Ο Ναυτικός μας Ομιλος, ο Ομιλος Μεσολογγίου, ιδρύθηκε το 1977, είναι από τα ελάχιστα επαρχιακά σωματεία που είναι μέλος σε 4 ομοσπονδίες και απαριθμεί πλήθος επιτυχημένων διοργανώσεων.
Οι αθλητές μας δε, έχουν πανελλήνιες διακρίσεις και συμμετοχές σε εθνικά πρωταθλήματα και σε διασυλλογικούς αγώνες canoe kayak, optimist, κολύμβησης, υδατοσφαίρισης και κωπηλασίας. Τους καλοκαιρινούς μήνες όμως είναι και πόλος έλξης για εκατοντάδες παιδιά.
Μάλιστα το σωματείο αυτό είναι από τα ελάχιστα σωματεία που επειδή δεν υπάρχει κολυμβητήριο στην περιοχή μας κάνει όλες τις προπονήσεις και τις σχετικές δράσεις στη θάλασσα και μόνο. Ετσι, ο ναυταθλητισμός είναι μάλλον χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης μας.
Οι δράσεις του Ομίλου είναι πολλές και απαιτητικές δεδομένου ότι γίνονται σε θαλάσσιο χώρο όπου δεν υπάρχουν υποδομές. Οι εκπρόσωποι του Ομίλου μιλώντας στην εφημερίδα μας, παραθέτουν τις σημαντικότερες από αυτές:
l Διοργάνωση σε ετήσια βάση κωπηλατικού και κολυμβητικού Μαραθωνίου στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου κάθε Αύγουστο και Σεπτέμβριο αντίστοιχα, με πανελλήνιες συμμετοχές ακτιβιστών και αθλητών.
l Διοργάνωση και συμμετοχή όλον τον χρόνο με τα πληρώματα και τα ιστιοπλοϊκά σκάφη μας σε αγώνες ανοικτής θάλασσας στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Ιόνιο Πέλαγος.
l Διοργάνωση κάθε χρόνο διασυλλογικών αγώνων ιστιοπλοΐας με σκάφη optimist & laser 4,7 στον θαλάσσιο χώρο της Τουρλίδας ή στο λιμάνι Μεσολογγίου, όπως και canoe kayak, SUP στη Λιμνοθάλασσα (10 συνεχή χρόνια το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανάπτυξης στη Λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας).
l Συμμετοχή στα πανελλήνια πρωταθλήματα και σε διασυλλογικούς αγώνες, canoe kayak, SUP, κολύμβησης, υδατοσφαίρισης, ιστιοπλοΐας και κωπηλασίας.
l Φιλοξενία κάθε χειμώνα στις εγκαταστάσεις μας εθνικών ομάδων και canoe kayak clubs από Ουγγαρία, Σερβία, Βουλγαρία, Κύπρο κ.ά. για τη χειμερινή τους προετοιμασία.
l Λειτουργία σχολής ιστιοπλοΐας ανοικτής θάλασσας, ναυαγοσωστικής και ακαδημίας κολύμβησης.
«Ξεπλένει τη ρουτίνα»
Αλλά ας δούμε τι λένε για την ενασχόλησή τους με την κωπηλασία μαθήτριες και μαθητές του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου.
«Οι καθημερινές προπονήσεις “ξεπλένουν” από πάνω μου την καθημερινότητα και τη ρουτίνα. Η θάλασσα έχει το χάρισμα να παίρνει μακριά κάθε άσχημη εικόνα που η καθημερινότητα μας προσφέρει».
Πολυτίμη Κατσαγάνη – Β’ Λυκείου
«Οταν κωπηλατώ, νιώθω τη γαλήνη των ήρεμων νερών και το αεράκι που φυσάει στο πρόσωπό μου. Οταν όμως ο αέρας και τα κύματα δυναμώνουν, νιώθω την ένταση της σύγκρουσης της βάρκας με το νερό».
Μαρία Κατσαγάνη – Β’ Λυκείου
«Κάθε φορά που βρίσκομαι μέσα στη βάρκα, ο χρόνος σταματά για μένα. Καθώς σχίζω τα ήπια νερά της λιμνοθάλασσας με το κουπί, φαίνεται να χαράζονται νέοι δρόμοι, να ξεπερνιούνται κάποια εμπόδια. Και τότε, νιώθεις πια ελεύθερος, σαν να μην υπάρχει τίποτε άλλο, παρά μόνο εσύ και η θάλασσα…».
Εύη Σκαρμούτσου – Β’ Λυκείου
«Το καγιάκ θα ήταν άλλο ένα ατομικό άθλημα. Αυτό που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα είναι η σχέση που σου δημιουργεί με τη θάλασσα. Σχίζοντάς την με την πλώρη της βάρκας σου και αγγίζοντάς την με κάθε κουπιά, τη γνωρίζεις καλύτερα, μαθαίνεις να την αγαπάς. Ισορροπώντας πάνω στα έντεκα κιλά συνθετικού υλικού σου, τα όρια είναι άφαντα. Χωρίς δεσμά, χωρίς περιορισμούς γεύεσαι ελευθερία».
Ανδρέας Σπυρόπουλος – Β’ Λυκείου