Μια νεοφυή (startup) επιχείρηση, που κατέκτησε μάλιστα τη θέση της καλύτερης μαθητικής επιχείρησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κέρδισαν τη χρονιά που πέρασε οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς, που αποφάσισαν να… διαφημίσουν την υγιεινή διατροφή. Στην αναζήτησή τους αυτή προβληματίστηκαν για το πώς θα μπορέσουν να δώσουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να έχουν άμεση πρόσβαση στην καλλιέργεια και στην κατανάλωση μικρολαχανικών, πλούσιων σε περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών και με μεγάλη διατροφική αξία.
Με οδηγό λοιπόν την ιδέα αυτή, και μικρά αλλά σταθερά βήματα, δημιούργησαν μια startup επιχείρηση που τελικά τους οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης κατακτώντας τον τίτλο της καλύτερης μαθητικής startup επιχείρησης για το έτος 2022 στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας «GEN-E» που έγινε στο Ταλίν της Εσθονίας.
Το χρονικό της επιτυχίας
Ολα ξεκίνησαν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2021-2022, όταν το σχολείο μας έγινε Πειραματικό. Τι σήμαινε αυτό; Οτι αρχίσαμε να συζητούμε, να ερευνούμε και να προβληματιζόμαστε καθώς δημιουργήθηκαν όμιλοι δραστηριοτήτων με διάφορα θέματα. Σκοπός τους ήταν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μαθητών και να τους δώσουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τα ταλέντα, τις ιδέες, τα ενδιαφέροντα που πιθανότατα είχαν, αλλά ποτέ δεν μπόρεσαν να εκφράσουν, κατά τη διάρκεια της καθημερινής και συχνά μονότονης μαθητικής ρουτίνας τους. Ενας τέτοιος ήταν και ο όμιλος δημιουργικότητας και καινοτομίας Microgreens- Magicgreens με υπεύθυνους καθηγητές την κυρία Ελένη Σιδηροπούλου και τον κ. Σταύρο Κατσάρωνα. Στο πλαίσιο των συναντήσεών του λοιπόν, οι μαθητές διαφόρων ηλικιών ασχολήθηκαν με την υγιεινή διατροφή καθώς και την αναζήτηση προτάσεων για τη λύση του προβλήματος των κακών διατροφικών συνηθειών που συναντάμε σήμερα συχνά στα παιδιά αλλά και στους μεγαλύτερους. Ετσι τα μέλη του όμίλου θέλησαν να δημιουργήσουν μια μικρή καλλιέργεια, που θα αναπτύσσεται όμως εύκολα και γρήγορα, ακόμα και μέσα στην κουζίνα μας, με χαμηλό κόστος και πλούσια θρεπτική αξία. Και η ιδέα ήρθε: Τα μικρολαχανικά!
Τι είναι τα μικρολαχανικά
Τα μικρολαχανικά είναι βρώσιμα λαχανικά, όσπρια και σιτηρά που καλλιεργούνται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα – μέχρι να αναπτυχθούν οι κοτυληδόνες – όχι στο έδαφος αλλά σε δοχεία σποράς και ανάπτυξης φυτών, ακόμα και σε εσωτερικό χώρο, και έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής. Αν και είναι μικρά σε μέγεθος, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε υπερβιταμινούχες σαλάτες και gourmet πιάτα, αλλά πλέον και σε καθημερινή κατανάλωση ως συστατικά σε πολλές συνταγές. Πληρούν λοιπόν όλες τις προδιαγραφές των αναζητήσεων του ομίλου μας.
Επόμενο στάδιο ήταν η υλοποίηση του σχεδίου… Η ομάδα εκμεταλλεύτηκε έναν άδειο χώρο δίπλα στο σχολείο για να στεγάσει την επιχείρηση. Εκεί βρήκαν στοιβαγμένους πύργους από παλιούς υπολογιστές προς απόσυρση και με αφορμή τα σεμινάρια της κυκλικής οικονομίας που παρακολούθησαν αποφάσισαν να τους επαναχρησιμοποιήσουν. Πώς; Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και των ειδικών επιστημόνων και συμβούλων τους, που τους έφεραν σε επαφή για τη χρήση του Internet of Things, της έξυπνης γεωργίας και των σωστών συνθηκών καλλιέργειας των μικρολαχανικών. Ετσι, σύντομα οι παλιοί πύργοι υπολογιστών μετατράπηκαν σε πλήρως αυτοματοποιημένους, καλαίσθητους θαλάμους καλλιέργειας μικρολαχανικών, τους οποίους ο καθένας θα ήθελε να έχει στην κουζίνα του.
Στον δρόμο για την Ευρώπη
Με αυτή την ιδέα να έχει υλοποιηθεί, τα μέλη της ομάδας αποφάσισαν να δηλώσουν συμμετοχή στον 17ο διαγωνισμό «Καλύτερη μαθητική εικονική επιχείρηση της χρονιάς», μια διοργάνωση του Σωματείου Επιχειρηματικότας Νέων (Junior Achivement Greece). Κανείς τους βέβαια δεν φανταζόταν πως σύντομα θα ονομάζονταν «μικροεπιχειρηματίες» και το… παραμύθι θα ξεπερνούσε κάθε προσδοκία.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα αυτό, έπειτα από σκληρή δουλειά και πολλές δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τον Ιανουάριο του 2022 πέτυχαν τον στόχο τους και είχαν κιόλας έτοιμο τον πρώτο τους «Microwonder», τον έξυπνο πύργο μέσα στον οποίο καλλιεργούνται τα μικρολαχανικά. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του είναι τα εξής: Ο θάλαμος Microwonder είναι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο θερμοκήπιο ανάπτυξης και καλλιέργειας μικρολαχανικών/superfoods, που εξασφαλίζει τις ιδανικότερες συνθήκες ανάπτυξης σύμφωνα με τον δείκτη VPD (Vapor Pressure Deficit), στον μικρότερο χρόνο, για τη συγκομιδή και τη διασφάλιση της ποιότητας παραγωγής. Αποτελεί μάλιστα την ιδανική λύση τόσο για οικιακή καλλιέργεια μικρολαχανικών όσο και για εστιατόρια, ξενοδοχεία και όπου αλλού υπάρχει αυτή η απαίτηση.
Ταυτόχρονα, όλη η επεξεργασία των στοιχείων γίνεται με τη χρήση ενός ψηφιακού αρχείου (cloud) του IoT (Internet of Things) που παρέχει στον χρήστη διαρκή πρόσβαση στα δεδομένα της καλλιέργειας και στον έλεγχο αυτής. Η δημιουργία, λοιπόν, του θαλάμου αυτού έγινε με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, καθιστώντας τον έτσι μοναδικό και πρωτοποριακό.
Η ώρα της προώθησης
Βέβαια, όσο καλό και αν είναι ένα προϊόν, η διαφήμισή του και το marketing των ειδικών του είναι αυτά που το προωθούν και το κάνουν γνωστό στο κοινό. Για να γνωρίσουν το σχολείο και η πόλη μας τη μοναδική αυτή δημιουργία, στις 14 Φεβρουαρίου, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, το τμήμα marketing της επιχείρησης που έκανε τα πρώτα της βήματα μοίρασε σάντουιτς σε σχήμα καρδιάς με βασικό συστατικό τα μικρολαχανικά. Και μάλιστα δημιούργησε στη συνέχεια ένα ερωτηματολόγιο για τους καταναλωτές, οι περισσότεροι από τους οποίους απάντησαν πως δεν είχαν ξαναδοκιμάσει και πως αν μπορούσαν θα αγόραζαν συνέχεια μικρολαχανικά (superfoods). Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, ο κόσμος άρχισε να γνωρίζει τους Microgreens-Magicgreens και να στηρίζει την προσπάθειά τους. Το αποτέλεσμα ήταν για όλους εντυπωσιακό: Ενα ολόκληρο σχολείο, μια ολόκληρη πόλη συμπαραστάθηκαν και ενθάρρυναν μια ομάδα μαθητών που διεκδικούσαν κάτι πρωτόγνωρο για αυτούς.
Δημιουργώντας ένα βίντεο όπου περιέγραφαν την πρωτότυπη ιδέα τους και την υλοποίησή της κατάφεραν, τον Μάρτιο του χρόνου που πέρασε, να κερδίσουν και το βραβείο για το καλύτερο Promo Video Εικονικών Επιχειρήσεων 2022 ύστερα από ψηφοφορία του κοινού. Ετσι, λοιπόν, πέρασαν αυτόματα στην δεκάδα του τελικού ελληνικού διαγωνισμού του Μαΐου.
Η έκθεση και η Αθήνα
Εναν μήνα πριν φύγουν για τον διαγωνισμό, στις 3 Απριλίου 2022, οι μικροεπιχειρηματίες πήραν μέρος στην 30ή Διεθνή Εκθεση Τροφίμων και Ποτών «Detrop Boutique», όπου παρουσίασαν το προϊόν τους σε πλήθος κόσμου, ανάμεσά στους οποίους βρίσκονταν γνωστοί σεφ και εκπρόσωποι φορέων της πολιτικής ζωής του τόπου. Εκεί, οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για το προϊόν που στηρίζεται στους πυλώνες της κυκλικής οικονομίας, της αστικής καλλιέργειας, της έξυπνης γεωργίας και της υγιεινής διατροφής. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, δε, είχαν τη δυνατότητα να κάνουν και σημαντικές συναντήσεις, να καλλιεργήσουν το έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες με τους προσκεκλημένους εμπορικούς επισκέπτες, ενώ διεύρυναν τον κατάλογο τον πελατών τους με νέες εμπορικές συμφωνίες!
Μέχρι τον τελικό διαγωνισμό βέβαια κανείς δεν ξεκουράστηκε: διοργανώθηκε σειρά δράσεων στο σχολείο, οι νέοι δούλευαν καθημερινά, αδιάκοπα, πέρα και από τις ώρες του ομίλου για να καταφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στις 13 Μαΐου οι μαθητές και μαθήτριες ταξίδεψαν από το Κιλκίς και έφτασαν στην Αθήνα, στον τελικό διαγωνισμό μαθητικής επιχειρηματικότητας που έγινε στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η αγωνία αλλά και ο ενθουσιασμός με όλη τη διαδικασία, τεράστια. Ο κόπος τους ανταμείφθηκε, κέρδισαν τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εικονικής Επιχείρησης 2022 και άρχισαν να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το Ταλίν της Εσθονίας. Κανείς βέβαια δεν μπορούσε να το πιστέψει πως η ομάδα από το Κιλκίς ήταν αυτή που θα εκπροσωπούσε ολόκληρη την Ελλάδα στην Ευρώπη! Το παραμύθι θα μπορούσε να τελειώσει εδώ έχοντας ένα καταπληκτικό φινάλε, και όμως υπήρξε και συνέχεια…
Και τελικά «πρωταθλητές» της ΕΕ
Στις 12 Ιουλίου ξεκίνησε το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Νεανικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Ευρώπης, το «GEN-E» 2022, του JA Europe. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς έφτασαν στο Ταλίν. Εκεί συμμετείχαν σε παιχνίδια, συνεντεύξεις, επικοινώνησαν με νέους από όλη την Ευρώπη, απέκτησαν εικόνες, εμπειρίες, γνωριμίες που θα θυμούνται για όλη τους τη ζωή. Στις 13 Ιουλίου οι 41 υποψήφιοι παρουσίασαν τα προϊόντα τους. Οι κριτές, ενθουσιασμένοι από την ιδέα της αποστολής του Κιλκίς, της έδωσαν στις 14 Ιουλίου το πρώτο βραβείο κάνοντας πρωταθλήτρια Ευρώπης τη μαθητική νεοφυή επιχείρηση Microgreens-Magicgreens.
Οι… Microgreens κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε 41 υποψηφιότητες από όλη την Ευρώπη και να κατακτήσουν το πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο, το «χρυσό μετάλλιο», στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ Νεανικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Ευρώπης. Ποιος θα είχε προβλέψει καλύτερο τέλος σε αυτό το παραμύθι; Ενα παραμύθι με πρωταγωνιστές μαθητές και καθηγητές ενός σχολείου μιας μικρής πόλης της Ελλάδας, χωρίς εμπειρία από διαγωνισμούς και μεγάλες διοργανώσεις, με συμπαραστάτες μια ολόκληρη πόλη. Ενα παραμύθι που δεν χρειάστηκε οι ήρωες να χρησιμοποιήσουν όπλα, μαγικά φίλτρα για να βρουν τον θησαυρό. Χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν το μεράκι τους, το μυαλό τους, σκληρή δουλειά, συνεργασία και πείσμα για να κατορθώσουν αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο. Ενα παραμύθι που γεμίζει με περηφάνια και ενθουσιασμό μια ολόκληρη κοινωνία και αποδεικνύει πως όταν τα παιδιά θέλουν μπορούν να κάνουν πραγματικά θαύματα! Η επιχειρηματική αυτή ομάδα αποτελείται από τον Παναγιώτη Καρατζά, τον Κωνσταντίνο Κουκάκη, τον Χάρη Κολιούσκα, τον Αλέξανδρο Κατσαρώνα, τη Μαρία Δούρου, τη Χριστίνα Κεχαγιά κ.ά., καθώς και τους εκπαιδευτικούς Ελένη Σιδηροπούλου και Σταύρο Κατσαρώνα.
Νέες τιμές, νέες προκλήσεις
Η ομάδα Micogreens-Magicgreens τιμήθηκε για τα κατορθώματά της και από το υπουργείο Παιδείας, ενώ είδαν τα ονόματά τους ανάμεσα στους πιο υποσχόμενους νέους επιχειρηματίες της Ελλάδας, μπαίνοντας στη λίστα «Forbes 30 under 30». Στις 14 Φεβρουαρίου 2023 η επιχειρηματική ομάδα Microgreens-Magicgreens θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό «De La Vega Global Entrepreneurship Award». Και το παραμύθι συνεχίζεται…