Των Νικόλα Μωραΐτη, Ολυμπίας Παϊπέτη, Ελενας Πανδή
Η Κέρκυρα διαθέτει σημαντικές καλλιέργειες. Μια κατηγορία εξαιρετικών τοπικών επιχειρήσεων που ενισχύουν διαχρονικά την οικονομία του νησιού είναι αυτές που ειδικεύονται στην επεξεργασία και εμφιάλωση του κουμκουάτ σε γλυκά και λικέρ αντίστοιχα. Το λικέρ, ειδικά, από κουμκουάτ έχει γίνει σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας. Επισκεφθήκαμε μία από αυτές, η οποία διατηρεί εργοστάσιο από το 1965. Το κουμκουάτ, όπως μας αναφέρει ένας εκ των δύο ιδιοκτητών της οικογενειακής επιχείρησης, προέρχεται από τη Νότια Ιαπωνία και την Κίνα, όπου καλλιεργούνταν από τον 12ο αιώνα. Η ονομασία του στα κινεζικά σημαίνει «χρυσό πορτοκάλι». Στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, εμφανίστηκε το 1874 από τον βρετανό γεωπόνο Sidney Merlin, ο οποίος φύτεψε το πρώτο δέντρο κουμκουάτ στο αγρόκτημά του. Εκτοτε καλλιεργείται συστηματικά στην Κέρκυρα με μεγάλη απόδοση.
Τα δεντράκια του κουμκουάτ ανήκουν στην κατηγορία των εσπεριδοειδών και δεν ξεπερνούν τα 2,5 μέτρα ύψος. Ευδοκιμούν κυρίως στις πεδινές περιοχές. Οι καλλιέργειες αποφέρουν γύρω στους 120 τόνους εκμεταλλεύσιμο προϊόν. Ο καρπός του κουμκουάτ είναι εξαιρετικής διατροφικής αξίας, πλούσιος σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και μικροστοιχεία. Μπορεί να παραχθεί με κατάλληλη επεξεργασία λικέρ με απόσταξη, εκχύλισμα λικέρ, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, μαντολάτο, διάφορα αναψυκτικά, λουκούμια, ακόμα και μπισκότα.