Στις μέρες μας οι πολιτικές συζητήσεις είναι ένα συστατικό της καθημερινής ζωής των περισσότερων συνταξιούχων, μερικών ενηλίκων και ελάχιστων νέων! Πράγματι, εμείς οι νέοι κρατούμε μια απόσταση από τα πολιτικά δρώμενα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Η ρίζα του προβλήματος είναι βαθιά και ίσως ένα κομμάτι της να οφείλεται στην παιδεία που λαμβάνουμε στο σχολείο. Αν και θεωρητικά υπάρχει ο θεσμός των Μαθητικών Κοινοτήτων (ΜΚ), ο οποίος έχει θεσπιστεί για να κατοχυρώσει τον ρόλο τους στο πλαίσιο τους δημοκρατικής ζωής στο σχολείο, δεν εφαρμόζεται. Αυτό έχει προκύψει κυρίως επειδή οι μαθητές δεν έχουν συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα αυτού του θεσμού. Μάλιστα οι ΜΚ μπορούν να λειτουργήσουν ως άσκηση της δημοκρατίας αναπτύσσοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη δημοκρατική συνείδηση των μαθητών.
Οι μαθητές εκφράζουν βέβαια τη γνώμη τους στα Μέσα Μαζικής Δικτύωσης και γενικότερα στο διαδίκτυο, αλλά και βγαίνουν στους δρόμους. Φωνάζουν συνθήματα, ενώ χρειάζονται επιχειρήματα. Οι μαθητές αμφισβητούν την εξουσία, την κατακρίνουν. Αν και φωνάζουν τα «θέλω» τους, όταν έρχεται η στιγμή να πουν τη γνώμη τους αποχωρούν λέγοντας ότι δεν θέλουν να συμμετέχουν σε «καλοστημένες παραστάσεις».
Οι μαθητές απέχουν… Οι μαθητές απέχουν από την πολιτική, κρατούν μία απόσταση από τις συγκρούσεις λόγω διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων. Ο τρόπος που οι μεγάλοι παρουσιάζουν τα πολιτικά, ο φανατισμός, το μίσος, η προσκόλληση σε συγκεκριμένες αντιλήψεις, οι καβγάδες και οι ματωμένες σελίδες της νεότερης ιστορίας, «ο εθνικός διχασμός» έχουν κάνει τους νέους να επιδιώκουν να μείνουν μακριά από άλλες φασαρίες και προσπαθούν να αποφύγουν κάθε πολιτική «συζήτηση». Οι μαθητές δεν έχουν μια σφαιρική εικόνα για τις αντιλήψεις και τον προσανατολισμό κάθε κόμματος. Ωστόσο, δεν είναι μονάχα η μερική γνώση επί του θέματος, αλλά και η αδιαφορία τους.
Οι μαθητές συγκροτούν τη νέα γενιά της χώρας, τη γενιά που μέλλει να βελτιώσει την κατάσταση, την ελπίδα της χώρας. Ωστόσο, πολλοί νέοι φεύγουν σήμερα από τη χώρα μας, το ευρέως γνωστό ως φαινόμενο «brain drain». Ετσι, έχοντας σκοπό να μεταναστεύσουν δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους. Ισως πιστεύουν ότι θα ασχοληθούν με την πολιτική στη νέα τους πατρίδα, όπου καταλήγουν όμως να μην έχουν λόγο στην πολιτική διαχείριση.
«Ολοι είναι ίδιοι» και «οι εκλογές δεν έχουν νόημα» είναι τα λόγια που ακούστηκαν ξανά και ξανά όσους συμμαθητές μου και να ρώτησα. «Δεν έχει νόημα». Οι μαθητές δεν βρίσκουν το νόημα πίσω από την εκλογική διαδικασία. Οι εκλογές είναι δημοκρατία. Οι μαθητές όμως δεν ξέρουν την έννοια της δημοκρατίας. Οι μαθητές απέχουν… Είναι το φαινόμενο της α-πολιτικοποίησης των νέων… Οι νέοι απέχουν από την πολιτική. Ισως αυτές οι σκέψεις πρέπει να μας προβληματίσουν όλους.