Τον φετινό Ιούνιο οι 17άρηδες της χώρας, προσέρχονται ξανά στις κάλπες. Γιατί; Μα για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εχουμε όμως καταλάβει την πραγματική αξία της ψήφου; Ξέρουμε την πραγματική έννοια της δημοκρατίας; Αυτά και τα υπόλοιπα θέματα που σχετίζονται με την έννοια της «πολιτειότητας» οι μαθητές και οι μαθήτριες θα τα συζητήσουν στη διάρκεια του προγράμματος του δικτύου EPAS σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο συμμετέχει κάθε χρόνο σειρά επιλεγμένων σχολείων.
Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με βασικό σκοπό να βοηθήσει τους συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες να εμπλουτίσουν τη γνώση τους γύρω από τη λειτουργία της δημοκρατικής διαδικασίας και της έννοιας της ενεργού συμμετοχής στην καθημερινότητα των σύγχρονων πόλεών μας. Τι λένε όμως οι συμμαθητές και συμμαθήτριές μας για όλα αυτά;
Αγγελική Τσίρου
Δικαιώματα και συμμετοχή
Τo 1ο Γενικό Λύκειο Ναυπλίου συμμετέχει για πρώτη φορά στο πρόγραμμα «Σχολεία – Πρέσβεις» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS), που έχει ως απώτερο σκοπό του να εμπλουτίσει τις γνώσεις των μαθητών σχετικά με την ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις ευρωπαϊκές αξίες.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού αναδεικνύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ανεκτικότητας μεταξύ των πολιτών και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές που συμμετέχουν να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και να μεταδώσουν τη γνώση αυτή τόσο στους συνομηλίκους τους όσο και στον ευρύτερο κύκλο τους.
Οι παραπάνω στόχοι του προγράμματος εξυπηρετούνται μέσω δράσεων από τους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές που θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Κεντρικό θέμα για φέτος – λόγω και των ευρωεκλογών τον Ιούνιο του 2024 – είναι η σημασία της προσέλευσης στις κάλπες. Επειδή έχουμε το δικαίωμα του εκλέγειν, η χρήση του είναι απαραίτητη, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον βιώσιμο.
Κατερίνα Καλκούνου
Προτεραιότητα στο περιβάλλον
Η ομάδα Junior και Senior Ambassadors έχει επιλέξει να πραγματοποιήσει δράσεις ενημέρωσης σχετικά με τις ενέργειες που προγραμματίζει και υλοποιεί και τους νόμους που θεσπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τον ευαίσθητο τομέα του Περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η ΕΕ έχει νομική υποχρέωση να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Αυτό περιλαμβάνει για το 2030 έναν ενδιάμεσο στόχο για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55%. Τα κράτη-μέλη μπορούν να θεσπίσουν πιο φιλόδοξους ενδιάμεσους στόχους και να επιλέξουν τις μεθόδους για την επίτευξη μειώσεων εκπομπών στην επικράτειά τους. Προς την κατεύθυνση αυτή η ΕΕ ενθαρρύνει την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών συσκευών, τις «πράσινες» μεταφορές, τη βιώσιμη γεωργία (green farming), την κυκλική οικονομία κ.ά. Επιπρόσθετα, η ΕΕ υλοποιεί δράσεις αναφορικά με την προστασία των απειλούμενων ειδών και φυσικών περιοχών, τη διασφάλιση πόσιμου ύδατος, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και τη διαχείριση των αποβλήτων καθώς και τη μείωση των επιπτώσεων των βλαβερών χημικών ουσιών.
Σε μια εποχή που όλοι βιώνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής η σημασία της ενημέρωσης και της συμμετοχής κρίνεται ουσιαστική και απαραίτητη. Για τις ριζικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε να ανακάμψει ο πλανήτης μας απαιτείται – εκτός από τις πρωτοβουλίες των ηγετών – η ευαισθητοποίηση και δράση του καθενός από εμάς και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και οι δράσεις που σχεδιάζονται.
Ιωάννα Μακρή, Νιόβη Πανταζοπούλου
Η μεγάλη σημασία της ψήφου μας
Πολλές σημαντικές πολιτικές αποφάσεις (όπως για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον) επιτυγχάνονται μέσω της σκληρής δουλειάς των αντιπροσώπων και των ευρωβουλευτών των κρατών-μελών, τους οποίους εκλέγουμε ως πολίτες όλοι εμείς. Παρά τη δυνατότητα που μας δίνεται να πάρουμε στα χέρια μας το μέλλον μας και να έχουμε λόγο για τις αποφάσεις που λαμβάνονται και τους ανθρώπους που εκπροσωπούν τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι αδιαφορούν και επιλέγουν να μη συμμετέχουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Γιατί λοιπόν είναι σημαντικό εμείς οι νέοι να ψηφίζουμε;
Με την ψήφο μας συμβάλλουμε στην αλλαγή του κόσμου γύρω μας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεσπίζει νόμους, οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα τις ζωές μας. Παράλληλα, ενισχύεται ο θεσμός της δημοκρατίας καθώς μπορούμε να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Τα μέτρα που θέτει η ΕΕ έχουν στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους και να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ενωμένου και βιώσιμου ευρωπαϊκού χώρου. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να αναλάβουμε δράση ασκώντας το εκλογικό μας δικαίωμα τον Ιούνιο στις ευρωεκλογές.