Συνέντευξη στην Αργυρώ Καλογερά
Μια Βιβλιοθήκη πάντα αποτελεί πλούτο για τον τόπο στον οποίο λειτουργεί. Εκεί κατοικούν οι σκέψεις μας, η έμπνευσή μας, οι ήρωές μας. Ειδικά δε σήμερα, στην περίοδο της ψηφιακής «παντοδυναμίας», μια Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη. Η Βιβλιοθήκη της Λιβαδειάς στα χρόνια της λειτουργίας της έχει κερδίσει την εκτίμηση και την αγάπη των κατοίκων της πόλης. Συναντήσαμε τον διευθυντή της κ. Λεωνίδα Διαμαντή, ο οποίος μας μίλησε για την ιστορία και τη δράση της.
Πότε ιδρύθηκε η Βιβλιοθήκη;
«Τον Ιούλιο του 1954 ως Δημοτική. Στις 6 Ιουλίου του 1955 όμως, πέρασε στις αρμοδιότητες του υπουργείου Παιδείας. Τελικά, την 1η Φεβρουαρίου 1956 έγινε Δημόσια Βιβλιοθήκη. Εκτοτε υπάγεται και επιχορηγείται από το υπουργείο Παιδείας, ενώ από το 1980 διευρύνθηκε σε Κεντρική, εντάσσοντας στη δύναμή της Κινητή Μονάδα, δηλαδή «βιβλιοαυτοκίνητο». Εδω και 11 χρόνια μάλιστα, η Βιβλιοθήκη είναι δραστήριο μέλος του Future Library και υλοποιεί διάφορα προγράμματα (μεταξύ αυτών ανελλιπώς την Καλοκαιρινή Εκστρατεία), την ευθύνη των οποίων στη συνέχεια ανέλαβε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας. Το 2013 ανακαινίστηκε και απέκτησε MEDIA Lab και Music Studio. Τα νεότερα; Εχει καταλογογραφήσει το μεγαλύτερο μέρος των συλλογών της και διαθέτει ψηφιακή συλλογή».
Τι δράσεις κάνετε σήμερα;
«Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως κέντρο πληροφόρησης και μάλιστα διαθέτει αναγνωστήριο και δανειστικό τμήμα. Το εύρος των δραστηριοτήτων και των εκδηλώσεών της είναι πλούσιο και πολυποίκιλο, ενώ αφορούν όλο το ηλικιακό φάσμα και το γνωσιακό επίπεδο και ενδιαφέρον των πολιτών. Επίσης με τις δράσεις της προσπαθεί να καλύψει όσο γίνεται περισσότερες προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού. Ετσι διοργανώνονται μαθήματα ιστορίας, φωτογραφίας, αστρονομίας, δημιουργικής γραφής, νέων τεχνολογιών, φιλοσοφίας, δημιουργικής ανάγνωσης, συναντήσεις με συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά.
Πάντως, φιλοδοξία της Βιβλιοθήκης είναι η συμβολή της στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και για αυτό νομίζω διαθέτουμε ώθηση και βούληση για να το πετύχουμε».
Βλέπετε τους πολίτες να ενδιαφέρονται για τα βιβλία;
«Ναι. Αρκετός κόσμος αναζητά πληροφορίες, διευρύνει τις γνώσεις του, επιδιώκει τη συνάντηση με άλλους για ανταλλαγή απόψεων και αλληλεπίδραση. Πιστεύουμε δε πως εμείς με τις δράσεις μας έχουμε καταφέρει να ενισχύσουμε το αναγνωστικό ενδιαφέρον του».
Κάνετε παρουσιάσεις βιβλίων;
«Φυσικά και διοργανώνουμε. Η Βιβλιοθήκη πρέπει να είναι στην πρωτοπορία των παρουσιάσεων και των συναντήσεων με συγγραφείς, γι’ αυτό και πολύ συχνά διοργανώνουμε συναντήσεις με συγγραφείς και παρουσιάσεις βιβλίων. Ετσι δίνεται η ευκαιρία στους αναγνώστες – μικρούς και μεγάλους – να ενημερώνονται για τις νέες κυκλοφορίες, τις καινούριες ιδέες και θεωρίες και κυρίως να αναπτύσσεται ένας γόνιμος διάλογος με τους δημιουργούς. Η συνεργασία με τα σχολεία της πόλης δε, είναι πολύ σημαντική για εμάς. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε πως η Βιβλιοθήκη διαθέτει «βιβλιοαυτοκίνητο» που περιοδεύει σε ολόκληρο τον νομό δανείζοντας βιβλία, με κύριους συνεργάτες και πάλι τα σχολεία και τους τοπικούς φορείς».