Των Μαριέττας Κατσαβριά, Αναστασίας Στάμου, Γεωργίας Κατσούλα
Πώς είναι να ζει κανείς σήμερα στη Λιβαδειά; Η όμορφη πόλη της Στερεάς Ελλάδας είναι πρωτεύουσα του Νομού Βοιωτίας και συχνά την αποκαλούν «Αρχοντοπούλα της Ρούμελης». Η θέση της είναι προνομιακή, αφού είναι περιτριγυρισμένη από πανέμορφα φυσικά τοπία. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Ελικώνα, στις όχθες του ποταμού της Ερκυνας και απέναντι στον Παρνασσό.
Ως έφηβοι έχουμε μια διαφορετική οπτική για την πόλη μας από τους μεγαλύτερους, οι οποίοι τη διακρίνουν για άλλες πτυχές της. Για να δούμε όμως τι ξεχωρίζουμε καταγράφοντας στη σύντομη έρευνά μας σημεία «υπεροχής» από την πρωτεύουσα και τα διοικητικά και πολιτικά κέντρα της χώρας:
- Η Λιβαδειά εξασφαλίζει τη στοιχειώδη ασφάλεια για ένα παιδί, αφού σε αυτήν δεν ελλοχεύουν κίνδυνοι όπως στις μεγαλουπόλεις. Ετσι, τόσο τα παιδιά μικρότερης ηλικίας όσο και οι έφηβοι έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώνουν με περισσότερη ελευθερία απολαμβάνοντας την πιο όμορφη περίοδο της ζωής τους χωρίς φόβο και αίσθημα ανασφάλειας.
- Μια πόλη όπως η Λιβαδειά, αποτελεί μία μικρή κοινωνία όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και έτσι ανάμεσα στους κατοίκους αναπτύσσονται σχέσεις οικειότητας και εμπιστοσύνης.
- Οι κοντινές αποστάσεις κρίνονται ιδιαίτερα εξυπηρετικές και βολικές για την καθημερινότητα των ανθρώπων, ειδικά των εφήβων που δεν χρησιμοποιούν οχήματα για τη μετακίνησή τους. Ακόμη, η ελευθερία αυτή σχετίζεται με τη δυνατότητα που δίνεται στα παιδιά να παίζουν, κάτι που στερούνται εκείνα που ζουν σε μεγαλουπόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Η πόλη μας φημίζεται για τις γεμάτες ζωντάνια γειτονιές της, όπου τα παιδιά παίζουν ανέμελα.
- Παιδιά και έφηβοι που ζουν σε μία πόλη όπως η Λιβαδειά, όπου γύρω και μέσα σε αυτή είναι αισθητή η παρουσία της φύσης, μπορούν να απολαμβάνουν μία σειρά από πλεονεκτήματα λόγω της συνεχούς επαφής τους με το περιβάλλον. Το παιδί μαθαίνει να διαχειρίζεται ρίσκα, να αντιδρά κατάλληλα σε κάθε ερέθισμα που δίνεται από το περιβάλλον και να εξερευνά διευρύνοντας τα όρια της φαντασίας του. Οσον αφορά την ψυχολογία, η επαφή με τη φύση λειτουργεί συχνά σαν αγχολυτικό.
- Εχουμε ποτάμι! Συχνά ξεχνάμε ότι η Λιβαδειά έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα που άλλες πόλεις δεν έχουν. Και αυτό φυσικά είναι το ποτάμι μας, η Ερκυνα. Το εντυπωσιακό αυτό τοπίο που χαρίζει το ποτάμι στην πόλη θα μπορούσαμε κάλλιστα να το εκμεταλλευτούμε περισσότερο για τη δημιουργία ενός τουριστικού προορισμού που θα γοητεύει τόσο τους ίδιους τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της. Με το να αναπτυχθεί το κομμάτι της πόλης γύρω από το ποτάμι εννοούμε την καλύτερη περιποίηση του χώρου γύρω από αυτό και τη δημιουργία περαιτέρω κέντρων εστίασης, όπως πιο προσεγμένα εστιατόρια και καφετέριες.
Εικόνες από το μέλλον
Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητο ότι όσοι ζούμε στη Λιβαδειά θα θέλαμε να τη δούμε να προχωρεί σε πολλούς τομείς
Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή μας θα έπαιζε η ανάπλαση των χώρων και η δημιουργία χώρων πολιτισμού και αναψυχής για άτομα κάθε ηλικίας. Τέτοια θα μπορούσαν να είναι μικρές θεατρικές και μουσικές σκηνές, περιπατητικές διαδρομές παράλληλα με το ποτάμι και παιδικές χαρές και πάρκα για τους μικρούς μας συμπολίτες. Με τον τρόπο αυτόν η πόλη μας θα μπορούσε να γίνει τουριστικό κέντρο που θα ελκύει τουρίστες σε κάθε περίοδο του χρόνου, καθώς θεωρείται ιδανικός χειμερινός προορισμός συνδυαστικά με την Αράχοβα, αλλά και καλοκαιρινός αφού το ποτάμι δίνει μια αίσθηση δροσιάς και αναζωογόνησης. Ακόμη μια ωραία ιδέα θα ήταν η ανοικοδόμηση και η συντήρηση παλαιών κτιρίων που με λίγη περιποίηση θα έδιναν στην πόλη μια πιο εντυπωσιακή όψη.
Ενας ακόμη λόγος για τον οποίο οι κάτοικοι της Λιβαδειάς είναι περήφανοι για αυτήν είναι η ιστορική της διάσταση στο πέρασμα του χρόνου. Είναι γνωστό πως η Λιβαδειά έχει παίξει μείζονα ρόλο σε πολλά ιστορικά γεγονότα, κυρίως της Επανάστασης του 1821. Είναι, λοιπόν, κρίμα να μένει ανεκμετάλλευτη τέτοια πολιτιστική κληρονομιά. Επομένως, θα ήταν απαραίτητη κίνηση η ίδρυση μουσείων και μνημείων προς τιμήν όλων των ιστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στην πόλη μας, αλλά και προσώπων που κατάγονται από αυτή.
Το αίτημα για πανεπιστήμιο
Τέλος, ένας παράγοντας που θα συγκρατούσε μέρος του πληθυσμού από το να μεταναστεύσει σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, είναι η ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων. Ετσι, οι νέοι ολοκληρώνοντας τη φοίτησή τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα έχουν την επιλογή να μείνουν στην πόλη τους για σπουδές και αργότερα για εύρεση εργασίας. Ακόμη, η ίδρυση μεταδευτεροβάθμιων δομών στην πόλη μας, θα την αναβάθμιζε σε σημαντικό βαθμό, θα αύξανε τον πληθυσμό της με την προσέλκυση φοιτητών και καθηγητών, ενώ παράλληλα θα της προσέδιδε κοινωνικό κύρος. Φυσικά, η δημιουργία ενός πανεπιστημίου συνδέεται και με τη δημιουργία θέσεων εργασίας που εκτείνεται σε πολλούς τομείς, καταπολεμώντας έτσι ένα μεγάλο μέρος του φαινομένου της ανεργίας. Η Λιβαδειά, ας σημειωθεί κι αυτό, είναι η μόνη πρωτεύουσα νομού στην Ελλάδα χωρίς πανεπιστημιακή δομή.
Το ερώτημα που προκύπτει μετά από αυτή τη σύντομη ανασκόπηση σε κάθε πτυχή της πόλης μας, είναι εάν θα ξαναγυρνούσαμε σε αυτή. Η απάντηση είναι «ναι»! Είμαστε και θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε μέρος αυτής της πόλης. Η καρδιά μας ανήκει σε αυτή και θα θέλαμε να συμβάλουμε ενεργά σε κάθε προσπάθεια βελτίωσής της.