει μια μεταφυσική διάσταση. Ο Αλέξανδρος Αργυρίου έγραψε για τον Ν. Καρούζο: «Η ποιότητα της ποιητικής παραγωγής του Καρούζου πιστοποιεί τον πηγαίο και άμεσο χαρακτήρα της και τα πλούσια αποθέματα της, αφού η ποσότητα δεν αποβαίνει εις βάρος της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητάς της».
Η ποίησή του χαρακτηρίζεται από την υπαρξιακή αγωνία, το πάθος για την απόλυτη ακρίβεια και τον έρωτά του για τη γλώσσα. Ο Καρούζος χαρακτηριζόταν για την ευρύτητα των γνώσεών του, τη βαθιά πολιτική του σκέψη και τη λιτή, σχεδόν ασκητική ζωή του, στοιχεία που τον προίκισαν με μια αυθεντική και ελεύθερη στάση ζωής.