Φωλιασμένο στη μαγευτική πόλη της Ξάνθης βρίσκεται ένα κρυμμένο στολίδι που καλύπτεται από μυστήριο και ίντριγκα – το Σπίτι της Σκιάς. Αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία των ντόπιων και των επισκεπτών, τραβώντας τους στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του και στους θρύλους.
Το Σπίτι της Σκιάς είναι το έργο ζωής του γλύπτη Τριαντάφυλλου Βαΐτση, ο οποίος είναι ίσως και ο μοναδικός καλλιτέχνης στην Ελλάδα που ταυτίστηκε με την Trash και Shadow Art. Σπούδασε μηχανικός περιβάλλοντος στη Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ωστόσο μετά τις σπουδές του στράφηκε ολοκληρωτικά στην τέχνη. Το 2008 ανακάλυψε την Trash Art (τέχνη από σκουπίδια).
Γοητευμένος από αυτήν και αναζητώντας διάφορες τεχνικές προκειμένου να εμβαθύνει, ήρθε αντιμέτωπος με ένα «γλυπτό σκιάς» (Shadow Art). Εκτοτε ασχολείται με τη τέχνη της σκιάς. Πρόκειται για γλυπτά που μπορεί να μη δημιουργούν ιδιαίτερη εντύπωση στο βάθρο, με την πρώτη ματιά, μα βλέποντας τη συνέχεια τη σκιά στον τοίχο, θα νιώσετε έκπληξη και θαυμασμό, για το πώς αντικείμενα που προορίζονταν για τον κάδο απορριμμάτων έγιναν έργα τέχνης, αποτυπώνοντας τις μορφές των: Δημόκριτου, Κωνσταντίνου Καβάφη, Αλμπερτ Αϊνστάιν, Τσε Γκεβάρα, Μέριλιν Μονρόε, Τζον Λένον κ.ά.
Ομως ο καλλιτέχνης δεν αρκείται μόνο στις προσωπογραφίες, αλλά και σε ολόκληρες παραστάσεις που πολλές από αυτές υποκρύπτουν βαθύτερα νοήματα, βάζοντας τον επισκέπτη να συλλογιστεί, να σκεφτεί, να προβληματιστεί, να του ξυπνήσουν συναισθήματα.
Τα έργα εκτίθενται σε τέσσερις διαφορετικές ενότητες, που διαρθρώνονται κατάλληλα στους εσωτερικούς σκοτεινούς χώρους του μουσείου. Η πρώτη ενότητα ονομάζεται «Αντιθέσεις» και περιλαμβάνει γλυπτά που φωτίζονται από δύο πλευρές και έχουν δύο αντιθετικές σκιές. Η δεύτερη είναι τα «Πρόσωπα» και η τρίτη η «Ψυχή», όπου ο δημιουργός αποτύπωσε την πορεία της ψυχής. Τέταρτη και τελευταία ενότητα είναι τα «Σπήλαια του μυαλού», η οποία στηρίζεται στον γνωστό μύθο του σπηλαίου του Πλάτωνα, με τον δημιουργό να ξετυλίγει την ιστορία του «ζωντανεύοντας» τις σκιές. Ο δημιουργός πραγματοποιεί εκθέσεις και εκτός Ξάνθης, όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Εχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 15 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και 6 εκθέσεις διεθνώς (Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία, Κύπρο και Ταϊβάν). Εργα του ανήκουν σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει κάνει διάφορες συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς.
Ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης έχει φτιάξει περισσότερα από 110 γλυπτά σκιάς ενώ το «Σπίτι της Σκιάς» μετρά περισσότερους από 30.000 επισκέπτες μέχρι σήμερα.
Βρίσκεται στην «καρδιά» της γραφικής παλιάς πόλης (Ορφέως 33) και αποτελεί αγαπημένο προορισμό για όσους επισκέπτονται την πόλη της Ξάνθης.